Vatel, Carême, Escoffier - la masă cu monarhii

François Vatel, Antonin Carême şi Auguste Escoffier sunt cei trei mari fondatori ai şcolii gastronomice franceze, care i-au servit – fiecare în epoca sa – pe Ludovic al XIV-lea, Nicolas Fouquet, Ludovic al II-lea de Bourbon, Talleyrand şi Napoleon.

figurina bucatar_Pixabay Alexas_Fotos

Trei bărbaţi, trei epoci, trei destine reunite de una şi aceeaşi pasiune: gastronomia fină. Creaţiile lor culinare sunt servite şi în zilele noastre.

Stéphane Bern îi aduce împreună în acest documentar pe cei care și-au pus amprenta unică asupra gastronomiei franceze: François Vatel, Antonin Carême și Auguste Escoffier. Descoperim creațiilor lor și ce roluri au jucat servindu-i pe Ludovic al XIV-lea, Fouquet, Henri de Bourbon-Condé, pe Talleyrand, dar și pe Napoleon. Ce inovații au adus în bucătărie și cum au luat naștere mâncărurile emblematice care se servesc și la mai bine de 100 de ani de la crearea lor, precum paté en croute sau vol-au-vent.

Banchete, recepții, festivități. Toate sub semnul fastului. Și oamenii-cheie care aveau onoarea, dar și responsabilitatea, să organizeze petreceri grandioase. TVR Cultural prezintă în premieră documentarul ”Secretele istoriei – Vatel, Carême, Escoffier - la masă cu monarhii” sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 16:00. (Secrets d’histoire – Vatel, Careme, Escoffier: a la table des rois!, Franţa, 2023)

Realizator: Jean-Louis Remilleux

Prezentator: Stephane Bern

ACEST PROGRAM ESTE INTERZIS COPIILOR SUB 12 ANI (12)

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos