loader
Foto

Paște în Maramureș, cu Ansamblul Național Transilvania și ceramistul Daniel Leș

Cristian Tabără şi Cristina Şoloc, împreună cu echipa emisiunii „Exclusiv în România” ne-au invitat într-o călătorie fascinantă prin Maramureș. În ziua de Paști, duminică, 16 aprilie, de la ora 17.00, la TVR 1.

 

Cristian Tabără și Cristina Șoloc ajung în locuri unde trecutul este respectat și integrat firesc în prezent, unde simplitatea, autenticitatea, bunătatea, iubirea și credința fac parte din ADN-ul localnicilor și unde s-a scris o parte din istoria Maramureșului.

Cine păşeşte prin aceste locuri află că Maramureșul se dăruiește necondiționat, cu trecut și cu prezent, că oferă frumusețe, cunoaștere și istorie prețuită în prezent.

(w882)

„Pentru că maramureşenii şi-au încrustat credinţa în lemnul munţilor, călătoria noastră pornește direct din vârf. Mai întâi urcăm pe Dealul Babelor din Văleni, la cel mai înalt fus cu țurgălăi din lume – un simbol al Maramureșului Istoric, de 19 m înălțime și aproape 1.000 kg. Fusul este unic nu doar prin mărime, ci și prin tehnica folosită la construcția lui. Meșterii populari au folosit tehnica rosturilor – îmbinarea perfectă a pieselor cioplite și sculptate, fără a fi bătut un cui”, explică jurnalista Cristina Şoloc. Pe Dealul Babelor se refugiau din calea tătarilor, pe la 1700, mamele cu copii. Și tot prin aceste locuri se ascundea și haiducul Pintea Viteazul, cu ortacii lui, atunci când nu luptau pentru libertatea și dreptatea sărmanilor din Țara Maramureșului, Țara Lăpușului, Țara Chioarului și Țara Năsăudului (așa era împărțirea teritorială acum mai bine de 300 de ani).

(w882)

În această ediție de sărbătoare „Exclusiv în România”, Cristi Tabără şi Cristina Şoloc pornesc pe urmele legendarului Pintea Viteazul, unul dintre simbolurile luptei pentru dreptate și credință din Maramureșul Istoric și cel mai important român din secolul al 17-lea, conform istoricului Ovidiu Densușianu. În urma lui au rămas multe legende, cântece, poezii, un film și câteva locuri care îi poartă numele.

(w882)

„Ca să aflăm mai multe despre Robin Hood al Maramureșului, mergem în comuna Budești, unde a locuit, pentru o perioadă, Grigore Pintea. În Budești au biruit timpul trei biserici foarte vechi, de lemn, iar noi o vizităm pe cea mai mare și mai importantă dintre ele, pentru că acolo se păstrează zalele și coiful lui Pintea. Aflăm cât de adevărată este povestea, de la preotul paroh Ioan Oneștean”, ne invită Cristian Tabără să le fim alături în duminica de Paşti, la TVR 1.

(w882)

Mai mult, biserica Sfântul Nicolae, din Josani, Budești - una dintre cele 8 biserici din Maramureș incluse în Patrimoniul UNESCO - deține cea mai mare expoziție de icoane vechi din secolul al 17-lea și o cruce perfectă, descoperită într-un buștean de fag.

(w882)

Mergând tot pe urmele lui Pintea, vizităm Muzeul Național de Istorie și Arheologie Maramureș, unde sunt expuse câteva obiecte ale haiducului și ajungem la Bastionul Măcelarilor, locul în care se presupune că ar fi fost împușcat Pintea, în Răscoala Coruților. Muzeografele Sorana Mișca și Oana Leșiu ne ajută să înţelegem cât este adevăr și cât legendă în ceea ce se știe despre Pintea Viteazul.

(w882)

Dincolo de mit, în Maramureș există un respect deosebit pentru Pintea, care vine până în zilele noastre. Ansamblul Național Transilvania i-a dedicat lui Pintea un tablou coregrafic spectaculos, pe care-l admirăm și noi, acasă la faimosul ceramist Daniel Leș, „un loc care slăvește trecutul, unde mulți artiști își filmează videoclipurile și unde, astăzi, se pregătește masa de Paște, în stil tradițional moroșenesc”, spune Cristina Şoloc.

(w882)

Cristi Tabără și Daniel Leș pregătesc miel umplut, tanti Marița face pâine la cuptor, iar Ansamblul Național Transilvania cântă și dansează pe soare și pe ninsoare, pentru că desertul vine cu o surpriză: zăpada mieilor, pentru belșug și prosperitate.

(w882)

(w882)

La „Exclusiv în România”, petrecem ziua de Paști cu ambasadori de excepție ai poporului român și unii dintre cei mai convingători promotori ai culturii tradiționale maramureșene: ceramistul Daniel Leș, Iuliana Dragoș – directorul Ansamblului Național Transilvania, solistele Voichița Nemeș Andreica, Gabriela Ardusătan și întregul asnsamblu, care anul acesta a împlinit 64 de ani. Haiducii prezentului se strâng la chemarea trâmbiței, dansează „Haiducescu’”- un joc ritualic, de luptă, cu sărituri peste foc, se încing apoi cu „Bărbătescu’”-  alt joc ritualic și se mai domolesc puțin, la „Învârtita” cu mândruța.

(w882)

Echipa „Exclusiv în România” vă urează „Paşte fericit!” şi vă aşteaptă la TVR 1, duminică, 16 aprilie, de la ora 17.00.

 

 
„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

publicat: marţi, 29 octombrie 2024

În fiecare an, pe 28 octombrie, Grecia sărbătorește "Ziua Demnității", o dată semnificativă ce marchează curajul și determinarea poporului grec ...

 

#TVRminoritati