Dacă ați ajuns în nordul țării, la Milișăuți, în judetul Suceava, atunci ați aflat deja că acolo s-a înfiripat paradisul murăturilor. Conservarea legumelor a adus dintotdeauna bunăstare localnicilor de aici. În anii ’60-’70, oamenii cutreierau țara în lung și-n lat, iar varza și murăturile lor erau cunoscute peste tot. În zilele noastre, își vând marfa mai mult aici, la stradă, în fața caselor.
Așa se face că oriunde cauți cu privrea, găsești murături după pofta inimii și varză. Cea mai bună varză din România. Varza stă la temelia economiei Milișăuților. În jurul localității se găsesc în jur de 500 de hectare. De aici căpățânile dolofane pleacă spre piețele din Moldova sau spre cea din centrul orașului.
Ar mai fi o explicație pentru faptul că Milișăuți a devenit o zonă de tradiție în ale verzei și ale murăturilor: originea slavă a locuitorilor, care îi recomandă ca experți în conservarea legumelor.
Tot în această ediție aflați și o rețetă de preparare a verzei cu carne, precum și a chiroștelor.
Vineri, 22 noiembrie, de la ora 15.00, la TVR Internațional urmăriți această ediție a emisiunii „România… în bucate”.
Prezentator şi realizator: Raluca Chirilă Aftene
Sursa foto: capturi din emisiune