Alina Stancu şi invitaţii ei, în direct la TVR 1 şi TVR+, marţi, 19 iulie, de la ora 21.05, la Ediţia Specială a Ştirilor TVR.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Oficial, anul trecut, aproape 140 de copii au fost abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi în sistem. Peste 20 de mii de copii trăiesc în cele peste 700 de centre de plasament din ţară. Cei mai vulnerabili sunt cei cu dizabilităţi. 5.000 au murit în ultimii cinci ani. România s-a angajat să închidă toate centrele mari până în 2020.
Într-o ediţie specială a Ştirilor TVR, moderatoarea Alina Stancu a lansat în dezbatere un subiect deopotrivă delicat şi deosebit de grav: situaţia copiilor instituţionalizaţi ai României. Au venit să ne prezinte situaţia şi să ofere posibile soluţii pentru îmbunătăţirea vieţii acestor copii: Elena Tudor, Director Direcţia Protecţia Copilului, Georgiana Pascu, de la Centrul de Resurse Juridice, Mihai Şerban, psiholog la Agenţia Naţională pentru Combaterea Traficului de Persoane, precum şi Bogdan Simion, de la Federaţia Organizaţiilor pentru Protecţia Copiilor. Prin telefon a fost Sorin Chirilă, preşedinte al Asociaţiei Directorilor DGASPC Orfelinate.
Conform unor cifre oficiale, cel puţin 66 de copii din orfelinate au ajuns victime ale traficului de minori, în ultimii cinci ani. Nimeni nu ştie însă numărul exact al orfanilor aflaţi în grija statului care cad în plasa traficanţilor de carne vie. Unii şefi din sistem neagă existenţa acestor practici. Dar chiar serviciile secrete l-au informat despre astfel de suspiciuni pe ministrul Muncii. Dragoş Pîslaru a solicitat anchete în acest sens.
Până la situaţiile care au ajuns în atenţia DIICOT, rămâne întrebarea: ce se întâmplă în casele de copii? Şi totuşi, ai cui sunt copiii aceştia?
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a afirmat, într-o emisiune televizată, că sunt suspiciuni de trafic cu copii în orfelinatele din sudul ţării şi că ar exista o reţea de prostituţie-proxenetism care ar opera în aceste centre. Declaraţiile ministrului au venit în contextul anchetei despre oamenii ţinuţi în lanţuri şi folosiţi drept sclavi în Berevoieşti, judeţul Argeş.