loader
Foto

Republica Moldova, invitată de onoare la Bookfest 2024. Ambasadorul Victor Chirilă, la „Jurnalul Cultural”: Deși locuim în două state diferite, avem aceeași patrie, care se numește limba română | VIDEO

Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, a arătat, la „Jurnalul Cultural”, că „fără limba română, nu aș fi stat astăzi în fața dvs. și nu am fi sărbătorit Bookfest împreună, având basarabenii invitați de onoare”.

 

Declarațiile ambasadorului Chișinăului la București vin în contextul în care Republica Moldova este invitată de onoare la cea de-a XVII-a ediție a Salonului internațional de carte Bookfest, sub sloganul „Te cuprind, Republica Moldova”.

„Vorbim aceeași limbă, este limba română și, cum spunea Nichita Stănescu, deși locuim în două state diferite, avem aceeași patrie, iar patria noastră se numește limba română. Ne regăsim tot mai des și ne întâlnim tot mai frecvent, avem un scop comun, să ne regăsim pentru totdeauna, nu doar în spațiul patriei noastre, limba română, ci în comun, în spațiul civilizațional al Europei (...) Limba română ne-a ajutat să facem față tuturor furtunilor prin care ne-a trecut istoria de-a lungul veacurilor. Fără limba română, nu aș fi stat astăzi în fața dvs. și nu am fi sărbătorit mâine Bookfest împreună, având basarabenii invitați de onoare”, a arătat Victor Chirilă, invitat la „Jurnalul Cultural”.

CITIȚI ȘI: BOOKFEST 2024, ÎN DIRECT CU TELESPECTATORII TVR CULTURAL

Ambasadorul a mai explicat și semnificația sintagmei „te cuprind”: „Pentru basarabeni, te cuprind înseamnă te iubesc, îmi ești drag, îmi ești scump, înseamnă mai mult decât o îmbrățișare - și acest „te cuprind” se adresează nu doar Republicii Moldova, se adresează limbii și culturii noastre, este „te cuprind, România”, împreună cu România facem parte din aceeași patrie”.

Urmăriți mai jos interviul integral, acordat de ambasadorul Victor Chirilă Corinei Dănilă, la „Jurnal Cultural”:

„Prezența Republicii Moldova la Bookfest 2024 stă sub semnul apropierii și al relației speciale dintre cele două țări. „Te cuprind, Republica Moldova” este sloganul propus de țara invitată.

Pe lista autorilor moldoveni care vor fi prezenți la Bookfest se numără atât scriitori cunoscuți, poeți și prozatori reprezentanți ai mai multor generații, precum și nume importante din sfera nonficțiunii. Marele poet și autor de cărți pentru copii Vasile Romanciuc, cunoscutul poet, eseist și publicist Arcadie Suceveanu, Oleg Serebrian – scriitor, politolog, diplomat și politician, Iulian Ciocan – unul dintre cei mai traduși autori de limba română, scriitorul, jurnaliustul și traducătorulEmilian Galaicu-Păun, poetul și dramaturgul Dumitru Crudu, cunoscuții scriitori și publiciști Vitalie Ciobanu și Maria Pilchin, scriitorul și editorul Gheorghe Erizanu, Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski – scriitori-punte între România și Republica Moldova se află pe lista invitaților.

De asemenea, un număr consistent de reprezentanți ai noii generații de scriitori din Republica Moldova vor fi prezenți la Bookfest 2024, nume precum: Ion Buzu, Valentina Șcerbani, Alex Bordian, Alex Popescu, Paula Erizanu, Dinu Guțu, Emanuela Iurkin, Alex Cosmescu, Sașa Zare sau Dumitru Fanfarov”, precizează Bookfest.

Întregul program al festivalului de carte, aici. Bookfest are loc la Pavilionul B al Romexpo, în București, între 29 mai și 2 iunie.

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati