Dan Liuț
Prezintă "Sarea în bucate"

 

 

Arhiva articole
Ce este pectărul?
vineri, 22 noiembrie 2024
Noi vă zicem, voi traduceți, căci așa sună de multe ori graiul bănățean - ca o limbă străină: „Punem în coș bobii care ajung în postăvița ce vibrează sub mișcarea ciopotului. Iar cele două roți de piatră fac fănina din cucuruz pripitor."
Zborul în satele bănățene: O formă de socializare tradițională | VIDEO
luni, 11 noiembrie 2024
Satele din Banat, cu peisajele lor pitorești și tradițiile bogate, păstrează amintiri despre o formă de interacțiune socială care a modelat comunitățile locale.
marţi, 29 octombrie 2024
Emisiunea "Sarea în bucate" ne invită într-o fascinantă călătorie culinară la Târnova, în județul Caraș-Severin, unde tradiția ciobăniei prinde viață prin intermediul tânărului Dani Cuzma.
Când deschide poarta în AINFOR: O privire asupra tradițiilor bănățene | VIDEO
joi, 24 octombrie 2024
În inima Banatului, conceptul de „AINFOR” capătă nuanțe profunde, îmbinând tradiția cu modernitatea.
O sărbătoare a graiului bănățean | VIDEO
joi, 17 octombrie 2024
Într-o lume din ce în ce mai globalizată, păstrarea limbilor și dialectelor locale devine o provocare esențială pentru identitatea culturală a comunităților.
vineri, 11 octombrie 2024
În satul Gherteniș, o parte esențială a culturii culinare locale este reprezentată de „cucnă”, un termen specific regiunii Banat pentru cuptorul tradițional.
„Cum ne-o fost vorba”, la TVR Timișoara | VIDEO
duminică, 06 octombrie 2024
Cuvintele folosite de comunitățile din diverse regiuni ale României reflectă nu doar cultura locală, ci și tradițiile adânc înrădăcinate în istoria fiecărei localități.
Șlaierul miresei
joi, 03 octombrie 2024
Un proiect inedit de redescoperire a limbii vorbite în Banat. Toate poveștile sunt veritabile, rostite în grai popular, în atât de bogata şi de fascinanta lume a vorbirii în Banat şi „traduse" pe înțelesul tuturor. Pe lângă termeni ai graiului locului, descoperim și o lume pierdută.
Un nou sezon
marţi, 01 octombrie 2024
În contextul expansiunii gastronomiei moderne, emisiunea „Sarea în bucate” își propune să aducă în prim-plan resursele locale și pasiunile antreprenorilor din România.
vineri, 20 septembrie 2024
Zacusca, un preparat emblematic al bucătăriei est-europene, se bucură de o popularitate deosebită datorită savoarei sale unice și versatilității în utilizare.
Viața la colibă: O întoarcere la rădăcini | VIDEO
marţi, 03 septembrie 2024
În inima Munților Almăjului, vechea colibă a lui uica Vidu de la Bănia ne invită să rememorăm o viață străveche, unde armonia cu natura și sprijinul comunității erau pilonii existenței cotidiene.
Festivalul Condeierilor Plugari la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara | VIDEO
vineri, 30 august 2024
Muzeul Satului Bănățean din Timișoara a fost, timp de două zile, scena unui eveniment deosebit, Festivalul Condeierilor Plugari, inițiat și dezvoltat de etnologul Maria Mândroane.
„Sarea în bucate”: Piparca de boia la uscat în soare | VIDEO
miercuri, 28 august 2024
Localitatea Apateu din județul Arad este renumită pentru cultura sa de piparcă de boia, un ardei roșu utilizat în producția condimentului cunoscut.
Macea, patria părădăicilor | VIDEO
marţi, 20 august 2024
Macea este cunoscută nu doar pentru peisajele sale idilice, ci și pentru tradițiile culinare care îmbină ingredientele locale cu rețete străvechi. Părădăicii, sau chiftelele de părădăi, sunt preparate tradiționale ce reflectă ingeniozitatea și talentul localnicilor în utilizarea resurselor disponibile.
Cel mai tânăr morar | VIDEO
joi, 15 august 2024
Nu are decât 16 ani, iar poveștile lui legate de mori încep de la 3-4 ani, când fugea de acasă și părinții îl găseau  la moară.
miercuri, 10 iulie 2024
Ilidia, supranumită și mica Americă, ne deschide rețetarul cu mâncăruri tradiționale și descoperim o rețetă deosebită de zamă de lobodă cu cârnați și coastă scoase de la cantă, apoi dreasă cu ou și cu smântână.
marţi, 25 iunie 2024
I se spune ciuspais sau țușpais și de cele mai multe ori se prepară din dovlecel. Felul ăsta de mâncare este nelipsit din meniul unui bănățean adevărat, mai ales când e sezonul dovleceilor. Dosia de la Armeniș ne uimește cu un ciuspais special din morcovi, căci e plină grădina de ei.
Balmoș fiert în smântână de oaie | VIDEO
vineri, 14 iunie 2024
Marți, 11 iunie, de la 20:30, am urmărit o nouă ediție "Sarea în bucate" la TVR Timișoara.
vineri, 14 iunie 2024
Vineri, 14 iunie, de la ora 16:30, la TVR Timișoara, echipa emisiunii "Sarea în bucate" a ajuns la Slatina Nera, județul Caraș-Severin.
Gheorghiță, la
miercuri, 29 mai 2024
În curând, mâncare ciobănească la "Sarea în bucate"!
Țese la război și la 80 de ani | VIDEO
miercuri, 08 mai 2024
Doda Viorica Lazăr de la Seceni are peste 80 de ani și încă mai țese la război.
Mici sau mititei, secretele unui grătar de succes | VIDEO
joi, 02 mai 2024
Ediție specială de 1 Mai la "Sarea în bucate", miercuri, de la 16:00, la TVR Timișoara.
miercuri, 13 martie 2024
Premieră la "Sarea în bucate", marți, 12 martie, de la 20:30, la TVR Timișoara. Miercuri, 13 martie, de la 13.30, vă spunem rețeta de bograci, cum este făcută la Tormac.
Crofne ca la Berzovia | VIDEO
marţi, 05 martie 2024
Sarea în bucate, selecțiuni: Noi vă predăm rețeta de gogoși pas cu pas, ca să nu mai fiți nevoiți să trageți cu ochiul pe la vecine. Prezintă - Dan Liuț, realizator – Veronica Mihoc
marţi, 27 februarie 2024
Vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Sarea în bucate" despre ghebanița sârbească cu brânză sărată de oaie sau plăcinta șifonată, cum i-a zis Branisavlevici Daliborca de la Radimna.
Ceafă în crustă de muștar | VIDEO
miercuri, 27 decembrie 2023
"Sarea în bucate" îl are invitat la ediția specială de Sărbători, pe chef Paul.
Elemente de gastronomie bănățeană
marţi, 05 decembrie 2023
Urmărim o ediție "Sarea în bucate" despre ceea ce înseamnă gastronomie bănățeană. Marți, 5 decembrie, de la 20.30, la TVR Timișoara.
marţi, 21 noiembrie 2023
Poftiți de vizionați rețetele de la "Sarea în bucate", marți, de la 20:30, în premieră la TVR Timișoara!
Rețetă de pesto cu pătrunjel | VIDEO
miercuri, 08 noiembrie 2023
Cu Dosia Vela de la Armeniș, județul Caraș-Severin, punem în evidență pătrunjelul românesc autentic într-un produs importat, din ce în ce mai prezent în bucătăria noastră, pesto.
marţi, 31 octombrie 2023
Marți, 31 octombrie, la TVR Timișoara, de la 20:30, urmărim în premieră o ediție "Sarea în bucate".
Povești condimentate de peste ocean, la
miercuri, 25 octombrie 2023
Marți, 24 octombrie, de la 20.30, pe TVR Timișoara, a fost difuzată în premieră o ediție "Sarea în bucate".
luni, 16 octombrie 2023
De luni, 16 octombrie, emisiunea "Sarea în bucate" se vede și la TVR 2 începând cu ora 17.30, în fiecare zi de luni, sub genericul "România în bucate".
Sezon nou la
marţi, 03 octombrie 2023
Din 3 octombrie, "Sarea în bucate" începe un nou sezon. Marți de la ora 20:30.
luni, 04 septembrie 2023
Pismet ori pecmez, oricum i-ai zice, magiunul ăsta e miraculos. Fără zahăr, fiert în propria-i dulceață, pecmezul de prune este un spectacol gastronomic.
Bobalche de post, rețetă inedită | VIDEO
marţi, 08 august 2023
Cum pregătim bobalche de post, fierte în apă și tăvălite prin mac cu zahăr și prin nucă măcinată fin? Marți, 8 august,  de la ora 20.30, la TVR Timișoara, am aflat rețeta.
Păturată cu crumpi ca în Banat | VIDEO
marţi, 18 iulie 2023
Marți, 18 iulie, de la ora 20.30, am aflat secretul preparării păturatei cu crumpi, la emisiunea „Sarea în bucate”.
Pită bănățeană cu crumpi | VIDEO
marţi, 04 iulie 2023
Marți, 4 iulie, am avut premieră la "Sarea în bucate", de la ora 20:30, la TVR Timișoara.
Rețeta de legume de brozbe, la
marţi, 20 iunie 2023
Marți, 20 iunie, de la 20.30, la TVR Timișoara, am văzut cum este realizată "zeama de brozbe".
Grătarele sofisticate, bani aruncați pe fereastră | VIDEO
vineri, 09 iunie 2023
La "Sarea în bucate" aflați care este cel mai bun grătar pentru mititeii perfecți. Claudiu Uzoni de la Reșița ne demonstrează că nu ai nevoie de un grătar costisitor.
Mici și mititei | VIDEO
marţi, 06 iunie 2023
Marți, la „Sarea în bucate” am văzut în premieră o ediție dedicată mititeilor, la TVR Timișoara, de la 20.30.
marţi, 23 mai 2023
Ediţia emisiunii "România în bucate", realizată de colegii de la TVR Timişoara, difuzată luni, 22 mai, ora 17.30, la TVR2.
miercuri, 17 mai 2023
"5 oameni au reușit în 5 ore să prindă un porc de mangaliță", ne povestește Radu Stoica de la Sohodol, care își crește animalele în libertate prin pădurile Țării Moților.
luni, 01 mai 2023
Ediţia emisiunii "România în bucate", realizată de colegii de la TVR Timişoara, difuzată luni, 1 mai, la TVR2, la 17.30.
Ciobanul Gheorghe Românu din Domașnea: Clientul nu știe să ne aprecieze munca
miercuri, 26 aprilie 2023
Premieră la "Sarea în bucate", marți, 25 aprilie, ora 18.00,  la TVR Timișoara.
România în bucate: Obiceiuri şi reţete din zona Banatului în Duminica Tomii | VIDEO
marţi, 25 aprilie 2023
Ediţia emisiunii "România în bucate", realizată de colegii de la TVR Timişoara, difuzată luni, 24 aprilie, ora 17.30, la TVR2.
„Sarea în bucate”: Miel în pătură de aluat | VIDEO
miercuri, 19 aprilie 2023
Luni, 17 aprilie, de la 21.00, pe TVR Timișoara, am văzut o ediție specială de Paștele ortodox și am aflat secretele celei mai gustoase fripturi de miel.
România în bucate: Paștele catolic sărbătorit în comunitatea croaților din Rafnic | VIDEO
luni, 10 aprilie 2023
Ediţia emisiunii "România în bucate", realizată de colegii de la TVR Timişoara, difuzată luni, 10 aprilie, ora 17.30, la TVR2.
Rețeta de scrob de post | VIDEO
joi, 30 martie 2023
Urmărim la TVR Timișoara o nouă ediție la "Sarea în bucate". Prezintă - Dan Liuț, realizator -  Veronica Mihoc.
Bucate cu Nicolae Furdui Iancu | VIDEO
marţi, 21 martie 2023
Marți, "Sarea în bucate" are premieră pe TVR Timișoara de la 20.30! Ajungem în Ținutul Moților, la Sohodol, județul Alba.
Buna Arzălea face pâs cu meare de prune | VIDEO
joi, 02 martie 2023
În vremea copilăriei bunei Arzălea, desertul nu era nici pe departe atât de diversificat ca astăzi.