loader
Foto

Prezențe românești - ediție dedicată “Laboratorului de manuale în limba română” din Voivodina, Serbia

Vineri, 22 martie, de la ora 19.30, la TVR Internațional, v-am propus o discuție despre manualele în limba română din Voivodina. Are reluări în: 24.03.2024, ora 2.30; 28.03.2024, ora 11.30 și 29.03.2024, ora 5.00.

 

În Serbia, manualele destinate minorității românești au un specific aparte atât în ceea ce privește forma, cât și conținutul. Manualele pentru elevii români din școlile gimnaziale din Voivodina respectă programa Ministerul sârb al Educației, dar au capitole dedicate istoriei și culturii românești.  Este vorba despre un sistem original, bazat pe Anexe în limba română, la manualele traduse după cele în limba sârbă. Sistemul manualelor cu anexe face obiectul unor opinii pro și contra, pentru că nu este respectat întotdeauna, iar copiii  românilor din  Banatul sârbesc nu ajung neapărat să afle informații noi despre Istoria, Geografia și cultura României.

(w882)Un statut special îl au manualele de Istorie , care au o anexă referitoare la istoria țării noastre. Anexele lasă, însă, la latitudinea profesorilor învățarea istoriei legate de patria mamă. Observațiile vin chiar de la Consiliul Național al Minorității Române din Serbia, Departamentul pentru Educație în Limba Română, coordonat de prof. Rodica Almăjan. Am pătruns  în tainele Institutului pentru manualele în limbile minorităților din Serbia, din Belgrad, care are un departament în capitala Voivodinei -  Novi Sad. Institutul care editează manuale în limba română pentru copiii din comunitățile românești există de la începutul anilor 1960.

.
(w882)Aflați, prin intermediul emisiunii PREZENȚE ROMÂNEȘTI,  cum sunt concepute și editate manualele în limba română din Serbia, dar și în ce fel păstrarea autenticității și a valorilor românești este dusă acum la un alt nivel. În laboratorul de manuale al Institutului de manuale în limba română de la Novi Sad, conținutul cărților școlare destinate elevilor din școlile gimnaziale, precum referitoare la Comunicare, Muzică și Cultură  este adaptat competențelor familiare copiilor. Accesul la informația privind cultura și portul românesc se face folosind posibilitățile oferite de internet și cu utilizarea inclusiv a telefonului de către copil.  Ba chiar telefonul îi este indispensabil copilului la ore!

Realizator și producător: Mihaela Iamandei, jurnalist TVR internațional

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

Poate fi urmărită pe www.tvrplus.ro, pe pagina de Facebook a TVR Internațional și apoi, pe youtube.

 
Prim-Plan Obiectiv: Ziua Romilor | VIDEO

Prim-Plan Obiectiv: Ziua Romilor | VIDEO

publicat: marţi, 09 aprilie 2024

Luni, 8 aprilie, de la ora 16.00, în direct la TVR Craiova, am discutat despre cei 30 de ani de arhitectură cu președintele Ordinului ...

8 aprilie - Ziua Internațională a Romilor | VIDEO

8 aprilie - Ziua Internațională a Romilor | VIDEO

publicat: marţi, 09 aprilie 2024

O expoziție care sintetizează parcursul istoric al romilor pe teritoriu românesc a fost deschisă la Cluj-Napoca de Ziua Internațională a Romilor.

România diversă, ediție specială de

Luni, 8 aprilie, de la ora 12:00, Cătălin Sava v-a invitat la o ediție speciala "România diversă".

 

#TVRminoritati