loader
Foto

„Teatrul nu este arta cuvântului, este arta acţiunii”

Luni, 14 decembrie, invitaţii Marinei Constantinescu la Nocturne - regizorul David Esrig şi actorul Florin Vidamski - au explicat „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig". Luni, 14 decembrie, de la ora 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În decembrie 2004, Marina Constantinescu realiza o ediţie Nocturne de excepţie cu marele actor Gheorghe Dinică. Întâlnirea de atunci se desprindea de momentul prezent, cei doi evocând, într-un exerciţiu de memorie personală, dar şi teatrală, vremurile în care actoria însemna un travaliu al minţii, al trupului şi al cuvântului. Adică toate cele enumerate în sintagma unanim acceptată: „metoda de lucru a lui David Esrig". Ediţia de luni, 14 decembrie a emisiunii Nocturne reprezintă împlinirea unui vis al Marinei Constantinescu. În studioul Nocturnelor poposesc regizorul David Esrig şi actorul Florin Vidamski, autorul cărţii „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig", lansată anul acesta în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Nocturne se difuzează luni, 14 decembrie, de la 23.30, la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Regizorul David Esrig, personalitate marcantă a anilor '60-'70, obosit să i se tot interzică proiectele, s-a stabilit în străinătate. Dorinţa de a trăi liber a privat publicul mai tânăr de reale opere de artă, jucate dupa metoda elaborată de maestru.

(w882)

„Datorită unor actori ca Dinică şi Moraru, am reuşit să transform în realitate nişte visuri ale mele care mă ardeau pe interior", spune regizorul David Esrig. În foarte puţine linii, metoda Esrig presupune descompunerea textului, înseamnă laboratorul care duce la esenţa cuvântului, la descoperirea acţiunii ce aşteaptă în spatele unui script. E nevoie de minuţiozitate, răbdare, „aşezare” pe text, lucruri atât de rare în agitaţia contemporană. Sau, după cum însuşi regizorul o defineşte, „drumul de la informaţie la inspiraţie."

După 11 ani de la ediţia în care Gheorghe Dinică îl evoca atât de frumos pe mentorul său, David Esrig se destăinuie Marinei Constantinescu: „Uitându-te la societatea comunistă, n-avea cum să nu te apuce dorul de autentic."

(w882)

La Nocturne de la TVR, Florin Vidamski ne vorbeşte despre relaţia maestru-discipol, construită pas cu pas, despre munca de la ATHANOR, academia de teatru şi film înfiinţată de Esrig, locul unde au luat naşstere generaţii întregi de actori germani. „Drumul către Athanor a fost iniţiatic, relatia cu maestrul s-a amplificat", punctează Florin Vidamski.

„Teatrul nu este arta cuvântului, este arta acţiunii", crede David Esrig. Despre libertate şi responsabilitate, într-un fragment din istoria teatrului, luni seară, de la 23.30, la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

(w882)

Despre Nocturne:

De peste 14 ani, Nocturne intră în sufletele acelor oameni pentru care speranţa într-o lume mai bună nu a încetat să existe. Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1 şi TVR HD.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile."

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe TVR+, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe facebook.com/NocturneTVR.

 

 

 
„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

publicat: marţi, 29 octombrie 2024

În fiecare an, pe 28 octombrie, Grecia sărbătorește "Ziua Demnității", o dată semnificativă ce marchează curajul și determinarea poporului grec ...

 

#TVRminoritati