Marius Constantinescu și invitații săi au vorbit, marți seară, la „Intrare liberă”, despre zonele protejate ale Capitalei.
În prima parte a emisiunii, Marius Constantinescu a discutat cu arhitecţii Anda Zota, Dragoș Popescu și fotograful Alberto Groșescu despre clădirile mauro-florentine din Capitală, surprinse în albumul „Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic”, recent lansat anul acesta, de Igloo Media.
„Pitoresc mediteraneean în arhitectura Bucureștiului interbelic documentează și prezintă valoarea arhitecturală a unei stilistici de inspirație maură, florentină, venețiană, balcanică – într-un cuvânt, meridională sau mediteraneeană – ca expresie a unor regionalisme autentice sau de import, grupate sub umbrela eclectismului pitoresc. Din cauza eterogenității acestora, ele nu s-au putut constitui într-un limbaj unitar, fiind combinaţii ale mai multor stiluri, de unde și dificultatea unei definiri stricte”, explicau realizatorii, la evenimentul de lansare.
În cea de-a doua parte a emisiunii, Marius Constantinescu a vorbit cu arhitecta Claudia Pamfil și Cătălin D. Constantin, jurnalist și editor, (foto jos) despre intenția prefectului Capitalei de a reanaliza zonele construite protejate, dar și despre dezvoltarea orașului și amestecul de stiluri arhitecturale din București. Invitaților din platou li s-a alăturat, prin Zoom, și arhitectul și fotograful Vlad Eftenie.
Pe scurt, primarul Capitalei, Nicușor Dan, l-a acuzat pe prefectul Toni Greblă că intenţionează să atace în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Capitalei. În replică, prefectul a susținut că au apărut în spațiul public informații potrivit cărora cele 86 de PUZ-uri pentru zonele protejate, din 2000, nu ar exista, de fapt. Miercuri urmează să aibă loc o discuție între autoritățile locale ale Capitalei pe această temă.
Urmăriți mai jos dezbaterea: