Sâmbăta, de la ora 10.00, la TVR3. Sâmbăta, de la ora 17.00, la TVR Iaşi. Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+.
România a intrat în „Marele Război”, la 15 august 1916, cu mari speranțe privind reintegrarea în granitele sale a provinciilor românești, îndeplinind astfel destinului său istoric.
La sfârșitul anului 1916, Familia Regală, Guvernul, Parlamentul și Armata au venit la Iași, vechea capitală a Moldovei, împreună cu o bună parte a populației din zonele ocupate de armatele germane după ce acestea ocupase partea de sud a ţării, inclusiv capitala.
Între 10 și 20 noiembrie Iașul dobândit aspectul unui oraș copleșit de numărul mare de refugiați. Strada Lăpușneanu, Piața Unirii, strada Ștefan cel Mare mișunau de lume.
Cu toate acestea, la Iași românii și-au regăsit încrederea în destinul lor. În aceste vremuri grele, ei au redescoperit ce înseamnă forța solidarității și puterea de a învinge. Pe drept cuvânt se poate spune că la Iași, România a reînviat, iar noul proiect național a început de aici. Orașul, care părea că își încetase de mult rolul său istoric, a devenit centrul vital al națiunii, îndeplinindu-și încă o dată misiunea sa, în slujba neamului românesc Vechea capitală înțelegea să se sacrifice din nou pentru unificarea deplină a României
Pornind de la aceste premise, "România 100. Iaşul în arcul timpului" va creiona contextul istoric al înfăptuirii Marii Uniri prin prisma evenimentelor care au precedat Actul de la 1 Decembrie 1918, contribuția Moldovei la acesta, prin oamenii care s-au implicat și au participat la desăvârșirea lui. „În Iaşi vibrează întreaga fibră a abnegaţiunii, şi Iaşul a înţeles să rămână consecvent cu marile lui tradiţii de a se uita pe sine, când este vorba de un mare interes naţional“. scria acdemicianul ieșean Nicolae Hortolomei.
Gazda emisiunii: prof. univ. Gheorghe Iacob
Realizator: Vasile Arhire
Sâmbăta, de la ora 10.00, la TVR3
Sâmbăta, de la ora 17.00, şi în reluare, duminica, de la ora 14.30, la TVR Iaşi