Răşinari, o frumoasă localitate din Mărginimea Sibiului ce abundă în istorii intreresante. Dincolo de povestea lui Octavian Goga sau de cea a lui Emil Cioran, la Răşinari sunt încă multe alte istorii ascunse.
Una dintre cele mai recent descoperite este cea a lui Emanoil Lacu. Aproape 100 de ani efortul pe care Emanoil Lacu l-a făcut la începutul anilor 1900 a fost necunoscut. Descoperită de puțini ani, munca sa impresionează pentru că aduce informații despre o lume dispărută.
Explorator înnăscut, Maniu, cum îi spuneau localnicii s-a născut într-o familie simplă de oieri către finalul anilor 1800. Cu doar două clase terminate la şcoala din localitate, Emanoil Lacu pleacă la Bucureşti când avea aproape 21 de ani. De la acel moment încolo, visul de a face o călătorie în jurul lumii începe să prindă contur. Primele pelerinaje sunt la muntele Athos, Ierusalim și Palestina, iar la finalul acestora primește o diplomă de pelerin.
Urmează o perioadă de mai bine de 10 ani în care Emanoil Lacu ajunge în expedițiile sale până în Asia Centrală, Caucaz, Orientul mijlociu, Europa Centrală, de sud și sud est. În călătoriile sale ajunge până la curtea celebrului împărat al Etiopiei Menelick al II lea unde este decorat cu două distincții importante ale statului: Crucea Africii și Steaua lui Solomon.