loader
Foto

Un festival despre noi toţi şi pentru noi toţi! Muzică, dansuri tradiționale, expoziții, conferințe și dezbateri tematice la ProEtnica 2024

Duminică, 1 septembrie, în ultima seară a evenimentului, TVR a prezentat în premieră un reportaj special dedicat celor 20 de ediții ale Festivalului Intercultural ProEtnica, realizat de echipa Redacției Alte Minorități a Televiziunii Române.

 

Spectacole de muzică și dansuri tradiționale, expoziții, conferințe și dezbateri tematice, toate acestea compun spectacolul multiculturalității, în plină desfăşurare în aceste zile în cetatea Sighișoarei. Evenimentul reunește și în acest an românii și cele 20 de minorități naționale din țara noastră.

Evoluţii artistice individuale, de grup şi interactive au loc pe scena din Piaţa Mare a Cetăţii Sighişoara, susţinute de în jur de 1000 de artişti reprezentând minorităţile naţionale din România. Ediţia jubiliară ProEtnica se desfăşoară între 28 august şi 1 septembrie.

Duminică, 1 septembrie, în ultima seară a evenimentului, Televiziunea Română prezintă în premieră un reportaj special dedicat celor 20 de ediții ale Festivalului Intercultural ProEtnica, realizat de echipa Redacției Alte Minorități a Televiziunii Române. Filmul va fi proiectat în Piaţa Mare, începând cu ora 20.00.

(w882)

„Anul acesta, Festivalul Intercultural Proetnica a dovedit, încă o dată, de ce este considerat unul dintre cele mai importante evenimente ale României multiculturale. Atât prin spectacolele de pe scenă, unde au evoluat ansamblurile comunităţilor etnice, cât şi prin temele, de o mare importanţă pentru societatea noastră, abordate în secţiunea de dezbatere. Cetatea Sighisoarei şi ediţia cu numărul 20 a festivalului Proetnica ne arata, de fapt, cât de vie şi efervescentă este România multiculturală!”, ne-a declarat Boris Velimirovici, producător TVR în cadrul Redacţiei Alte Minorităţi. Tocmai de aceea, Televiziunea Română reflectă în programele sale bogăţia României multiculturale. În luna septembrie, o ediţie specială „Convieţuiri” de la TVR ne va arăta bucuria şi efervescenţa ediţiei din 2024 a Festivalului ProEtnica.

(w882)

Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici

„Mi-ar plăcea să văd mai des această Românie multiculturală. Nu doar la zi de sărbătoare, la festivaluri sau la diverse conferinţe şi simpozioane în care lăudăm multiculturalitatea. Mi-ar plăcea ca respectul acordat comunităţilor etnice minoritare la ProEtnica să devină o normalitate, de zi cu zi”, a adăugat Boris Velimirovici. „Aş vrea să nu uităm că aceste comunităţi sunt bogăţia României, că România, fără ele, ar fi fost mult mai săracă. De asemenea, este important să înţelegem că, fără o implicare activă, multe dintre aceste comunităţi nu vor putea câştiga lupta cu asimilarea şi le-am putea pierde pentru totdeauna. Şi, poate că n-ar fi rău ca, dincolo de declaraţiile uneori uşor prea optimiste despre exemplara protecţie a minorităţilor, să încercăm să îmbunătăţim şi să corectăm anumite disfuncţionalităţi ale sistemului, dar şi anumite prejudecăţi şi preconcepţii de la nivelul societăţii noastre”, a mai subliniat el.

Jurnalista Teodora Drăgoi, de la Redacţia Alte Minorităţi a TVR, ne ţine la curent zilele acestea cu evenimentele de la Sighişoara prin relatări în direct în cadrul emisiunilor informative. TVR, prin Redacția Alte Minorități, este partener media oficial al Festivalului ProEtnica.

(w882)

„Festivalul Intercultural ProEtnica este proiectul care ne arată că, în baza respectului reciproc, reuşim să avem dialoguri constructive pentru societate, dar şi un spectacol reuşit al tradiţiilor, indiferent de apartenenţa etnică”, punctează jurnalista TVR Teodora Drăgoi. „La ProEtnica, oamenii sunt generoşi, generoşi în a fi şi a simţi. Acest festival este despre noi toţi şi pentru noi toţi, pentru că buna înţelegere şi bucuria reîntâlnirilor cu diversitatea etnică a ţării noastre sunt simţiri pe care cu toţii le conţinem, trebuie doar să învăţăm să le manifestăm. Şi reuşim acest lucru doar prin cunoaştere - de ce nu, printr-un festival dedicat interculturalităţii.

Aşadar, merită să ajungem măcar o dată în viaţă la acest eveniment, pentru că doar astfel vom putea preţui pacea în care trăim în România, pace care, vedem în lumea largă, cât de uşor poate fi pierdută.

Festivalul Intercultural ProEtnica este unul dintre cele mai frumoase evenimente din ţara noastră şi îmi doresc ca, în anii următori, să ajungă la cât mai mulţi dintre noi, pentru că are toate ingredintele: bucuria de a trăi, muzică, dans şi o istorie bogată, dublată de frumuseţea cetăţii Sighişoara”, ne lasă o invitaţie deschisă de a participa la eveniment Teodora Drăgoi. De altfel, ediţia „Convieţuiri” difuzată de TVR 1 în luna septembrie surprinde frumuseţea şi bogăţia culturală ale Festivalului ProEtnica 2024.

(w882)

În programul zilei de duminică, cei prezenţi la Sighişoara se vor bucura să urmărească, ba chiar să se prindă în joc alături de reprezentanţii comunităţilor elenă, ucraineană, evreiască. Culoare, cântec şi voie bună ne aduc: Ansamblurile Nadiia, Repedea, Jud. Maramureș; Primăvara, Botoșani Sânziene Bănățene, Giarmata, jud. Timiş (Uniunea Ucrainenilor din România); Ansamblurile de dans Parnassos, Brăila, Efthimos, Braşov; Dionyssos, Braşov (Uniunea Elenă din România); Hakeshet Klezmer Band, Oradea, jud. Bihor (Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic), precum şi Trupa de dans modern Karisma, Diamonds & K-boom (a Clubului Copiilor Sighișoara).

Un recital al lui Adrian Ivanițchi, compozitor și cântăreț de muzică folk și pop din Sighișoara, şi concertul Desperado vor încheia seara şi festivalul ProEtnica din acest an.

Scopul principal al ProEtnica: promovarea întregii societăţii

Programul primei zile a Festivalului a cuprins activități artistice pe scena din Piața Cetății și o masă rotundă organizată în Sala Barocă a Primăriei din Sighișoara, cu tema „20 de ediții ale Festivalului Intercultural ProEtnica”, moderată de Volker Reiter, directorul Festivalului.

(w882)

„Scopul principal al ProEtnica nu este promovarea minorităţilor naţionale, ci mai degrabă a întregii societăţii. Sunt interesat de consolidarea păcii sociale într-o societate democratică şi pluralistă prin promovarea întâlnirilor şi interacţiunilor între oameni de diferite origini etnice. În acest sens, minorităţile nu reprezintă o ameninţare pentru societate, ci, mai degrabă, o resursă care poate îmbogăţi societatea. Tendinţele naţionaliste, pe de altă parte, înseamnă excludere şi paralizează progresul social din cauza conflictelor etnice. Originea etnică este un punct de plecare şi nu o destinaţie”, a declarat directorul Centrului Cultural Educaţional Interetnic pentru Tineret din Sighişoara, Volker Reiter, organizatorul principal al ProEtnica.

(w882)

„Această manifestare este un prilej de a reafirma valorile care ne unesc, respectul reciproc şi aprecierea pentru moştenirea culturală comună, dar şi pentru identităţile distincte care dau României un caracter unic... Felicit organizatorii şi participanţii pentru efortul lor de a organiza şi menţine atât de frumos acest eveniment timp de 20 de ani. Vă doresc tuturor experienţă memorabilă aici, la Sighişoara, şi vă invit să ne bucurăm de frumuseţea şi bogăţia culturilor care le definesc", a afirmat Irina Cajal, Subsecretarul de stat în Ministerul Culturii.

În cea de-a doua seară, pe scenă au urcat etnici sârbi, lipoveni, turci, polonezi și evrei. Au continuat și dezbaterile tematice. Temele de discuţie care au animat întâlnirile au vizat contribuția comunității rome la dezvoltarea societății românești, relevanța implicării comunităților etnice în viața publică și, nu în ultimul rând, declararea etniei, studiu de caz, comunitatea bulgară.

(w882)

Au evoluat Grupul de Dans din Sighișoara și Grupul Șvăbesc Edelweiss din Deta – jud Timiș aparținînd Forumului Democrat German, Grupul Prietenia din Cincu – județul Brașov, Ansamblul Artistic „Di Nuovo Insieme” din Iași, al Asociației Italienilor din România și formațiile artistice de dans ale Uniunii Elene din România: Eleftheria – Calafat, județul Dolj, Agoria – Onești, județul Bacău, Elpis Junior – Constanța, Maiandros – Roman, județul Neamț, Irini – Craiova, județul Dolj.

Evoluțiile artistice pe scenă au fost încheiate tot de un reprezentant al Uniunii Elene: Ionuț Galani & Band”.

(w882)

Joi, bucuria şi energia ne-au fost transmise de reprezentanţi ai comunităţilor turcă, elenă, precum şi de ruşi lipoveni, evrei, polonezi, sârbi. Pe scenă au urcat Ansamblurile de dans Eleftheria, Calafat, jud. Dolj; Elpis junior, Constanța; Maiandros, Roman, jud. Neamț Irini; Craiova, jud. Dolj, Filia + Ellada, Pitești, jud. Argeş (toate din partea Uniunii Elene din România);: Edelweiß, grup de dans șvăbesc, Deta, jud. Timiș (din partea Forumului Democrat al Germanilor din România);: Ansamblul artistic Di Nuovo Insieme”, Iași; Asociaţia ,,Prietenii Muzicii si Dansului": GRUPUL „PRIETENIA”, Cincu, jud Brașov” (Asociația Italienilor din România-RO.AS.IT); Ansamblul KUD Belobreska, Belobreska, jud. Caraș Severin (Uniunea Sârbilor din România); Ansamblul folcloric Româncuța Cumpăna, jud. Constanța (Uniunea Democrată Turcă din România); Ansamblul Landâș, Cor, Sarichioi, jud. Tulcea (Comunitatea Rușilor Lipoveni din România); ”Sonțe‐Сонце‐Soarele”, dansuri și melodii tradiţionale, Craiova / Băilești / Urzicuța, Dolj (Asociația Macedonenilor din România); Ansamblul muntenilor polonezi „Solonceanka”, Dom Polski Solonețu Nou, jud. Suceava (Uniunea Polonezilor din România); Bucharest Klezmer Band, București (din partea Federației Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic).

(w500)

Vineri, au făcut să vibreze Piaţa Cetăţii din Sighişoara: Ansamblul muntenilor polonezi „Solonceanka”, Dom Polski Solonețu Nou, jud. Suceava (Uniunea Polonezilor din România), ”Sonțe‐СонцеSoarele”, dansuri și melodii, Craiova / Băilești / Urzicuța, Dolj (Asociația Macedonenilor din România); Ansamblurile de dans Orpheas, Iași Niki, Piatra Neamț jud. Neamț Artemis Sulina, jud. Tulcea Hrisi Elefteria, Tulcea Hesperis, Bârlad, jud. Vaslui (Uniunea Elenă din România); Ansamblul Landâș, Cor, Sarichioi, jud. Tulcea (Comunitatea Rușilor Lipoveni din România); “Kud Karaševska Zora“ (Zorile Carașovei), dans, Carașova, jud. Caraș-Severin (Uniunea Croaților din România); Corul B'nei Milu, Brașov (Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic); Ansamblul artistic ”Holubok”, Peregu Mare, jud. Arad (Uniunea Culturală a Rutenilor din România); Ansamblul Can Renkler, Topraisar, jud. Constanța (Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România); Ansamblul Cervona Ruja, Bistra, jud. Maramureș (Uniunea Culturală a Rutenilor din România); Ansamblul Slavjak, Filiala Timișoara, jud. Timiș (Uniunea Bulgară din Banat-România); Ansamblu KUD Sveti Nikola, Dinjas jud, Timiș (Uniunea Sârbilor din Romania). Seara s-a încheiat cu Teatru popular Bekecs, Trupa de dans maghiară Miercurea Nirajului, jud. Mureş şi cu Romano Kher Concert: Taraful Edy Mexicanu cu Paula Lincan, al Centrului Național de Cultură a Romilor.

(w882)

Ziua de sâmbătă a adus în prim plan: Ansamblurile de dans Niki, Piatra Neamț jud, Neamț Hrisi Elefteria, Tulcea (Uniunea Elenă din România); Grup de dans, Sighişoara (Forumul Democrat al Germanilor din România); Ansamblul de dans Armenesc Vardavar, București (Uniunea Armenilor din România); Ansamblurile de dans Asteria, București Kymata, Ploiești, jud. Prahova Ilios, Târgoviște, jud. Dâmbovița Kalokeri, Cluj Napoca, jud. Cluj (Uniunea Elenă din România);  Recital: Alexandrina Chelu-Schorr și Florian Chelu, Oradea Ansamblu de dans Haverim, București (Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic); Ansamblul de dansuri populare ”Kikerics”, Sighișoara, jud. Mureș (Uniunea democrată a Maghiarilor din România).

Nicu Poșta a pregătit un recital de muzica ușoară cu totul special – „Testamentul iubirii”, iar  Ricky Dandel a încheiat seara cu un recital electrizant.

ProEtnica se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis și are loc la Sighișoara, în perioada 28 august – 1 septembrie. TVR este partener media al evenimentului.

 

 
Cu vaporul pe Dunăre. Expoziție inedită la Muzeul Apei | VIDEO

Institutul Liszt din București, cunoscut ca Centrul Cultural Maghiar, a avut onoarea de a colabora cu Muzeul Maghiar de Tehnologie și ...

Concert într-o sinagogă ascunsă, la Arad | VIDEO

Concert într-o sinagogă ascunsă, la Arad | VIDEO

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Recent, un concert special a avut loc în cadrul Sinagogii Neologe din Arad, una dintre puținele sinagogi din Europa care nu poate fi observată ...

Expoziția "Dincolo de graniță" oferă o platformă artiștilor din Arad și din împrejurimi pentru a-și etala lucrările, evidențiind astfel talentul ...

 

#TVRminoritati