Peșterile și încălzirea globală

Ce ne spun peșterile despre climă? Dar despre oameni...? În ce ritm se topesc ghețarii? Cu cât a crescut nivelul mărilor? Ce se-ntâmplă cu calota glaciară? Dar cu Planeta Pământ? Încercăm să răspundem acestor întrebări împreună cu prof. univ. dr. Bogdan P. ONAC, de la Universitatea din Florida de Sud și de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Peșterile și încălzirea globală/Realizator: Mihaela Iiamandei/TVRi/ Credit foto:prof univ dr Bogdan ONAC

EVENIMENT TVR INTERNAȚIONAL

Interviu cu prof. univ. dr. Bogdan ONAC, Universitatea din Florida de Sud și de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

Cercetătorul științific a fost invitat de Academia Română să țină o conferință despre schimbările climatice în relație cu peșterile și ghețarii. Înainte de conferință, profesorul Bogdan Onac ne-a acordat în exclusivitate un interviu pe care vă invităm să-l urmăriți, în premieră, duminică, 20 iulie 2025, la TVR Internațional.

Profesorul Bogdan ONAC analizează dinamica nivelului mării, a ghețarilor și a carstului pentru a afla starea climei în raport cu ce s-a întâmplat în urmă cu mii și milioane de ani.

(w640) Peșterile

Bogdan ONAC este licențiat și doctor în Geologie, cu o experiență de peste 20 de ani la Institutul de Speologie “Emil RACOVIȚĂ” din Cluj-Napoca. Cercetătorul științific află, cu ajutorul izotopilor stabili, vârsta resturilor fosile încapsulate în gheața din peșteri, precum și caracteristicile stalactitelor și stalagmitelor și ale depozitelor de guano din sute de peșteri din țară și străinătate. A făcut, astfel, reconstituiri climatice și de vegetație, descoperind anomalii  și evenimente climatice extreme, dar și legate de evoluția omului. A analizat dinamica nivelului Mării Mediterane în ultimii 200.000 de ani, studiind peșterile de coastă de pe insula Mallorca.

(w640) Peșterile

A devenit cunoscut în străinătate și după ce a studiat formațiunile de gheață din tuburile de lavă din Islanda și New Mexico. A descoperit anomalii climatice și evenimente climatice extreme, analizând Ghețarul din peștera Scărișoara, dar și alte peșteri precum Peștera Urșilor, Măgurici, Tăușoare sau Cioclovina. De numele său se leagă și cercetările legate de Omul neanderthalian de Vârtop a cărui urmă a fost descoperită în Peștera Ghețarul de la Vârtop, județul Alba.

Profesorul universitar dr. Bogdan ONAC este una dintre personalitățile de origine română cunoscute mai mult în afară decât în țară, care a plecat în America pentru a putea avea condiții moderne de cercetare.

(w640) Peșterile

Format la Institutul de Speologie “Emil RACOVIȚĂ”, din Cluj-Napoca, cercetătorul român este pasionat de reconstrucția nivelului mării și a schimbărilor climatice majore. A absolvit Facultatea de Geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde și-a dat și doctoratul cu studiul paleoclimatic  al speleotemelor din peșterile Munților Pădurea Craiului. A lucrat 4 ani ca geolog la mina de argilă Șuncuiuș, după care a devenit cercetător științific la Institutul de Speologie “Emil RACOVIȚĂ” al Academiei Române, din Cluj-Napoca.

A studiat și cercetat  în Norvegia, Danemarca, Islanda, Spania, Slovenia, China, Africa de Sud, dar și în America de Nord și America Latină. Este membru al mai multor uniuni și societăți naționale și internaționale de Geologie, Speologie și alte Științe ale Pământului. Este evaluator internațional  de proiecte și granturi, dar și conducător de proiecte cu rezultate de impact internațional și solicitate de autorități pentru stabilirea unor strategii majore, cum ar fi urbanizarea în orașele de coastă din America de Nord, expuse uraganelor.

(w640) Peșterile

Este redactorul șef al “International Journal of Speleology” (ISI-ranked) cea mai bine cotată revistă a cercetătorilor speologi din întreaga lume. Activitatea sa publicistică include peste 150 de articole și 10 cărți. Pentru unele a fost premiat de Academia Română, precum și de mai multe organisme științifice internaționale. Din 2005, este profesor la Universitatea din Florida de Sud și predă și la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

În prezent,  profesorul universitar doctor Bogdan ONAC este singurul cercetător român în echipa de cercetare internațională a calotei glaciare din Groenlanda, iar cercetările de acolo arată ce se va întâmpla cu Pământul.

(w640) Peșterile

***

EVENIMENT TVR Internațional - Sezon nou

Premiera: Duminică, 20 iulie 2025, ora 17.00

Reluări: - Luni, 21 iulie , ora 2.00 și 11.30 și sâmbătă, 26 iulie, ora 5.00.

***

Realizator și Producător: Mihaela IAMANDEI

Imagine: Dragoș MILESCU

Credit FOTO: prof.univ.dr. Bogdan ONAC

Editor Imagine:  George GÎSCĂ