loader
Foto

Galerie foto

Cap de afiș - Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”, decernat la Botoșani, a ajuns la cea de-a 23-a ediție. La „Cap de afiș”, Andreea Știliuc relatează de la evenimentul care marchează 164 de ani de la nașterea poetului național.

 

Este considerat cel mai important premiu național de poezie. Printre laureați, s-au numărat nume mari ale literaturii române, precum Mihai Ursachi, Gellu Naum, Ștefan Augustin Doinaș, Cezar Ivănescu sau Ana Blandiana. PREMIUL NAȚIONAL DE POEZIE “MIHAI EMINESCU”, decernat la Botoșani, a ajuns la cea de-a 23-a ediție.

PREMIUL NAȚIONAL DE POEZIE “MIHAI EMINESCU” a fost inițiat la Botoșani în 1991. De atunci, în fiecare an, este recompensat un scriitor pentru întreaga sa creație lirică. Juriul, prezidat în trecut de regretatul Laurențiu Ulici, este format din personalități ale lumii literare.

Anul acesta, gala de decernare a PREMIULUI NAȚIONAL DE POEZIE “MIHAI EMINESCU” s-a deschis cu un concert al Filarmonicii de Stat Botoșani, sub bagheta dirijorului Liviu Buiuc.

Seara a continuat cu lansarea unei cărți semnate de Nicolae Prelipceanu, laureat al ediției precedente, dar și cu acordarea premiului pentru debut. Câștigător la categoria Opus Primum a fost desemnat Ștefan Baghiu.

Pentru prima dată, premiul Opera Omnia i-a fost acordat unui scriitor optzecist – clujeanul Ion Mureșan. Printre laureații edițiilor precedente s-au numărat: Mihai Ursachi, Gellu Naum, Ștefan Augustin Doinaș, Cezar Ivănescu sau Ana Blandiana.

La categoria Opera Omnia, au mai fost nominalizați anul acesta Mircea Cărtărescu, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasiliu, Constantin Abăluță, Ovidiu Genaru și Vasile Vlad.

Câștigătorul a primit un premiu în valoare de 20.000 de lei și titlul de cetățean de onoare al municipiului Botoșani. Președintele juriului a fost Nicolae Manolescu.

Gala s-a încheiat cu un recital extraordinar, susținut de Maria Răducanu și pianistul Niko Meinhold.

Fragmente din cadrul evenimentului veți putea urmări în perioada următoare la emisiunea „Cap de afiș”.

TVR Iași: 23 ianuarie 2014, ora 19.00
TVR 3: 30 ianuarie 2014, ora 18.00
 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati