loader
Foto

Poiana Îngerilor Trişti

Reporter special. Realizator: Gabriela Baiardi

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Două monumente istorice care au fost zidite cu peste 400 de ani în urmă sunt lăsate de izbelişte, cu toată protecţia pe care le-o garantează legea.

Biserica lui Ioniţă Cujbă din satul Poiana cu Cetate (judeţul Iaşi) a fost ridicată în 1609. Se spune că ultima slujbă religioasă a fost oficiată în acel lăcaş cu peste 140 de ani în urmă. Nu se ştie în ce condiţii a rămas biserica fără acoperiş, de ce nu a fost refăcut, ce s-a întîmplat cu icoanele şi cărţile sfinte. Cert este că în 1933, conform unui mesaj scrijelit pe peretele altarului, biserica lui Cujbă era deja părăsită. În arhive nu sunt documente referitoare  la această ctitorie. De asemenea, nu sunt date care să ateste că s-ar fi făcut demersuri pentru restaurarea sau conservarea bisericii monument istoric. Starea de abandon a clădirii de patrimoniu s-a prelungit pînă în zilele noastre.

Cu aceeași indiferenţă au fost şi sunt tratate și ruinele bisericii din Poiana cu Schit. Ridicată în 1745, aceasta este amplasată pe temelia unui lăcaş de cult zidit la 1392 de cneazul Duma Negru. Autorităţile locale din Grajduri cred că doar monumentul din Poiana cu Cetate le aparţine, pe cel din Poiana cu Schit considerîndu-l în „parohia” comunei învecinate.

Direcţia Judeţeană de Cultură şi Patrimoniu Iaşi a trimis Primăriei Grajduri, prin poştă, un rezumat al obligaţiilor pe care, conform legii 422, le au proprietarii de monumente istorice. Dar nu a făcut şi controale în teritoriu pe motiv că nu există personal pentru această activitate. Iar legea 422 este prea blîndă cu proprietarii care-şi neglijează clădirile de patrimoniu. Articolul 54, care îi obliga pe aceştia să refacă monumentul distrus, pe cheltuială proprie, a fost abrogat din 1 februarie 2014. Abrogarea este prevăzută în legea 187 din 2012 pentru punerea în aplicare a codului penal. Fapta se sanctionează acum cu amendă sau închisoare de la 1 la 5  ani.

 

Reporter special – Poiana îngerilor trişti

 

TVR Iaşi: Luni, 16 noiembrie, ora 20.00

Reluare: Marţi, 17 noiembrie, ora 13.00

Sâmbătă, 21 noiembrie, ora 18.30

 

TVR 3: Duminică, 22 noiembrie, ora 19.00

 

O producţie TVR Iaşi 2015 realizată de Gabriela Baiardi (realizator), Relu Tabără (imagine), Loredan Baiardi (ilustraţie muzicală şi montaj), Constantin Morărescu (conducător auto).

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati