loader
Foto

Violonista Maria Marica, la „Podcasturile TVR#Enescu”: Munca unui muzician este enormă. Ca să atingi succesul pe scenele internaționale, e obligatoriu să fii susținut | VIDEO

TVR Cultural a redifuzat, în 13 ianuarie, dialogul Valentinei Băințan cu Maria Marica, câștigătoarea Concursului Internațional „George Enescu” 2022, secțiunea vioară.

 

Maria Marica a discutat cu Valentina Băințan, gazda „Podcasturilor TVR#Enescu”, despre tinerii talentați din România și despre nevoia lor de a fi ajutați la nivel național.

Promovarea lor este imperios necesară, pentru că avem nevoie de modele noi de urmat, care în viitor să poată oferi la rândul lor acel ajutor de care vor avea mare nevoie viitorii artiști. Arta poate continua doar dacă ne întindem o mână unii altora, de la o generație la alta.

Devenirea unui tânăr artist este dependentă de sprijinul și promovarea oferite de părinți, profesori, mentori, instituții de spectacole, radio și televiziune. Fără acești lianți și factori de susținere, progresul și succesul nu pot apărea.

Munca unui muzician este enormă, migăloasă, constantă și mereu în transformare. Și, ca să atingi succesul pe scenele internaționale, este obligatoriu să fii susținut”, a explicat Maria Marica, la „Podcasturile TVR#Enescu”.

(w882) Maria Mari

Maria Marica (sus) și Valentina Băințan (jos). Sursă imagini: TVR

(w882) Valentina

Maria Marica s-a născut la Cluj-Napoca, România, într-o familie de muzicieni, și a început să studieze vioara la vârsta de șapte ani. A studiat cu Nicușor Silaghi în orașul natal și, în prezent, este îndrumată de David Grimal la Universitatea de Muzică din Saarbrücken, potrivit prezentării artistei, publicată pe site-ul Festivalului „Enescu”.

Artista a susținut recitaluri și concerte atât în România, cât și în Franța, Italia, Germania și Statele Unite și este laureată a mai multor concursuri din România. Se numără printre finaliștii Concursului „Luis Sigall”, care se va încheia în Chile în august 2022.

A concertat în formule camerale alături de muzicieni renumiți, precum Marc Coppey, Philippe Cassard, David Grimal, Frans Helmerson, Boris Brovtsyn, Sergey Malov, Victor Julien-Laferrière și Solenne Païdassi.

Este membră a Ansamblului Les Dissonances și a fost, de asemenea, membră a Orchestrei Române de Tineret, alături de care a avut șansa să concerteze în săli precum Musikverein Viena, Elbphilharmonie Hamburg, Filarmonica din Paris, Konzerthaus Berlin.

A participat la cursuri de măiestrie susținute de Leonidas Kavakos, Nora Chastain, Mihaela Martin, Rosanne Philippens și Gabriel Croitoru. În 2021 a participat la Cursurile de Vioară de la Kronberg, unde a studiat cu Kolja Blacher și Gerhard Schulz. În perioada 2014-2016 și în 2019 a făcut parte din programul Interferențe al Festivalului SoNoRo, unde a lucrat cu Diana Ketler, Thorsten Johanns și Alexander Sitkovetsky, iar în 2015 a participat la Programul Young Performers al Festivalului Music@Menlo din California, SUA, unde a studiat cu Clive Greensmith, Erin Keefe, Arnaud Sussmann, membri ai Cvartetului Escher și ai Cvartetului Dover.

Maria Marica a fost susținută în trecut de Fundația „Constance et Andrei Rhoe” și de MOL România și în prezent este susținută financiar printr-o bursă a statului german.

Urmăriți ediția mai jos:

 

 
Cu vaporul pe Dunăre. Expoziție inedită la Muzeul Apei | VIDEO

Institutul Liszt din București, cunoscut ca Centrul Cultural Maghiar, a avut onoarea de a colabora cu Muzeul Maghiar de Tehnologie și ...

Concert într-o sinagogă ascunsă, la Arad | VIDEO

Concert într-o sinagogă ascunsă, la Arad | VIDEO

publicat: sâmbătă, 07 septembrie 2024

Recent, un concert special a avut loc în cadrul Sinagogii Neologe din Arad, una dintre puținele sinagogi din Europa care nu poate fi observată ...

Expoziția "Dincolo de graniță" oferă o platformă artiștilor din Arad și din împrejurimi pentru a-și etala lucrările, evidențiind astfel talentul ...

 

#TVRminoritati