Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia, în Joia Mare, slujba de sfințire a Sfântului și Marelui Mir. Telespectatorii TVR 1 urmăresc evenimentul în direct. Alte ediţii speciale „Universul credinţei” sunt dedicate Prohodului Domnului şi Slujbei Învierii Domnului, dar şi Sărbătorii Izvorului Tămăduirii.
Sfântul şi Marele Mir este alcătuit din ulei de măsline şi 39 de mirodenii, amestecate şi fierte continuu mai multe zile, în Săptămâna patimilor, într-un ritual special. Mirul este sfinţit o dată la câţiva ani, într-o solemnitate deosebită, în Joia Mare, de către Sfântul Sinod al fiecărei Biserici autocefale. Telespectatorii TVR au şansa de a asista la evenimentul ce va avea loc anul acesta în Sfânta și Marea Joi, urmărind, de la ora 10.00, la TVR 1, ediţia specială „Universul credinţei”. Transmisiunea în direct a slujbei de la Catedrala Patriarhală, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, este explicată telespectatorilor prin comentariul jurnalistului „Universul credinţei” Corneliu Vlad Matache.
Sfinţirea Sfântul şi Marelui Mir - foto patriarhia.ro
Potrivit rânduielii bisericești, această slujbă se săvârșește o dată la 10 ani sau în funcție de nevoile comunităților bisericești. Sfințirea Sfântului și Marelui Mir din acest an are loc în contextul în care Patriarhia Română a împlinit un veac de existență. Ultima sfințire a Marelui Mir a avut loc în anul 2019. Pregătirea începe încă din Sfânta și Marea Luni (14 aprilie), iar sfinţirea propriu-zisă va avea loc în Sfintei Liturghii din Sfânta și Marea Joi. După sfinţire, Sfântul şi Marele Mir va fi transferat în 44 amfore mici de argint, care vor fi dăruite tuturor eparhiilor din Patriarhia Română. Acest mir, care simbolizează bogăţia darurilor Sfântului Duh, este folosit pentru săvârșirea Tainei Mirungerii (la botezul copiilor), sfințirea Antimiselor și a tuturor lăcașurilor de cult, precum și la așezarea în raclă a sfintelor moaște ale sfinților canonizați.
Denia Prohodului Domnului poate fi urmărită, de asemenea, în direct, de la ora 18.15, în Vinerea Mare, ziua în care sunt comemorate Răstignirea și Punerea în Mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos. La Catedrala Patriarhală, slujba Deniei Prohodului va fi oficiată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de preoți. Comentează pentru telespectatorii TVR 1 tot Corneliu Vlad Matache.
Sâmbătă, în pregătirea aşteptatului moment al Învierii Domnului, urmărim la TVR 1, de la 12.30, documentarul „Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria”, sub umbrela aceleiaşi emisiuni „Universul credinţei”. Cu ocazia aniversării Centenarului Patriarhiei Române, pe 4 februarie a avut loc proclamarea generală a canonizării a 16 duhovnici și mărturisitori din secolul XX. Printre aceștia se numără și Cuvioșii Paisie și Cleopa, a căror proclamare locală va avea loc la Mănăstirea Sihăstria, pe 7 august.
Părintele Cleopa Ilie, renumit pentru darul său de a vorbi despre Dumnezeu, a atras la credință mii de oameni, fiind considerat unul dintre cei mai iscusiți duhovnici și predicatori ai monahismului românesc. A trecut la cele veșnice pe 2 decembrie 1998, la vârsta de 86 de ani, în liniștea chiliei sale de la Sihăstria. Mărturii prețioase despre viața și învățăturile acestui Sfânt Părinte au fost culese de la monahii de la Mănăstirea Sihăstria.
De la ora 23.00, într-o nouă ediţie specială „Universul credinţei”, asistăm la o dezbatere despre un alt sfânt al vremilor noastre. Realizatorul Andrei Victor Dochia va discuta, alături de Răzvan Bucuroiu și Costion Nicolescu, despre personalitatea Sfântului Dumitru Stăniloae, canonizat, de asemenea, în acest an Centenar al Patriarhiei Române.
Atât jurnalistul şi publicistul Răzvan Bucuroiu, cât mai ales teologul şi etnologul Costion Nicolescu l-au cunoscut, i-au fost apropiați Sfântului, l-au vizitat în repetate rânduri în apartamentul aflat la doar câteva străzi de Biserica Popa Soare din Bucureşti, unde are loc şi întâlnirea pe care o vom urmări la TVR 1. Doi invitaţi care au cunoscut un SFÂNT şi dau mărturii despre frumusețea și curăția vieții sale.
La ora 23.45, legătura este preluată de jurnalistul Corneliu Vlad Matache, pentru Slujba Învierii Domnului, oficiată la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Utrenia Duminicii celei Mari proclamă în mod solemn Învierea Domnului.
Sărbătorile continuă în Săptămâna Luminată, astfel că vineri, pe 25 aprilie, în cadrul unei ediţii „Universul credinţei”, difuzată în direct la TVR 1, de la ora 10.00, ne bucurăm de Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Prin această sărbătoare, Biserica reactualizează minunea vindecării unui orb de către Maica Domnului în Bizanțul creștin, aducând-o în atenția credincioșilor. Liturghia de Izvorul Tămăduirii va fi săvârșită la Catedrala Patriarhală de Întâistătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.
Jurnalist Paula Tăbîrcă
Producător Andrei Victor Dochia