loader
Foto

Galerie foto

Nevruzul sau Nawrezul, sărbătoarea preislamică a primăverii

Primăvara astronomică alături de comunitățile musulmane din România. Am pătruns tainele unei sărbători vechi de mii de ani cu origine persană: Nawrezul sau Nevruzul. Miercuri, 22 martie, de la ora 15.00, la „Conviețuiri”, pe TVR 1.

 

Etniile din România ne îmbogățesc prin sărbătorile, limbile materne, gastronomia, muzica și dansurile lor. Conviețuirea cu o altă cultură este un dar extraordinar, iar în emisiunile TVR aflăm în fiecare zi despre această diversitate.

De luni, 20 martie, la 23.24, ora României, am intrat în primăvara astronomică. Din acest moment, soarele intră în zodia Berbecului, iar astrologii spun că atunci când ziua este egală cu noaptea se ajunge la echilibru, armonie și la o transformare profundă a naturii înconjurătoare, dar și a naturii umane. În perioada echinocţiului de primăvară totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile soarelui și primăverii.

21 martie este, potrivit calendarului solar iranian, prima zi a Noului An. Sărbătoarea ancestrală denumită Nevruz este celebrată și de comunitățile musulmane din România. Cuvântul Nevruz reprezintă combinația cuvintelor nev, care înseamnă „nou” și ruz, adică „zi”. Este „unul dintre evenimentele majore din calendarul astral al umanității, care relevă originea comună a popoarelor indo-europene”, spune prof. dr. în filosofie Ibram Nuredin, sociolog etnic tătar. Nevruz se sărbătorește de mii de ani de diferite comunități din lume, fie în Asia, Caucaz sau Balcani.

(w882)

În anul 2023 se împlinesc 8 ani de când 21 martie a devenit zi oficială de sărbătoare pentru minoritatea tătară din țara noastră, la inițiativa lui Varol Amet, deputat al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Acesta a fost invitat în direct la TVR 1, în emisiunea „Conviețuiri” din 22 martie, pentru a povesti mai multe cu moderatoarea Teodora Drăgoi despre sărbătoarea preislamică Nawrez, cum o numesc tătarii.

(w882)

Echipa Redacției Alte Minorități a TVR ajunge deseori în această perioadă în Dobrogea pentru a surprinde obiceiurile păstrate. Jurnalista Maria Cica și directorul de imagine Doru Iacovescu au făcut o vizită zilele acestea comunităților de tătari din Medgidia și din Valea Dacilor, județul Constanța și au pregătit câteva reportaje despre obiceiurile de Nawrez în mediul urban și în cel rural. Le-am urmărit la „Convieţuiri”, miercuri, 22 martie, de la ora 15.00, pe TVR 1.

(w882)

Exprimarea identității etnice este foarte importantă pentru minoritățile din România, mai ales că anii de asimilare din perioada comunistă au lăsat urme. „Din păcate, tinerii au văzut aceste sărbători păstrate în mod demonstrativ. Când le-am reluat după 1989, fiecare organizație a avut manifestări și mai puțin s-au ținut în familii”, spune Amet Aledin, etnic tătar, fost deputat. Dar sărbătoarea are un farmec aparte și, mai ales la țară, este așteptată cu multă bucurie. La Valea Dacilor, Nawrezul seamănă mai mult cu cel de altădată. Cu două săptămâni înainte de sărbătoare, tătarii pun grâu la încolțit, ca să aducă primăvara în casă. Femeile fac curățenie, gătesc plăcinte tradiționale și vopsesc ouă cu foi de ceapă în 3-4 culori (roșu, galben, verde și albastru), bărbații merg la geamie și se roagă pentru un an nou cu belșug, iar copiii pornesc la colindat cu ramuri în mâini, de care sunt agățate batiste colorate. Creanga de copac înmugurită pe care o poartă ei se numește bayrak, care înseamnă steag. Toată comunitatea uită de supărări, se împacă și se reconectează.

Pentru cei care doresc să afle mai multe despre comunităţile din România diversă, informații și înregistrări ale emisiunilor realizate de echipa Alte Minorităţi se găsesc pe pagina de Facebook Alte Minorități și pe www.tvrplus.ro.

credit foto cover articol: FB Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR)

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati