Sărbătoarea Lăzăriței devine un moment de reîmprospătare a spiritului comunitar și de celebrare a valorilor culturale care definesc comunitățile de bulgari din România. "Etnikult", marți, 20 mai, ora 14:30, TVR Cultural.
În pitorescul cartier Aluniș Broscărie din Măgurele, tradiția Lăzăriței înflorește an de an, ca o mărturie vie a moștenirii culturale bulgare împletită cu spiritul românesc. Sărbătoarea, prilejuită de Duminica Floriilor, evocă învierea lui Lazar, aducând bucurie și binecuvântare în comunitate.
.
.
Prin grija Primăriei Măgurele și a Centrului Cultural "Teodor Stănescu", evenimentul devine o veritabilă celebrare a conviețuirii interetnice, unde cântecele lazărițelor se împletesc cu dansurile românești și bulgărești, prezentate de ansambluri locale.
Obiceiul, adus în urmă cu peste 250 de ani de primii bulgari stabiliți în zonă, continuă să se transmită din generație în generație, păstrat cu sfințenie de mame și bunici.
Lăzărița nu este doar o reprezentație folclorică, ci o lecție de identitate și speranță, oferită cu generozitate de comunitatea bulgară. Batistele albe așezate pe umărul celor colindați simbolizează binecuvântarea și legătura cu un trecut bogat în credință și tradiție.
Sărbătoarea Lazărița reprezintă o componentă vitală a moștenirii culturale a bulgarilor bănățeni din România. Transmisă cu grijă din generație în generație, de la mame la fiice și nepoate, Lazărița marchează vestirea primăverii și, implicit, prevestirea învierii Mântuitorului.
Obiceiul central, actul de a colinda cu cântecul Lazarăță, nu este doar un spectacol folcloric, ci o mărturie a credinței. Versurile colindei evocă învierea lui Lazăr, prietenul lui Iisus, un eveniment important din scripturile creștine, rememorat în Biserica Romano-Catolică în duminica a cincea din Postul Mare în anul liturgic A.
Bucuria și importanța acestui eveniment se reflectă în pregătirile elaborate, inclusiv confecționarea costumelor tradiționale purtate cu mândrie de fete. Participarea la Lazărița, dincolo de frumusețea costumelor și emoția colindatului, reprezintă un act de comuniune cu tradiția și credința, un sentiment de apartenență consolidat de ritualul întâlnirii la biserică pentru fotografia de grup. Generozitatea comunității, prin cadourile oferite copiilor de către Uniunea Bulgarilor din Banat, Primăria Dudeștii Vechi și reprezentanții bisericii, subliniază valoarea acordată perpetuării acestui obicei religios și cultural.
Lazărița nu este doar o sărbătoare, ci o punte între generații, un simbol al identității bulgarilor bănățeni și al devotamentului lor față de credință și tradiție.
***
Emisiunea ETNIKULT vă aduce în prim plan evenimentele culturale organizate de minorităţile etnice din ţară, prin care îşi afirmă identitatea, cea care contribuie la bogăţia şi savoarea spiritului românesc. Urmăriţi diversitatea culturală care ţine de fiecare din noi în parte.
Producător: Dana Ioniţă