Între 20 și 26 mai, la TVR Cultural, Ileana Ploscaru Panait le-a propus telespectatorilor TVR Cultural să descopere portretele pictorițelor Yvonne Hassan și Angela Tomaselli, sculptorilor Mircea Roman și Mihai Marcu și al lui Ștefan Pelmuș, pictor și desenator, realizate în cadrul emisiunii „Pastila de artă”.
Un text de Ileana Ploscaru Panait, realizatoarea emisiunii „Pastila de artă”
Yvonne Hasan - pictoriță și critic de artă (1925-2016)
- Luni, 20 mai 2024, ora 07:50
- Sâmbătă, 25 mai 2024, ora 18:55
Yvonne Hasan este o artistă nemeritat de puţin cunoscută publicului. Formarea sa artistică a început în perioada interbelică, prin frecventarea Școlii lui Maxy, un intelectual cosmopolit, conectat la curentul modernismului european.
A fost profesoară de istoria artei la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, unde a activat între 1956 și 1982. Ca teoreticiană a artei, ea este autoarea unei cărţi remarcabile - „Paul Klee și pictura modernă” - şi a mai multor studii despre avangarda românească, despre Maxy și Victor Brauner, care au apărut în 1966-1967.
Adrian Buga, curatorul retrospectivei de la Muzeul Național de Artă Contemporană şi al celei de la Accademia di Romania, Roma, aprecia că: „Yvonne Hassan este interesată de o viziune „sinoptică”, manifestată în pictura sa printr-un colaj de elemente diverse: bucăţi de lemn, ambalaje de săpun, plicuri de corespondenţă folosite, materiale textile rupte de timp; iar, în tapiseriile sale, tradiţia întâlneşte formele expresioniste... Creator, profesor și teoretician al artei - toate se unesc, pentru a alcătui profilul unei artiste care merită o atenţie deosebită şi a cărei personalitate şi profil cultural sunt minimalizate dacă nu sunt privite în ansamblu’’.
Fiul său, regizorul Alexandru Solomon, făcea o mărturisire emoţionantă: „Avea un soi de onestitate crudă, nu suporta minciuna, spunea lucrurile fără niciun fel de menajament. Era un cap limpede, dublat de un soi de creativitate tenace. Iar asta se vede și în ce a lucrat ca artistă, fiindcă nu s-a ţinut niciodată după mode”.
Sursă imagine: yvonnehasan.ro - expoziție din anul 2010
****
Sculptorul Mircea Roman
- Marţi, 21 mai 2024, orele 7:50, 17:50 și 02:10
„Eu am făcut sculptură cu trup şi suflet. Sufletul trebuia să difere de trup. Trupul, să zicem aşa, avea sex şi picioare, pe când sufletului i-am pus portret, mână şi aripi, ca să se înalţe şi să fie altfel decât trupul. Aşa că eu le-am făcut lucrărilor mele suflete”, mărturisea, ca într-o profesiune de credinţă, Mircea Roman, românul care a trăit şi a lucrat o bună parte din viaţa sa la Londra.
Artist al anilor ’80, Mircea Roman este astăzi unul dintre cei mai importanţi creatori contemporani, cu o operă care certifică valoarea sa în plan internaţional, dar lumina orbitoare a succesului nu l-a pervertit, ci dimpotrivă.
Iată ce dezvăluia criticul şi istoricul de artă Alexandru Davidian despre Mircea Roman: „Uneori (este) imposibil de tăcut şi de rezervat, alteori, dureros de sincer şi de volubil în ceea ce priveşte arta lui. Extrem de îndârjit când vine vorba despre concesiile pe care un artist nu trebuie să le facă pentru a fi în pas cu timpul, cu modelele din afara sau dinlăuntrul ţării, incompatibile cu structura lui intimă. Mereu îmi spune: «Nu există reţete de urmat, cum nu există artă fără sine»”. („Mircea Roman – din fragmente”, de Alexandru Davidian)
Sursă foto: mircearoman.com
****
Pictorița Angela Tomaselli
- Miercuri, 22 mai 2024, orele 7:50, 17:50 și 01:50
Angela Tomaselli – o artistă româncă cu origini italiene și germane născută în Oltenia. O definiţie scurtă şi esenţială, care deconspiră zestrea sensibilităţii şi disciplinei interioare. Ea uimeşte prin diversitatea poveștilor pictate, ca nişte „Călătorii imaginare”, strânse într-un jurnal personal cotidian, intersectat cu amintiri şi întâmplări din trecut.
Pictura ei a evoluat constant între expresionismul liric şi cel fantastic care conturează un univers bogat, cu multe repere, un fel de carusel din vârtejul căruia ies la lumină imagini bine articulate, ce vin să accentueze o secvență în timp.
Regretatul critic și istoric de artă Maria Magdalena Crișan nota, la vernisajul uneia dintre expozițiile personale a pictoriței: „Spiritul de observaţie, capacitatea de a surprinde esenţa lucrurilor ne transmit sentimentul unui spectacol viu, la care participăm, în mod virtual, la trasarea ultimelor tuşe de culoare. Dar, în spatele acestor compoziţii dinamice, cu un desen atât de sigur, și de personal, unde pata de culoare pare a se aşterne de la sine, se află nenumăratele caiete de schiţe – un exerciţiu continuu, făcut cu o disciplină remarcabilă de mai bine de 40 de ani. Pentru Angela Tomaselli, pictura este un mod atât de personal de a se exprima, încât a devenit însăși raţiunea ei de a exista în această lume”.
Sursă imagine: Emisiunea „Biografii necesare”/ TVR
****
Sculptorul Mihai Marcu
- Joi, 23 mai 2024, ora 07:50
- Sâmbătă, 25 mai 2024, ora 01:25
Mihai Marcu aparţine acelei categorii de artişti care nu poate lucra dacă nu trece prin suflet trăiri intense, revelatoare, profunde, de adâncă şi sinceră convingere. În sculptura sa se constată un echilibru între ceea ce înseamnă tradiţia sculpturii şi interpretarea modernă a formelor. Se consideră că sculptura este, prin excelenţă, destinată spaţiilor publice mari şi generoase. În felul acesta, arta monumentală – sculptura – se proiectează în viitor, trece proba timpului. Iar Mihai Marcu este autorul unora dintre cele mai semnificative monumente amplasate în spațiul public. Întors în atelier, artistul are capacitatea de a proiecta în mic o trăire cu o semnificaţie imensă. Lucrările sale au o monumentalitate care certifică experienţa de sculptor de monument de for public, dragostea sa pentru ecvestră.
„Pentru Mihai Marcu, sculptura înseamnă, în primul rând, monument circumscris unor citate din istoria naţională. În jurul acestora, creaţia s-a construit din disputa permanentă cu materialul, cu înţelesurile lui, cu dorinţa de a-l face să devină purtătorul propriilor gânduri, subscrise întotdeauna unor valori morale fundamentale”, arăta Maria Magdalena Crișan.
La unul dintre vernisajele expoziilor sale, criticul de artă Virgil Mocanu nota: „El are puterea de a face materialul să vorbească, indiferent dacă forma este umană sau este doar un segment abstract. Pentru el, materialul este un reflex al gândirii sale. Artistul aspiră la o anumită perenitate, la o anumită responsabilitate, în sensul permanenţei operei de artă”.
Sursă imagine: Emisiunea „Biografii necesare”/ TVR
****
Ștefan Pelmuș - pictor și desenator
- Vineri, 24 mai 2024, ora 07:50
- Duminică, 26 mai 2024, ora 18:55
Ştefan Pelmuș este un pictor a cărui artă este ancorată într-o simbolistică arhaică, în care îmbină simboluri creștine cu cele șamanice și esoterice. Din această alăturare surprinzătoare, rezultă o lume fabuloasă și abundentă, plină de mister și farmec, aflată la granița dintre existență și elevată spiritualitate.
„Maniera lui Pelmuș de a privi lumea, de a recupera un trecut artistic niciodată prea bine cunoscut, îl singularizează în peisajul artei contemporane românești. El încearcă să comunice cu publicul prin intermediul imaginilor, privite nu atât ca niște hieroglife ale trecutului, ci ca un mănunchi de semne care să atragă atenția, să stârnească curiozitatea și dorința de cunoaștere’’, aprecia criticul de artă Ileana Pintilie, cu prilejul vernisajului expoziției de pictură „Magia semnelor”, de la Institutul Cultural Român Budapesta.
Ștefan Pelmuș este un artist prolific. Expune în țară și în străinătate, lucrările sale se bucură de succes și sunt tranzacționate la licitații, a fost onorat cu premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru pictură, cu cel al Bienalei de artă al Fundației „Soleil de L’Est” din Franța și cu premiul Muzeului de Artă din Chișinău.
Fiecare tablou, fiecare desen aduc o inovație în plus, adăugând încă un strat de înțelesuri ascunse printr-o extraordinară minuțiozitate a detaliilor, ce descompun fiecare suprafață în module din ce în ce mai mici și mai prețioase, până la deplina descifrare a misterului. O multitudine de lumi ce se conțin unele în altele, fiecare dintre ele cu o semnificație aparte ce invită parcă la o lectură infinită, la o revelatoare descoperire, la o bucurie contagioasă a culorilor stenice, vibrante, vitale. Ştefan Pelmuş este un artist care se definește prin amprenta sa stilistică atât de particulară, ce este caracterizată de o naturalețe a imaginii - repetitivă și surprinzătoare, în egală măsură.
„Poate că în altă viață oi fi fost vreun scrib. Așa îmi concep lucrările ca pe o scriere antică ce, în loc de cuvinte, se folosește de imagini. Mă impresionează mult arta egipteană. Totodată, m-am inspirat și din iconografia românească, mai ales din pictura vechilor iconari... Toate aceste simboluri trebuie citite ca pe un manuscript vechi. Aș vrea să reușesc, prin intermediul picturii mele, să nu-mi mai fie frică de moarte, să regăsesc echilibrul interior’’ - mărturisea, cu franchețe, artistul.
Sursă imagine: Emisiunea „Biografii necesare” / TVR
*** Comentarii, documentare şi lectură, realizatoare şi producătoare: Ileana Ploscaru Panait
Concept grafic şi montaj: Marius Butnariuc-Fiter