loader
Foto

„Noi aici, în România, suntem acasă. Împreună cu românii și cu celelalte minorități naționale!”

Festivalul Internațional de Teatru Idiș - TES FEST, Ziua Limbii Bulgare în România, Luna Diversităţii Culturale la MNLR, Zilele Culturii Sârbe... Participăm la un spectacol al diversităţii culturale în fiecare miercuri, de la ora 15.00, în emisiunea „Convieţuiri” de la TVR 1.

 

Reprezentanți ai culturii idiș din întreaga lume și-au unit eforturile și aspirațiile în a crea, împreună cu Teatrul Evreiesc de Stat, cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST. Pentru pace, pentru înțelegere, pentru bucurie. Pentru viață! Emisiunea „Convieţuiri” de la TVR 1 ne-a adus un reportaj amplu de la festivalul care tocmai se încheie, în ediţia de miercuri, 31 mai, ora 15.00, la TVR 1.

Trupe de teatru profesioniste de limbă idiș din SUA, Israel, Polonia, formaţii și interpreţi de muzică klezmer de renume mondial, menite să aducă în atenţia publicului cultura idiș, sub toate aspectele sale, s-au perindat pe parcursul celor șase zile de festival, pe scena Teatrului Evreiesc de Stat.

(w882)

foto: Facebook Teatrul Evreiesc de Stat

Printre altele, festivalul a propus un periplu istoric prin tradiţia teatrului idiş, de la începuturile acestuia în România și povești legate de continuarea acestei călătorii teatrale la New York. În spectacole s-au prezentat cântece și povești despre marile nume ale teatrului de limbă idiș. Călătoria a continuat și în secolul XX, cu un omagiu adus regizorului de teatru idiș de origine română – Moshe Yassur.

În fiecare miercuri, la TVR 1, emisiunea „Convieţuiri” aduce în prim-plan cele mai importante manifestări din viața minorităților naționale. Şi pentru că pe 24 mai s-a aniversat Ziua Limbii Bulgare în România, Gheorghe Nacov, deputat şi preşedinte UBBR este invitatul Cameliei Văcaru în studioul emisiunii: „Noi aici, în România, suntem acasă. Și suntem acasă împreună cu românii și cu celelalte minorități naționale. Întotdeauna am afirmat cu cea mai mare plăcere că România este lider mondial în ceea ce privește garantarea drepturilor minorităților naționale și sunt convins că așa va și rămâne”.

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” a găzduit, pe 26 si 27 mai 2023, Zilele Culturii Sârbe. În prima zi, pe scena muzeului, evenimentul organizat de Uniunea Sârbilor din România a adus soliştii Milita Pantin, Andrei Marinache şi Drăgan Olariu, care au interpretat muzică bizantină, acompaniaţi la pian de Cristina Gârbea. Cea de-a doua zi a fost dedicată dansurilor şi cântecelor populare sârbeşti, dar şi poeziei. Au încântat publicul ansamblurile folcorice „Kolo”, din Arad şi „Kruna”, din Sanmartinul Sârbesc. Scriitoarea Liubita Raichici a recitat versuri din creaţiile proprii, atât în limba sârbă, cât şi în limba română. Despre eveniment ne-a vorbit şi Ognean Crîstici, deputat şi preşedintele Uniunii Sârbilor din România, invitat la „Convieţuiri”, miercuri, 31 mai, de la 15.00, pe TVR 1.

(w882)

Zilele Culturii Sârbe: Facebook Muzeul Naţional al Satului „Dimtrie Gusti"

(w882)

foto: Facebook MNLR

Şi tot atunci, despre Luna Diversităţii Culturale la MNLR: Departamentul pentru Relaţii Interetnice împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române au organizat evenimentul, în cadrul căruia fiecare etnie din România şi-a promovat scriitorul reprezentativ. Numele şi operele fiecăruia dintre ei au fost tipărite pe afişe postate pe exteriorul clădirii muzeului din strada Creţulescu, nr. 8. La masa rotundă desfăşurată la muzeu au participat reprezentanţii celor 20 de etnii din ţară, care au vorbit despre viaţa în România şi au punctat contribuţia minorităţilor etnice la cultura şi literatura românească. Dincer Geafer, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, invitatul Cameliei Văcaru la „Convieţuiri” ne-a oferit mai multe informaţii în direct la TVR 1.

În fiecare miercuri, de la ora 15.00, la TVR 1 avem ocazia să cunoaştem şi să înţelegem istoria, cultura şi obiceiurile minorităților etnice din țara noastră. Prin intermediul reportajelor realizate de jurnaliștii Secției Alte Minorități, putem admira talentul artiştilor şi meşterilor populari și să ne lăsăm prinşi în vârtejul dansurilor tradiţionale.

Credit foto articol cover - Ziua Limbii Bulgare: Facebook Gheorghe Nacov

 

Cătălin Sava v-a invităt să urmăriți o ediție "România Diversă" despre comunitatea armenească din Iași.

"Waste Side Story" este un spectacol care vorbește despre comunitatea oamenilor de la Pata Rât. Dan Vasile semnează regia.

Marko Adzic: Actor de film | VIDEO

Marko Adzic: Actor de film | VIDEO

publicat: joi, 09 mai 2024

Joi, 9 mai, de la ora 14:00, la TVR Timișoara, urmărim o emisiune dedicată actorului Marko Adžić.

 

#TVRminoritati