Mihaela Cărciun ne-a propus să începem săptămâna la „Dincolo de alb şi negru” alături de un invitat cu totul special. Matei Vişniec, în direct la TVR 1 luni, 7 noeimbrie, de la ora 18.55.
În fiecare săptămână, câţiva dintre cei mai buni jurnalişti ai TVR - Cătălin Ştefănescu, Mihaela Crăciun, Mihai Rădulescu şi Marius Constantinescu - ne provoacă să gândim „Dincolo de alb şi negru”. Noi ediţii ale emisiunii de dialoguri aparte vedem la TVR 1 pe 7, 8, 9 şi 10 noiembrie, ora 18.55.
Cu peste 50 de ani în urmă, când descoperea în literatură un spaţiu de libertate şi de posibilă rezistenţă faţă de comunism, Matei Vişniec se întreba ce poate face poetul împotriva dictaturii… „Mereu am fost un scriitor optimist… De pe data de 24 februarie încoace, de când Putin a atacat Ucraina, mă simt însă năucit… Nu credeam că în Europa mai este posibil un război total, între două forţe considerabile, de pe poziţii ideologice radical opuse. Nu-mi imaginam că Putin, prin idiologia sa anti-occidentală, s-ar putea înscrie în seria celor mai periculoşi indivizi din istoria recentă, serie deschisă cu Hitler şi cu Stalin…. Sunt năucit, ca scriitor, dar nu renunţ la arma speranţei. Nevoia de libertate este mult prea înrădăcinată în om ca să o poată extirpa dictatorii în mod definitiv şi pentru eternitate…”, mărturisea autorul.
Mihaela Cărciun ne-a propus să începem săptămâna la „Dincolo de alb şi negru” alături de un invitat cu totul special. Ce poate face cuvântul împotriva tiranilor şi ce i se poate întâmpla de acum încolo Europei şi ideii de civilizaţie? Să fie oare democraţia doar „o paranteză“ în istoria umanităţii? Cum sunt și perioadele de pace? Răspunurile le-am primit de la unul dintre cei mai importanți dramaturgi ai lumii, Matei Vişniec, în direct la TVR 1 luni, 7 noeimbrie, de la ora 18.55.
Scriitorul Matei Vişniec îşi lansează antologia „Procesul comunismului prin teatru" în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, în plină desfăşurare la Bucureşti. Strigătul lui esenţial în piesa „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” este „Stalin nu e mort!”. Pentru că, în orice moment, noi profeţi, noi „mari” iluminaţi pot să reînceapă oriunde experimentul „celei mai bune lumi posibile” pe spatele a milioane de oameni…
Matei Vişniec crede în rezistenţa culturală, în forţa cuvântului, în capacitatea literaturii de a capta mai bine decât orice altă disciplină contradicţiile ființei umane şi ale lumii în care trăim. Din 1987, de când ajungea la Paris, unde iniţial a fost exilat politic, numele său s-a aflat pe afişe în peste 40 de ţări.
Şi ce-a de-a treia dezbatere „Dincolo de alb şi negru” ne va suscita interesul: miercuri, 9 noiembrie, Mihai Rădulescu va vorbi cu Dragoş Stanca, preşedintele Biroului Român de Audit Transmedia.
Iar joi, Ruxandra Donose, mezzo soprana care a cântat pe cele mai importante scene ale lumii, este invitata lui Marius Constantinescu, tot la TVR 1, de la ora 18.55.
Lansată în această primăvară ca o serie de întâlniri cu personalităţi mai cunoscute sau mai puţin cunoscute, dar care-şi duc meseria la nivel de artă, „Dincolo de alb şi negru” este o pledoarie pentru gândire. Despre invitaţii săi, Cătălin Ştefănescu – moderator în primul sezon al emisiunii – spunea că „ne învaţă că trebuie să gândim cu minţile noastre, să le punem la lucru”. Având acelaşi crez, în acelaşi decor, în ipostaza de gazde ale ediţiilor emisiunii, lui Cătălin Ştefănescu i se alătură din sezonul doi, în calitate de moderatori alternativi, câțiva dintre cei mai buni jurnalişti ai Televiziunii Române: Mihai Rădulescu, Cătălin Sava, Marius Constantinescu, Mihaela Crăciun, Marian Voicu, Laurenţiu Ciocăzanu, Mirela Nagâţ.
***