TVR 1, TVRi şi TVR+ difuzează cele mai frumoase momente de la cel mai mare festival internaţional de folclor din România: duminică, 30 iulie, de la ora 21.10 - mari ansambluri folclorice româneşti şi din străinătate, dar şi recitalul Gheorghe Zamfir şi Cazanoi Orchestra.
Ediţia din 2017 a Festivalului Internaţional de Folclor Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu a celebrat 11 ani de diversitate culturală, reunind în cele trei zile de festival peste 2.000 de artişti, ansambluri româneşti, ansambluri din străinătate (Coasta de Fildeş, Columbia, Polonia, Serbia, Grecia, Belgia, Germania, Republica Moldova), minorităţi şi comunităţi (croată, maghiară, ucraineană, romă, germană, poloneză, turco-tătară, greacă, ruşi-lipoveni).
Ca în fiecare an, Festivalul Internaţional de Folclor Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu aduce tradiţia autentică în mediul urban prin muzică, dans şi artă populară, promovând frumuseţea, unicitatea fiecărei naţiuni în contextul globalizării şi păstrării identităţii socio-culturale.
Duminică, 30 iulie, de la ora 21.10, TVR 1 continuă să difuzeze imagini festival, mai exact momentele în care au urcat pe scenă Floarea Calotă şi taraful său, Ansamblul „Warszawianka” din Polonia, Ansamblul „Ţara Vrancei” din Focşani şi Maria Murgoci, Ansamblurile „Havermeuleke” şi „Reuzegom” din Belgia, Ansamblul „Doina Banatului” din Caransebeş, Ansamblul „Burnasul” din Teleorman, respectiv Ansamblul „Joc” din Republica Moldova. Seara se încheie cu un concert extraordinar Gheorghe Zamfir şi Cazanoi Orchestra.
Ansambluri invitate din străinătate, minorităţi şi comunităţi, tineri interpreţi de muzică populară şi ansambluri româneşti s-au întâlnit la o nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu, desfăşurat la începutul acestei luni. Iuliana Tudor a fost gazda celui mai mare festival internaţional de folclor din România, transmis pentru telespectatori de TVR 1, iar pentru cei care urmăresc programele Televiziunii Române online, pe www.tvrplus.ro.
Continuând tradiţia, TVR 1 a fost şi anul acesta co-producător al Festivalului Internaţional de Folclor Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin creart–Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie. Festivalul a avut loc în perioada 30 iunie-2 iulie, în parcul Cişmigiu din Capitală, reunind mii de artişti din toate zonele ţării, ansambluri folclorice, fanfare, minorităţi şi comunităţi naţionale, meşteşugari, ateliere de creaţie şi bucate tradiţionale, evenimente dedicate celor tineri şi copiilor. Din 2016, Festivalul Internaţional de Folclor „Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu” este membru al CIOFF – Consiliul Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice şi Artă Tradiţională – partener al UNESCO.
foto: creart