În ţara moţilor, aproape de Arieşeni, lumea se vede altfel. Ţinutul, celebru pentru atracţiile sale naturale spectaculoase, ascunde însă şi tradiţii culinare seculare pe care TVR Cluj şi-a propus să vi le dezvăluie.
Ediția din 8 decembrie este disponibilă online pe TVR+
În cătunul Pătrăhăiţeşti se ajunge dinspre Arieşeni pe un drum forestier, la aproximativ 5 kilometri de şosea. Este considerat unul dintre cele mai izolate din munţii Apuseni, motiv pentru care şi stilul de viaţă al localnicilor şi-a păstrat multe din trăsăturile sale arhaice. Celebra ospitalitate a moţilor de aici a ajuns să fie cunoscută, prin intermediul internetului şi al turiştilor străini, în toată lumea.
Echipa emisiunii "Cu tigaia-n spate" şi-a propus să aducă, în preajma sărbătorilor de iarnă un crâmpei din această lume de o frumuseţe aparte. Nu atracţiile naturale vor fi însă în centrul atenţiei lui Dan Păvăloiu şi a lui Radu Puşcaş, ci un obicei străvechi românesc specific acestei perioade a anului: tăiatul porcului.
Gazdă le va fi nea Voicu, cel care le va dezvălui telespectatorilor TVR Cluj din secretele culinare legate de acest obicei străvechi: de la prepararea cârnaţilor, al slăninei şi a şuncii, la toate celelalte “derivate” gustoase gătite cu această ocazie. Totul asezonat cu... băutura cu care Pătrăhăiţeşti se făleşte peste tot-afinata.
Povestea culinară din Apuseni va putea fi urmărită în premieră pe TVR 3, duminică, 8 decembrie, de la ora 15.30.