loader
Foto

Seria de reportaje „Identităţi” prezintă povestea Palatului Şuţu

Pe 15 iulie, la TVR 2 aţi putut afla povestea neştiută a imobilului realizat în 1835 de arhitecţii Conrad Schwink şi Johann Veit.

 

UPDATE: Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În prezent Muzeu al Municiăpiului Bucureşti, Palatul Suţu este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti şi unul dintre puţinele imobile care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani. A fost construit de Costache Suţu după planurile arhitecţilor Conrad Schwink şi Johann Veit între anii 1833-1835, iar interiorul a fost proiectat în 1862 de Karl Storck, cel care a realizat numeroase busturi, basoreliefuri şi alte monumente în Bucureşti.

A doua jumătate a secolului al XIX-lea poate fi descrisă drept perioada de glorie a Palatului Suţu, aici organizându-se primul bal al fiecărui an, în februarie. Grigore Suţu (1819-1893) şi soţia sa Irina, fiica marelui bancher Ştefan Hagi Moscu, s-au preocupat să păstreze ambianţa unei reşedinte aristocratice.

În anii ocupaţiei germane din primul război mondial, Palatul se transformă în reşedinţa generalului Tülff von Tscheppe und Weidenbach. În actuala sală de conferinţe a muzeului, guvernatorul va organiza un prânz de gală cu ocazia Anului Nou 1918, prilej cu care s-a purtat istorica discuţie între feldmareşalul August von MacKensen şi Alexandru Marghiloman în vederea încheierii cât mai grabnice a păcii dintre România şi Puterile Centrale.

Palatul Suţu devine noul sediu al Muzeului Municipiului Bucureşti începînd cu anul 1956. Restaurat între anii 1956 şi 1958, palatul se deschide pentru public la 23 ianuarie 1959.

Photo credit: Wikimedia Commons, the free media repository

 
Ziua Minorităților Naționale în România: O sărbătoare a diversității și unității | VIDEO

Ziua Minorităților Naționale în România, sărbătorită anual la 18 decembrie, reprezintă un prilej de celebrare a diversității culturale și etnice ...

“Dublu autoportret” - Reflectarea diversității culturale în Bacău | VIDEO

Ziua Mondială a Minorităților a fost marcată în Bacău printr-un eveniment cultural deosebit, organizat de Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”.

„Zâna lebădă”- premieră la Teatrul Maghiar | VIDEO

Piesa „Zâna lebădă”, recent prezentată în premieră la Teatrul Maghiar, aduce în prim-plan aspirațiile universale ale omului de a atinge fericirea ...

 

#TVRminoritati