loader
Foto

Seria de reportaje „Identităţi” difuzează povestea revistei Secolul 21

Pe 21 septembrie,  aţi putut afla, la TVR 2, istoria revistei româneşti care a primit „Premiul pentru cea mai bună revistă de literatură și artă din lume”, decernat cu ocazia Bienalei UNESCO. Partea a II-a e difuzată miercuri, 23 septembrie, de la 14:30.

 

Partea I este disponibilă online pe TVR+

Partea a II-a este disponibilă onlinepe TVR+

Revista Secolul XX (din 2001 a devenit revista Secolul 21) este una dintre cele mai grăitoare dovezi ale rezistenţei prin cultură în timpul regimului comunist, care ne arată că în oceanul de restricţii şi decepţii din acea vreme au existat şi „insule”.

Revista  și-a obținut în timp o adevărată faimă națională și internațională: în noiembrie 1987, la Paris, ea a fost încununată cu „Premiul pentru cea mai bună revistă de literatură și artă din lume”, decernat cu ocazia Bienalei UNESCO organizată la Centrul Cultural „Georges-Pompidou”.

Faima internațională a revistei Secolul 20 este legată în mod deosebit de numele redactorului ei șef Dan Hăulică, al artistei plastice Geta Brătescu și al poetului Ștefan Augustin Doinaș. Ea este primul periodic românesc lansat în mod oficial într-o instituție pan-europeană, numărul „Europele din Europa” fiind prezentat oficial în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg din iunie 2000. Înainte de 2001 revista Secolul 21 s-a numit Secolul 20. Secolul 20 a fost întemeiată ca o revistă de literatură universală editată de Uniunea Scriitorilor din România. A început să apară, lunar, din ianuarie 1961, în format de carte.

Primul redactor șef a fost Marcel Breslașu între anii 1961-1963, urmat fiind vreme de aproape trei decenii (1963-1990) de Dan Hăulică. Primul secretar general de redacție a fost Dinu Săraru (pînă în 1963).

„Cultura ESTE o urgență, este elementul dinamic apt să dea un sens acestor eforturi”, spunea regretatul Dan Hăulică, într-un interviu acordat Televiziunii Române în 1990.

 
Ziua Minorităților Naționale în România: O sărbătoare a diversității și unității | VIDEO

Ziua Minorităților Naționale în România, sărbătorită anual la 18 decembrie, reprezintă un prilej de celebrare a diversității culturale și etnice ...

“Dublu autoportret” - Reflectarea diversității culturale în Bacău | VIDEO

Ziua Mondială a Minorităților a fost marcată în Bacău printr-un eveniment cultural deosebit, organizat de Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”.

„Zâna lebădă”- premieră la Teatrul Maghiar | VIDEO

Piesa „Zâna lebădă”, recent prezentată în premieră la Teatrul Maghiar, aduce în prim-plan aspirațiile universale ale omului de a atinge fericirea ...

 

#TVRminoritati