Luni, 2 mai, de la ora 15.00, TVR 3 v-a invitat să urmăriți a doua parte a ediției emisiunii ″Picătura de cultură″, dedicată luteriei reghinene (70 de ani de luterie reghineană) și Portret - Valentin Șerban.
Asociația Artiștilor Lutieri din România a luat ființă în 1990, imediat după căderea regimului comunist, cu aportul succesorilor maestrului Roman Boianciuc.
Tot atunci, s-au pus bazele firmelor Gliga, un alt mare producător de instrumente muzicale de serie după fabrica „Hora”, înființată încă din 1965 de către inginerul Nicolae Bâzgan.
Alături de acestea s-au înfiinţat şi dezvoltat ateliere de 10-15 angajaţi care produc aşa-numitele instrumente de atelier, dar şi ateliere în care un singur maestru lutier dă naştere unui instrument cu coarde.
Viorile confecționate la Reghin au devenit o adevărată emblemă a locului. Instrumentele muzicale produse aici au ajuns în mâinile a sute de muzicieni din țară și străinătate.
Pentru a pune în valoare sunetul „bijuteriilor cu coarde”, organizatorii Festivalului „70 de ani de luterie reghineană” au introdus în program câteva concerte susţinute de artişti renumiți, care au interpretat diverse lucrări muzicale, folosind instrumente cu coarde confecţionate la Reghin.
La 31 de ani, Valentin Șerban este marele câștigător al Finalei de Vioară la Concursul Internațional „George Enescu” 2021.
Este din Brașov, a studiat la master în Austria și este membru al Orchestrei „Les Dissonances” din Paris, condusă de celebrul violonist David Grimal. Valentin Șerban este și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, proiectul care reunește cei mai buni tineri muzicieni români.
Pe scena Filarmonicii din Tg. Mureș s-a aflat pentru a doua oară, iar echipa emisiunii „Picătura de cultură” i-a luat un scurt interviu.
***
Citiţi şi Picătura de cultură: 70 de ani de luterie reghineană.
Producător: Petronela Moraru