loader
Foto

Galerie foto

TVR Iași 23 la întâlnirea cu prietenii din Chişinău

Caravana TVR Iaşi 23 a atins săptămâna trecută ultimul reper de pe harta proiectului transfrontalier “Iaşi – Cernăuţi - Chişinău” care marchează aniversarea a 23 de ani de televiziune regională în Moldova.

 

Caravana aniversară TVR Iaşi 23 a ajuns la Chişinău, Republica Moldova, marți, 27 ianuarie, și a poposit până vineri, 30 ianuarie. A fost timp pentru întâlniri cu realizatorii TVR Iași, precum și cu interpreții de muzică populară care au ales să treacă Prutul şi să meargă în caravană alături de TVR Iași.

Evenimentele pe care echipa studioului regional de televiziune din Iaşi le-a pregătit pentru prietenii din Chişinău au inclus proiecţia a 10 filme documentare şi un spectacolul folcloric aniversar. Ambele evenimente au avut un public neașteptat de mare, iar recitalurile mesagerilor folclorului românesc, precum Sofia Vicoveanca, Veta Biriș, Margareta Clipa, Viorica Macovei, Maria Iliuţ, Daniela Condurache, Nicolae Glib şi dansatorii Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava au emoţionat sala arhiplină a Filarmonicii Naționale Chișinău.

Pe durata șederii la Chișinău, echipa TVR Iași a avut mai multe întâlniri oficiale, cu reprezentanții mass-media, dar și cu ambasadorul României la Chișinău, E.S. Marius Lazurcă. Au fost discutate posibile noi proiecte care să lege cele două regiuni și au fost promovate întâlnirile dintre cele două publicuri cu aceeași dragoste pentru folclorul autentic.

Ultima oprire din proiectul TVR Iaşi 23 a fost şi cea mai încărcată de emoţii şi semnificaţii, dar numai în astfel de momente înţelegi că rolul tău de televiziune regională este şi acela de a crea punţi între oameni, de a dărui frumos şi de a transmite energii pozitive. Ne-am străduit, noi, cei de la TVR Iaşi, alături de partenerii noştri faţă de care ne exprimăm gratitudinea, să fim acolo unde publicul ne aşteaptă şi ne preţuieşte.

Carmen Olaru, coordonator cu atribuții de director TVR Iași

 

Caravana filmelor documentare s-a desfășurat marți și miercuri, 27 şi 28 ianuarie, la Cinema Odeon. Proiecţia filmelor documentare realizate de instituţiile implicate în proiect: TVR Iaşi, Televiziunea Moldova 1 - Chişinău, OWH Studio - Chişinău, Republica Moldova şi Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Românești Cernăuţi, Ucraina, i-a adus împreună pe realizatori și publicul spectato şi cu sprijinul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Îmi place foarte mult că acest parteneriat s-a extins, într-un fel, este deja un parteneriat între TVR IAŞI şi Moldova 1, şi mă bucur că aţi găsit acel numitor comun, acea încredere între regizori, relizatori, documentarişti. A fost public select, a fost public care s-a interesat, a pus întrebări după filme, a avut emoţii, au avut un mesaj de comunicat.

Virgil Mărgineanu, director OWH Studio Chişinău

Nu m-am gândit niciodată că acest film, „Afganistan dus-întors”, va ajunge vreodată să fie proiectat la Chişinău, iar aici voi găsi public atât de interesat de documentarul de război. Este o triplă fericire pentru mine - am răspuns întrebărilor din sală în calitate şi de regizor şi cameraman şi editor de imagine. Pot spune că a fost provocarea vieţii mele, în tot ce am făcut până acum!

Răzvan Cojocariu, videojurnalist TVR IAŞI

Miercuri, 28 ianuarie, a fost marcat finalul proiectului „Identitate Basarabia” realizat de Violeta Gorgos, regizor artistic TVR Iași. În prezența protagoniștilor reportajelor a fost lansat DVD-ul „Identitate Basarabia” care a adus în atenția publicului portretele a 28 de oameni-reper din Republica Moldova, deveniţi personaje de emisiune. Proiectul este o coproducţie TVR Iaşi, TVR Internațional şi OWH Studio.

Mă bucură faptul că am lansat acest DVD în prezența unor protagoniști sau a rudelor acestora și le mulțumim pentru bunăvoința de a-și deschide sufletele în fața aparatului de filmat.

Violeta Gorgos, regizor artistic TVR Iași

 

Cea mai emoționantă întâlnire a fost seara spectacolului folcloric de la Filarmonica Națională din Chișinău, de joi, 29 ianuarie. Cei mai iubiți soliști de muzică populară din zona Cernăuțiului, România și Republica Moldova au ridicat în picioare aproape 1000 de oameni. Vedete îndrăgite au cântat mai bine de patru ore pentru publicul din capitala Republicii Moldova.

Spectacolul a consemnat și o premieră: pentru prima dată în cariera de aproape 50 de ani, solista Veta Biriș a cântat în Republica Moldova, un loc în care nu a ajuns în niciun turneu, deși spune că întotdeauna și-a dorit acest lucru. Ea a încheiat concertul cu piesa "Basarabie frumoasă", care a adus lacrimi în ochii celor prezenţi la Filarmonică.

Spectacolul prezentat de Laura Lucescu și Horia Gumeni a fost finalul proiectului derulat de TVR Iași, susținut de Consiliile Județene Iași, Suceava și Botoșani.

O delegaţie a Consiliului Judeţean Iaşi a participat la manifestările incluse în proiectul TVR Iaşi 23 „Iaşi – Cernăuţi - Chişinău”, care marchează aniversarea a 23 de ani de emisie regională a Studioului Teritorial de Televiziune Iaşi. Efortul echipei TVR Iaşi vine în completarea demersurilor culturale începute de Consiliul Judeţean Iaşi şi Euroregiunea „Siret-Prut-Nistru” în urmă cu doi ani. Mă refer aici la acţiunile realizate, atât în Ucraina, cât şi în Republica Moldova, de Filarmonica „Moldova”, Teatrul „Luceafărul”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi şi Muzeul Literaturii Române. De altfel, la Consiliul Judeţean am susţinut, în limita fondurilor disponibile, toate proiectele importante care vizează Republica Moldova şi Ucraina, mai ales că în aceste regiuni trăiesc şi mulţi români. Ne bucurăm că am putut sprijini această adevărată sărbătoare a culturii. Feedback-ul manifestărilor de la Cernăuţi şi Chişinău ne-a confirmat faptul că acest proiect trebuie să continue. Felicitări şi „La mulţi ani, TVR Iaşi!”!

Cristian Adomniţei, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi

În contextul frumoasei colaborări cu TVR Iași am fost onorați și încântați să participăm cu artiștii Ansamblului "Ciprian Porumbescu" din Suceava la aniversarea transfrontalieră de 23 de ani de existență a studioului. Reacțiile publicului ne fac să privim cu încredere spre viitor în cadrul acestui parteneriat. La mulți și frumoși ani !"

Cătălin Ioan Nechifor, Președintele Consiliului Județean Suceava

E bine că păstrăm tradiţia. Aţi cutezat să faceţi acest spectacol şi bine aţi făcut că aţi făcut un astfel de proiect!

Sofia Vicoveanca, interpretă de muzică populară

Vă mulţumim mult că aveţi grijă de noi şi mi-aş dori să mai organizaţi cât mai curând un asemenea proiect!

Grigore Gherman, interpret din Cernăuţi

M-am simţit bine şi trebuie să vă mulţumesc pentru generozitate şi pentru dorinţa TVR Iaşi de a reaminti oamenilor cine am fost noi... A fost un spectacol care a făcut abstracţie de frontiere şi aşa trebuie să fie – muzica, cultura, arta nu ar trebui să ştie ce sunt alea frontiere.

Nicu Mâţă, interpret din Republica Moldova

Lumea este foarte fericită şi entuziasmată, dornică de asemenea evenimente frumoase. Vă iubim şi vă mulţumim!

Svetlana Bivol, director al Filarmonicii Naţionale din Chişinău

Am muncit, dar a fost o muncă făcută cu dragoste. Mie îmi place să lucrez şi cu tineri interpreţi şi cu vedete, în aşa fel încît un spectacol să sune ca la înregistrări.

Petre Neamţu, director artistic, prim-dirijor al Orchestrei de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii Naţionale din Chişinău

Cred că n-am să uit multă vreme această zi. A fost o zi specială, o zi în care am putut să dăruiesc câteva dintre cele mai frumoase cântece ale neamului meu şi mă bucur că şi moldovenii iubesc cântecele noastre, de-acolo, din Ardealul nostru drag...

Veta Biriş, interpretă de muzică populară

Caravana TVR Iaşi 23 a fost un demers inițiat de TVR Iași și realizat alături de partenerii noștri de la Consiliile Județene Iași, Suceava și Botoșani, Televiziunea Moldova 1 - Chişinău, OWH Studio - Chişinău, Republica Moldova şi Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Românești Cernăuţi, Ucraina.

 
„Zilele Culturii Sârbe la Timișoara” | VIDEO

„Zilele Culturii Sârbe la Timișoara” | VIDEO

publicat: luni, 07 octombrie 2024

În cadrul „Zilelor Culturii Sârbe la Timișoara” moștenirea culturală și spirituală a fost celebrată cu o serie de evenimente artistice și literare.

Bisericile din Petroșani reprezintă un simbol al diversității etnice și religioase care caracterizează această regiune din Valea Jiului.

Programul

Săptămâna "Școala altfel" reprezintă o inițiativă educațională semnificativă, introdusă în România în anul 2016, având scopul de a promova ...

 

#TVRminoritati