loader
Foto

O echipă TVR Iaşi pe urmele românilor deportaţi în Kazahstan

Violeta Gorgos şi Cristian Sbîngu de la TVR Iaşi participă la proiectul “Expediţiile memoriei”.

 

O echipă TVR Iaşi formată din Violeta Gorgos, regizor artistic, şi Cristian Sbîngu, director de imagine, a participat în perioada 12 – 23 noiembrie 2014 la proiectul „Expediţiile memoriei”. Alături de istorici, jurnalişti şi studenţi de la diferite instituţii din Republica Moldova şi România, aceştia au ajuns în Kazahstan, reiterând drumul deportaţilor.

Echipa Televiziunii Române de la TVR Iaşi va realiza un documentar despre soarta tragică pe care au avut-o miile de români basarabeni în lagărele de concentrare sovietice, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Expediţia în Kazahstan din 2014 a avut 11 membri şi s-a desfăşurat timp de 12 zile. În acest timp, echipa a parcurs peste 10 000 km de drum, inclusiv prin stepa aspră specifică zonei. Coordonatorul proiectului “Expediţiile memoriei” este Octavian Ţîcu, doctor în Istorie la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

“În acest an proiectul devine moldo-român. În echipă rolurile au fost împărţite. O parte a echipei se va ocupa de film, alţi membri vor lucra asupra studiului documentar despre istoria prizonierilor de război români. A treia dimensiune de care se vor ocupa istoricii este o carte despre comunitatea moldovenească din Kazahstan.”, a declarat Octavian Ţîcu, coordonatorul proiectului. Acesta a continuat spunând că „vroiam foarte mult atragerea tinerilor într-un proiect social care să genereze acest activism al lor prin experienţele proprii de cunoaştere a trecutului nostru. Dacă prima expediție s-a axat pe cercetări efectuate în zona de Nord a Kazahstanului, cea de-a doua vizează partea de sud a țării.”

“TVR Iaşi va realiza un film al expediţiei, nu un film al deportaţilor. Sperăm să redăm cât mai mult din căutările istoricilor, locurile pe care le-am întâlnit, comunităţile româneşti de acolo care păstrează în mod inedit spiritul românesc şi ospitalitatea kazahă.”, a menţionat Violeta Gorgos, regizor artistic la TVR Iaşi.

Parte din cercetare este realizată de studenţi români şi basarabeni, între care şi Dumitru Lesnic, masterand la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. “M-am ocupat de listele prizonierilor deportaţi acolo… Este vorba despre 11 000 de oameni care erau părinţii cuiva, fiii cuiva şi familiile lor au dreptul să le afle povestea.

Datele statistice arată că în urma celor trei mari valuri de deportări din perioada sovietică, cel puțin 60 de mii de basarabeni au fost strămutați în Siberia și Kazahstanul de Nord. O primă constatare a cercetătorilor din cadrul proiectului este că deportările au avut loc continuu în perioada 1941 – 1949, nu în valuri. „Expedițiile Memoriei” este un proiect realizat cu sprijinului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României şi se află în 2014 la cea de-a doua etapă de implementare.

Cele peste 14 ore de filmare realizate de echipa TVR Iaşi se vor regăsi în reportaje difuzate pe canalul TVR Iaşi regional, TVR 3 şi TVR Internaţional din luna ianuarie 2015.

 
 „Minoritățile naționale îmbogățesc identitatea noastră.” Adriana Irimescu – noua prezentatoare a emisiunii „Convieţuiri”

Cele mai importante manifestări din viața minorităților naționale ne sunt aduse în atenţie în fiecare miercuri, de la ora 15.00, la TVR 1. Din 15 ...

"Vocile Negostinei", tradiții bucovinene | VIDEO

publicat: joi, 26 decembrie 2024

În inima Bucovinei, satele ucrainești păstrează cu sfințenie tradiții care transcend timpul, iar "șezătorile" reprezintă o expresie emblematică a ...

Ziua Minorităților Naționale în România: O sărbătoare a diversității și unității | VIDEO

Ziua Minorităților Naționale în România, sărbătorită anual la 18 decembrie, reprezintă un prilej de celebrare a diversității culturale și etnice ...

 

#TVRminoritati