loader
Foto

Noul sezon „Exclusiv în România”, sub semnul oamenilor şi al locurilor de poveste

„Să vedem întreaga Românie ca pe o posibilă capitală a destinațiilor drumeților pentru anul acesta”, ne îndeamnă realizatorii emisiunii „Exclusiv în România”. Tot ei ne vorbesc despre surprizele sezonului 20, care începe la TVR 1 din 26 martie.| VIDEO

 

De 10 ani călători prin ţară, Cristian Tabără, prezentator şi realizator, Cristina Madgearu, redactor şi Marin Găbudean, producător al programului, ne-au oferit până acum, în cele peste 220 de episoade, sute ore de emisie în care am descoperit locuri şi istorii nemaiauzite, oameni cu poveşti fascinante din România unică.

(w882)

1. Ce mai este de descoperit „Exclusiv în România”, acum, când am ajuns la cel de-al 20-lea sezon al emisiunii? Mai aveţi locuri, oameni, unicate de adus în faţa telespectatorilor?

Cristian Tabără, prezentator şi realizator „Exclusiv în România”: Poate părea un clișeu, dar nu e: în cei zece ani de străbătut țara, în lung și-n lat, constatăm mereu că frumusețea unică a României este inepuizabilă. Da, cu fiecare destinație pe care ne-o propunem, chiar dacă am trecut nu o dată prin acele locuri, descoperim cu uimire alți oameni minunați, ascunși în anonimat, cu faptele lor mereu demne de povestit. Uneori, chiar ei reprezintă unicatele pe care le căutam. Alteori, aflăm alte istorii, nemaiauzite, legate de locurile cu pricina. Iar alteori, paradoxal, chiar dacă ne închipuiam că știam totul despre o anumită zonă, aflăm că există locuri surprinzătoare la câțiva pași de cele prin care trecuserăm. Ca în „1001 de nopți”, poveștile curg adesea unele din altele, parcă la nesfârșit. Și cum durata unui episod este limitată, e limpede că ne trebuie noi episoade pentru a le spune J.

2. Care este tema, ce anume leagă episoadele noului sezon? Ce vom vedea în cele 12 ediţii ale sezonului 20?

Marin Găbudean, producător „Exclusiv în România”: La sfârșitul lunii martie 2013, începeam împreună cu Cristi Tabără noul proiect care se numea „Exclusiv în România”. Țin minte foarte limpede că filmările pentru primul episod au fost in Cheile Rudăria (comuna Eftimie Murgu, judeţul Caraş Severin). Acolo se află cea mai mare rezervație mulinologică din sud-estul Europei. Un șir de 22 de mori de apă, pe cursul unui singur râu. Cele mai multe dintre mori sunt funcționale, iar oamenii din sat le folosesc aproape zilnic pentru a măcina cereale. Îmi amintesc şi acum că poiana din fața unei mori era plină de brândușe sălbatice, o adevărată încântare pentru ochi și suflet.

Au trecut de atunci fix 10 ani, 19 sezoane, peste 220 de episoade şi aproape 9000 de minute de emisie. Nu ştiu dacă este mult sau puțin, dar ceea ce știu este că România continuă să ne surprindă și astăzi, iar noul sezon, unul aniversar, cel cu numărul 20, va sta sub acest semn: al oamenilor şi al locurilor de poveste.

(w882)

(w882)

Noul sezon a debutat cu un episod legat de Timișoara, în calitate de Capitală Culturală Europeană în 2023. Și într-un fel, simbolic, am încercat, în continuare, să vedem întreaga Românie ca pe o posibilă capitală a destinațiilor drumeților pentru anul acesta. Cu exclusivitățile ei, care o recomandă ca atare și pe care le prezentăm mereu, cu încăpățânare, de zece ani.

(w500)

Orașul de pe Bega este locul de unde, în 1989, s-a aprins flacăra Revoluției Române, care avea sa marcheze sfârșitul comunismului la noi în țară. De altfel, din toată România, doar la Timișoara se află singura bucată din Zidul Berlinului expusă publicului. Orașul este cunoscut pentru premierele pe care le-a avut, de-a lungul timpului, în diferite domenii: primul tramvai tras de cai, primul tramvai electric, primul oraș cu iluminat public pe bază de gaz lampant și, ulterior, primul iluminat stradal electric de pe teritoriul actual al României.

(w882)

Am poposit în Râmnicu Vâlcea, la Muzeul Satului Vâlcean, unde ne-am întâlnit cu Alexandru Ilinca, „ultimul opincar al Olteniei", personaj pitoresc şi hâtru.

(w882)

(w882)

De la el am aflat, în premieră, că lanțurile antiderapante au fost prima dată folosite pentru opinci și abia apoi pentru autoturisme. El este cel care l-a încălțat cu opinci pe Regele Charles al Marii Britanii, dar și pe președintele Franței, Emmanuel Macron. Și tot la Râmnicu Vâlcea descoperim cea mai mare cupolă cu vitralii din lume, cupola Bibliotecii „Antim Ivireanu”.

Ajungem în primăvara aceasta, din nou, în zona Munților Trascău, de data asta pentru a afla ce specific local îi deosebește pe mocani de moți - lucru puțin știut - dar și pentru a vizita vechile biserici de lemn ale ținutului, despre care se vorbește prea puțin. Și tot aici, vom cunoaște o comunitate de maghiari aparte, cea din Rimetea, singurul sat din România distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. O drumeție în Colții Trascăului, masivul spectaculos de lângă sat, destinație de turism la nivel internațional, dar și una la Vânătările Ponorului, aproape de Sălciua, vor completa incursiunea în Țara Mocanilor.

Ajungem şi la Târgu Secuiesc – oraşul breslelor. Centrul oraşului Târgu Secuiesc este unic în Europa şi chiar în lume pentru simplul fapt că nu are străzi, ci curți care formează capătul străzilor din centru. 73 astfel de curți se găsesc și în prezent în Târgu Secuiesc.

(w882)

Sunt doar câteva dintre destinațiile celor 12 episoade ale sezonului cu numărul 20.

3. După 10 ani de când emisiunea descoperă unicate din România, ce anume v-a impresionat cel mai mult? Ce anume v-a rămas în suflet din aceste descoperiri şi recomandaţi telespectatorilor neapărat să nu ocolească?

Cristina Madgearu, redactor „Exclusiv în România”: Greu de spus... Am întâlnit atâtea locuri impresionante, încât ar fi o nedreptate, parcă, să nominalizăm unul sau altul dintre ele. Dar fiecare membru al echipei are locurile sale de suflet. Maramureșul, cu peisajele, obiceiurile, portul și dansurile sale, se numără cu siguranță printre ele.

Plecăm, de fiecare dată, nerăbdători să ne întoarcem din Retezat, cu traseele lui alpine, care șerpuiesc printre „ochii albaștri” (lacurile sale glaciare) și din Țara Hațegului, de la poalele lui, cu istoria și legendele ei, cu bisericile de piatră și ruinele cetăților dacice, cu relicvele dinozaurilor pitici, unici în lume.

Dobrogea, de la Munții Măcinului și din Delta Dunării până la Ostrov, cu lacurile, cu marea și cu plajele ei, cu bogăția ei etnică atât de armonios așezată, ne e dragă pe de-a-ntregul.

Cetatea Alba Carolina (Alba Iulia), cu toată istoria ei și cu atmosfera iscusit reînviată, este un loc prin care neapărat ar trebui să trecem cu toții... eventual în drum spre unicatele din Munții Apuseni (printre care se numără portul și meșteșugurile moților sau mocanilor, spiritualitatea aparte, dar și exclusivitățile peșterilor și satele pitorești din acești munți).

Mănăstirile din nordul Olteniei, mai puțin cunoscute decât cele din Bucovina, de fapt întreaga Oltenie de sub munte reprezintă o destinație care nu trebuie negijată cu niciun preț.

Cât despre oamenii întâlniți, în primul rând merită să-i cunoaștem pe cei care au intrat în patrimoniul cultural imaterial UNESCO prin felul minunat în care știu să ducă mai departe meșteșuguri, cântece sau dansuri, zestrea de suflet a meleagurilor lor: tezaurele umane vii.

(w882)

4. Cea mai interesantă reţetă descoperită în călătoriile „Exclusiv în România”...

Cristian Tabără, prezentator şi realizator „Exclusiv în România”: Iarăși, e greu să alegem doar una. Hai să fie trei: zama de hirean cu carne de porc, rețetă filmată la Gura Râului, în județul Sibiu; limba de porc cu praz și măsline la ceaun, rețeta filmată la Râmnicu Vâlcea; mielul în jintuit, rețeta filmată la Grințieș, în județul Neamț.

(w882)

5. Pe lângă „Exclusiv în România”, ce altă emisiune ar face Cristi Tabără? În ce alte proiecte sunteţi implicat?

Cristian Tabără, prezentator şi realizator „Exclusiv în România”: „Români universali” este titlul proiectului meu de suflet, dar este un proiect care încă îşi aşteaptă materializarea. Este pe lista proiectelor aprobate de TVR şi, sperăm, începem cât mai curând să lucrăm la el. Este vorba despre acei români mai mult sau mai puţin cunoscuţi care au contribuit fundamental la progresul omenirii, în cele mai neaşteptate domenii.

 
„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

Ziua Marelui „NU” | VIDEO

publicat: marţi, 29 octombrie 2024

În fiecare an, pe 28 octombrie, Grecia sărbătorește "Ziua Demnității", o dată semnificativă ce marchează curajul și determinarea poporului grec ...

 

#TVRminoritati