TVR 1: Duminică, 23 august, ora 7.30.
TVR 1 va transmite duminică, 23 august 2015, două reportaje realizate de echipele TVR Iaşi în două puncte de reper pentru credincioşii din Moldova.
Primul reportaj va fi o relatare de la Sfânta Liturghie Solemnă Pontificală a Hramului de la Catedrala Romano-Catolică Cacica. „Haideţi, copii, la Maria!” a fost îndemnul adresat credincioşilor catolici care au ajuns la Cacica, în judeţul Suceava, pe 14 şi 15 august pentru a se ruga în sancturaul național marian, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. De data aceasta, cel mai important pelerinaj catolic din Moldova a fost dedicat persoanelor consacrate, celor care au ales să-și închine viața bisericii pentru totdeauna. Lor li s-au alăturat mii de pelerini din țară și de peste hotare care au parcurs pe jos un drum de 5 km până în centrul localităţii.
Al doilea reportaj este realizat la Berzunţi, în judeţul Bacău. Aici vorba „Omul sfinţeşte locul” are o semnificaţie mai puternică pornind de la povestea unui călugăr din Bacău care pe vârf de munte a ridicat o mânăstire acum 20 de ani. A cărat pietrele cu sacul și a muncit zi și noapte pentru înălţarea lacaşului de cult. Acum, la slujbele sale vin sute de oameni din toate colţurile ţării
În 1993 călugărul Isaia Adragăi a avut ca misiune din partea preoţilor de la mânăstirea Sf. Sava amenjarea unui schit pe vârful unui munte. Locul este foarte greu accesibil şi se află la o altitudine de aproximativ 1000 de metri, fiind cel mai înalt punct din judeţul Bacău. Părintele Isaia a urcat singur muntele şi-a amenajat o baracă și o iarnă întreagă a stat înconjurat de nămeţi. Odată cu venirea primăverii a cărat prima piatra de temelie în locul unde avea să se ridice schitul într-o sacoşă.
Aici a mai fost un lăcaş de cult în 1809 însă pentru că acesta era prădat de haiduci, călugării au strămutat biserica în localitatea Prisaca. Legenda spune că atunci au fost îngropate clopotele şi nu au mai fost de găsit.
Acum schitul situat pe acoperişul Bacăului este unul dintre cele mai căutate lăcaşuri de cult din judeţ. În ultimii ani Schitul Sfântul Ilie Tesviteanul a devenit un renumit ansamblu monahal, iar drumul anevoios nu îi împiedică pe oameni să ajungă în vârful muntelui să-l cunoască pe părintele Isaia Adragăi.