loader
Foto

Repere, memorie, recunoștință. Şi, mai ales, puterea Cuvântului. Cu Gabriel Liiceanu, la „Nocturne” | VIDEO

Filosoful şi scriitorul Gabriel Liiceanu, inițiatorul unui important proiect cultural din anul Centenarului Monica Lovinescu, a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”. Luni, 11 decembrie, de la 23.05, la TVR 1.

 

În 2023, România sărbătorește 100 de ani de la nașterea criticului literar și jurnalistului Monica Lovinescu, cea care a pus umărul, dar mai ales vocea la Radio „Europa Liberă” pentru conturarea libertății de care ne bucurăm astăzi. Emisiunile sale, „Actualitatea culturală românească” și „Teze și antiteze la Paris”, au influențat deopotrivă mediul cultural, cât și publicul larg din România.

Invitatul Marinei Constantinescu în ediția „Nocturne” de luni, 11 decembrie, a fost filosoful și scriitorul Gabriel Liiceanu. Singur, fără participarea măcar simbolică a vreunei instituții a statului, Gabriel Liiceanu a inițiat și coordonat un proiect cultural curajos: o statuie a Monicăi Lovinescu și a soțului ei, poetul și criticul literar Virgil Ierunca.

Un vis frumos și „nebunesc” a început să prindă aripi datorită sculptorului Virgil Scripcariu, un artist fidel viziunii sale de creator. Multe discuții, gânduri, idei și chiar negocieri s-au concretizat într-un grup statuar care va fi amplasat în zona Cotroceni a Bucureștiului, întru păstrarea veșnică a memoriei celor doi soți.

(w882) Gabriel Li

Povestea Monicăi Lovinescu merită spusă şi cunoscută. Dacă nu într-un film, deocamdată, măcar la TVR și prin evenimentele dedicate Centenarului său. În 1947 se despărțea, printr-o bursă oferită de Guvernul francez, de o țară comunistă, cu destinația Paris. Și-a continuat viața în exil, alături de Virgil Ierunca, și a devenit una dintre cele mai importante voci ale Radio „Europa Liberă”. Au hotărât împreună că nu pot trăi ignorând ce se întâmplă în țară și, prin cuvânt, au declarat război comunismului, iar casa lor din Rue François Pinton au transformat-o într-un refugiu pentru disidenții români din toate categoriile sociale. Să nu uităm că vorbim despre vremuri în care, în România, puteai primi lejer o pedeapsă de 18 ani de închisoare pentru „discuții dușmănoase”. De o asemenea sentință a avut parte mama Monicăi Lovinescu.

​Despre repere, memorie, recunoștință și, mai ales, despre puterea Cuvântului, luni, de la 23.05, la „Nocturne”, pe TVR 1. Cu Marina Constantinescu și Gabriel Liiceanu.

(w882) Marina Con

Actorul Ştefan Bănică, Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorul Adrian Văncică, Oana Drăgulinescu, fondator al Muzeului Abandonului, actriţa Carmen Tănase, prezentatorul TV Virgil Ianţu s-au numărat printre invitaţii noului sezon „Nocturne”, care a început la TVR 1 pe 23 octombrie 2023.

 
„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

publicat: marţi, 29 octombrie 2024

În fiecare an, pe 28 octombrie, Grecia sărbătorește "Ziua Demnității", o dată semnificativă ce marchează curajul și determinarea poporului grec ...

 

#TVRminoritati