loader
Foto

Misterele bisericii boierului Curt

Reporter special/ Realizator: Gabriela Baiardi. TVR Iaşi: luni, 26 octombrie, ora 20.00/ TVR 3: duminică, 1 noiembrie, ora 19.00.

 

Reportajul a obţinut premiul pentru cel mai bun film turistic în cadrul Festivalului Internaţional de Film Documentar şi Diaporamă TOAMNA LA VORONEŢ, Gura Humorului, 2015.

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Reporter special/ Realizator: Gabriela Baiardi.

În judeţul Botoşani, aproape de graniţa cu Ucraina, pe fosta moşie a boierului Vasile Curt, se află un monument istoric unic în ţară şi în Europa. Ansamblul este format dintr-o biserică de lemn în stil ortodox, sfinţită la 1802, şi o clopotniţă şi zid de incintă, realizate în stil catolic, în anul 1859, de nora boierului.

Pe zid sunt amplasate 15 statui sculptate în piatră: Iisus Hristos este flancat de doi îngeri, iar în stânga şi în dreapta lui sunt cei 12 apostoli. Nu au fost restaurate niciodată, iar degradările sunt evidente.

Catapeteasma bisericii este alcătuită din şapte rânduri de icoane. Numele pictorului nu este cunoscut. Fumul lumânărilor s-a depus, în timp, pe stratul de culoare, astfel că pictura este greu vizibilă în registrele superioare ale iconostasului.

Realizatorii reportajului nu se rezumă doar la prezentarea monumentului şi a suferinţelor acestuia, ci au vrut să afle şi cât de valoroase sunt picturile din interiorul bisericii şi statuile de la exterior. Istoricul de artă prof. univ. dr. Tereza Sinigalia, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române, „radiografiază” această neobişnuită îmbinare culturală şi religioasă de la Hilişeu Crişan.

Un reportaj de Relu Tabără, Loredan Baiardi, Gabriela Baiardi.

Reporter special - Misterele bisericii boierului Curt

Realizator: Gabriela Baiardi

Ilustraţie muzicală şi montaj: Loredan Baiardi

Imagine: Relu Tabara

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati