loader
Foto

TVR Iaşi 24 la Chişinău, Republica Moldova

Evenimentele aniversare ale studioului Televiziunii Române din Iaşi ajung în perioada 28 – 30 noiembrie şi în faţa publicului din Chişinău.

 

Proiectul transfrontalier TVR IAŞI 24: Iaşi – Cernăuţi – Chişinău ajunge la Chişinău cu următoarele evenimente:

Caravana filmelor documentare, la Teatrul Odeon din Chişinău în zilele de 28-29 noiembrie 2015, eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate producţii ale TVR Iaşi şi ale partenerilor din proiect: TV Moldova 1 Chisinau, OWH Studio Chisinau si Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, precum si filmele din cadrul proiectului “Ia’şi Descoperă” 2015 realizate de echipele din Grecia, Spania, Portugalia, Slovenia, Sibiu şi Chişinău.

În cadrul caravanei va fi lansat DVD-ul “Expediţiile memoriei”, un proiect al OWH Studio, Departamentul Românilor de Pretutindeni şi TVR Iaşi.
Prezintă Carmen Olaru şi Virgil Mărgineanu (OWH Studio).

Spectacolul folcloric la Filarmonica de Stat Chişinău, din 30 noiembrie 2015.

La acest eveniment organizat de TVR Iaşi participă artişti din Chişinău, Cernăuţi şi România: Orchestra „Folclor” a Filarmonicii din Chişinău dirijată de Petre Neamţu, soliştii orchestrei, Viorica Macovei, Adriana Bucevschi, Călin Brăteanu, Maria Iliuţ şi Grupul „Crenguţă de iederă”, Pamfil Roată, Cornelia Ciobanu, Petronela Rusu, Angelica Flutur, Grigore Gherman, Andreea Chişăliţă, Iurie Levcic, Ana Maria Calancea, Emilia Nicorici, Ana Apetrăchioaie.
Prezintă Laura Lucescu şi Horia Gumeni (TVR Iaşi).

Programul detaliat al evenimentelor TVR Iaşi 24 la Chişinău:

 

Caravana Filmelor Documentare TVR Iaşi 24 la Chişinău - program

Sâmbătă, 28 noiembrie, Teatrul Odeon/ Chişinău, orele 16:00 – 21:00

 

Ora 16.00: Destin şi rezistenţă – Alexandru Moşanu

Durată: 1 h

Realizator: Irina Craciun (TV Moldova 1 Chişinău)
Un documentar dedicat istoricului şi politicianului basarabean Alexandru Moşanu, primul preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Destinul lui Al. Moşanu pare a fi identic cu destinul Basarabiei din ultimul secol. Filmul descrie perioada interbelică, ocupaţia sovietică a teritoriului dintre Prut şi Nistru, viaţa şi posibilităţile de studiere şi activitate în RSSM, precum şi prăbuşirea URSS şi perioada de Renaştere Naţională. Profilul lui Alexandru Moşanu porneşte din copilăria sa în satul Branişte, descrie trăirile adolescentului Alexandru Moşanu dornic de carte şi aduce în prim-plan temperamentul unui istoric perfecţionist, care a reuşit la vârsta de 59 de ani să pună bazele statului Republica Moldova, împreună cu politicienii anilor ‘90.

Documentarul denotă momentele de rezistenţă ale intelectualului basarabean şi explică conjunctura politică de la sfârşitul anilor ‘80 începutul anilor ’90 care a dus la crearea statului Republica Moldova.

 

Ora 17.30: Expediţiile memoriei

Durată: 1 h

Realizator: Violeta Gorgos

„Expediţiile memoriei”  este un proiect în care 11 tineri din România şi Republica Moldova – istorici, jurnalişti şi oameni de film şi-au propus să meargă pe urmele strămoşilor lor ajunşi fără voie prin stepa kazahă. O echipă de la TVR Iaşi a realizat un „jurnal de bord” al acestei călătorii.

 

Ora 18.50: Making Of Festivalul IFD "CRONOGRAF" 2015
Durată: 10 min.
Regia: Nicu Negară (OWH Chişinău)

 

Ora 19.00: Muntele de pe hotar

Durată: 25 min.

Realizator: Raluca Aftene

Trei Fântâni. Un sat la poalele Hăşmaşului Mare între Moldova și Ardeal, pe vechiul hotar cu Imperiul Austro-Ungar.  În sat, lumea vorbește două limbi diferite. Românii au casele de o parte a râului, ceangăii de celealtă. Dar peste acest hotar au construit nenumărate punţi.

Ora 19.30: Parisul lui Matei  si Matei Vișniec, rege la Avignon

Durată: 27 min.

Realizator: Andreea Ştiliuc

Matei Vișniec este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. La invitația scriitorului, o echipă TVR Iași, formată din jurnalista Andreea Știliuc și cameramanul Relu Tabără, a fost prezentă în luna iulie în Franța, pentru realizarea unor filme documentare despre Parisul văzut de Matei Vișniec și despre cea de-a 50-a ediție a secțiunii OFF a Festivalului de la Avignon.

 

Ora 20.15: Scara vieţii

Durată: 20 min.

Realizator: Iurie Levcic (Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi)
Un film despre poeta populară Elena FEDOREAC din Budineţ, raionul Storojineţ (Ucraina).

 

Ora 20.40: CRONOGRAF Tur 2015

Durată: 20 min.

Regia: Emanuela Iorga (OWH Chişinău)

 

Duminică, 29 noiembrie, Teatrul Odeon/ Chişinău, orele 16:00 – 21:00

 

Ora 16.00: Ion Ungureanu, spectacolul vieţii mele

Durată: 1h 5min.

Realizator: Victoria Galaico, regizor Nelly Codreanu (TV Moldova 1 Chişinău)
Despre omul de teatru Ion Ungureanu,care a fost regizor şef al Teatrului pentru tineret “Luceafarul” în perioada sa de aur. Puterea sovieticănu a putut “tolera” marea popularitate a acestui teatru şi nici limba română frumoasă a mesajelor din spectacole şi l-a concediat. Peste ani, odată cu democratizarea societăţii, acel ordin de concediere a fost anulat. Înflăcărat luptător pentru renaşterea naţională, primul care a declarat de pe scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale, că suntem români. A ocupat şi postul de ministru al culturii şi cultelor,reuşind să realizeze multe lucruri importante pentru cultura ţării.

 

Ora 17.30: Culorile lui Gheorghe Ciobanu

Durată: 36 min.

Realizator: Carmen Olaru

Lumea satului îl inspiră. Poveștile oamenilor dau viață tablourilor sale. Pictează cu credință și  fiecare lucrare pe care o pregătește pare o rugăciune. Iubește culoarea care se lasă sedusă odată cu fiecare tușă a sa, cu fiecare anotimp dăruit cu bucurie.

 

Ora 18.15: Ia’și descoperă, proiect TVR Iași 2015

Durată: 72 min.

Vor fi prezentate filmele realizate de echipe de televiziune din foste capitale culturale europene: Atena (Grecia), Santiago de Compostela (Spania), Porto (Portugalia),  Maribor (Slovenia), Sibiu (Romania) și din Chișinău (Rep. Moldova).

 

Ora 19.45: Un râu între oameni
Durată: 25 min.
Realizator: Raluca Aftene
Pământ basarabean, oceane de grâu, dealuri pustii, întinderi nesfârşite de ape, care sunt tainele tale? Un nou călător, care nu e poliţist să te spioneze, nici negustor, să-ţi cumpere grânele sau braţele de muncă, pătrunde înfiorat între dealurile tale” scria Geo Bogza, călător în Moldova de peste Prut, între cele două războaie. În acest film de călătorie, un jurnalist român trece pentru prima dată pe malul stâng al Prutului în Republica Moldova.

 

Ora 20.20: Making-of TVR Iasi 23 la Chișinău

Durată: 25 min.

Realizator: Carmen Olaru

Final de proiect TVR Iaşi 23 în urmă cu un an la Chişinău, cu o sală arhiplină apaludând şi cântand în picioare minute în șir. Nu ne oprim aici, continuăm cu TVR Iași 24.

 

Spectacol folcloric TVR Iaşi 24

Cu Viorica Macovei,Maria Iliuţ şi Grupul “Crenguţă de iederă”, Pamfil Roată, Adriana Bucevschi, Cătălin Brăteanu, Angelica Flutur, Cornelia Ciobanu, Petronela Rusu, Grigore Gherman, Iurie Levcic, Ana Maria Calancea, Emilia Nicorici, Ana Apetrăchioaie, Andreea Chisăliţă, Orchestra “Folclor” a Filarmonicii din Chişinău, dirijor Petre Neamţu.

Prezintă: Laura Lucescu şi Horia Gumeni.

 

Proiectul TVR Iaşi 24 este realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi.

Evenimentele desfăşurate la Chişinău, Republica Moldova, sunt realizate cu sprijinul: OWH Studio, TV Moldova 1, TVR Internaţional, Primăria Mun. Chişinău.

 

 
„Zilele Culturii Sârbe la Timișoara” | VIDEO

„Zilele Culturii Sârbe la Timișoara” | VIDEO

publicat: luni, 07 octombrie 2024

În cadrul „Zilelor Culturii Sârbe la Timișoara” moștenirea culturală și spirituală a fost celebrată cu o serie de evenimente artistice și literare.

Bisericile din Petroșani reprezintă un simbol al diversității etnice și religioase care caracterizează această regiune din Valea Jiului.

Programul

Săptămâna "Școala altfel" reprezintă o inițiativă educațională semnificativă, introdusă în România în anul 2016, având scopul de a promova ...

 

#TVRminoritati