Marți, 16 mai, de la ora 19:00, la TVR Internaţional şi online pe TVR+, vă invităm să urmăriți o nouă ediție „Un doctor pentru dumneavoastră”.
De peste 15 ani, medici români apreciați în țară și în străinătate construiesc punți pentru sănătate, dezbat teme de actualitate şi răspund întrebărilor dvs.!
* Prevenția artrozei
Invitat: dr. Bogdan Ioan Andrei, medic primar ortopedie-traumatologie
Artroza poate apărea la orice vârstă şi este mai frecventă la femei. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, aparatul locomotor se degradează şi cartilajul articular se uzează. Apar boli degenerative iar artroza este una dintre cele mai frecvente boli reumatismale degenerative. Când avansează, cartilajul poate să dispară şi astfel se ajunge la fricţiunea oaselor. Durerile de la nivelul articulațiilor sunt influențate de starea vremii, iar frigul, umiditatea, apa rece accentuează suferințele de la nivelul articulațiilor. Artroza poate să afecteze orice articulaţie, mai ales pe cele solicitate, cum sunt articulaţiile şoldului (coxartroza), ale genunchilor (gonartroza), ale mâinii şi regiunii cervicale. Deteriorarea articulaţiilor determină durere care se accentuează la efort şi se ameliorează la reapaus. Ca factori de risc amintim: obezitate, traumatisme articulare, stres repetat la nivelul articulaţiei, malformaţii osoase sau boli metabolice. Mişcarea, hidratarea, un stil de viaţă corect pot fi aliaţii articulaţiilor noastre.
* Starea de bine se învaţă!
Invitat: din Franța, dr. Diana Dumitrache, specialist recuperare medicală, competență în apifitoterapie și meditație în sănătate
Când nu suntem în apele noastre, socializarea cu familia şi prietenii, o carte, o mâncare bună, un sport sau plimbările pur şi simplu în natură ne pot reda starea de bine. Să zâmbim, să ne relaxăm, să iubim şi să fim mai buni! Invitata noastră va vorbi despre toate acestea dar şi despre efectul meditaţiei asupra pacienţilor săi.
*Albinele, cel mai important aliat al omului
Invitat: dr. Ştefan Stângaciu, medic specialist medicină de familie, preşedinte Societatea Română de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, preşedinte de Onoare Societatea Germană de Apiterapie, lector național și internațional în peste 50 de țări ale lumii
Albinele sunt esențiale pentru continuarea vieții pe pământ. Încă din cele mai vechi timpuri, dincolo de aportul lor imens pentru biodiversitate, acestea furnizează omului hrană bogată în aminoacizi, proteine, enzime, glucide, vitamine, minerale, dar și substanțe protectoare, utile pentru menținerea sau recuperarea sănătății organismului. Einstein lansa un mare semnal de alarmă: ”Dacă albinele ar dispărea, omenirea ar mai exista încă 4 ani”.
Din păcate, din cauza acțiunilor distrugătoare actuale ale omului, (poluare fizică/chimică, inclusiv prin pesticide/insecticide, deșertificări, extinderea orașelor, industrializare excesivă, albinele au dispărut și continuă să dispară în multe locuri din lume. Albinele au nevoie de ajutorul nostru! Pe 20 mai se celebrează Ziua Mondială a Albinei.
Dacă luăm legatura cu cei mai apropiați apicultori, putem afla cum să ajutăm albinele. Invitatul nostru, autorul unor cărţi în mai multe limbi, va puncta importanţa albinelor şi alte informaţii utile pentru sănătatea noastră, cum ar fi faptul că produsele apicole cresc longevitatea printr-o mai bună regenerare a telomerilor. În Germania, Malaezia şi în multe alte ţări, studii ştiințifice arată că apicultorii și consumatorii de produse apicole trăiesc mai mult decât restul populaţiei. De aceea, sloganul corect ar fi: "Pentru o viață sănătoasă, consumați fructe, legume și produse apicole!"
***
Moderator Ana Maria Ghiur
Jurnalist tv Lucian Băbeanu
Producător tv Monica Ancuța
La TVR Internațional, în direct, luni şi marţi, împreună pentru sănătate!