Pe 22 aprilie, Cristian Tabără ne-a făcut cunoştinţă cu singurul om din lume premiat de două ori la prestigiosul Salon de Inventică de la Geneva. Un episod în premieră al emisiunii s-a transmis luni, de la ora 22.00, la TVR 1.
Mircea Tudor este românul care a construit celebrul Roboscan, un scanner de securitate pentru camioane, care poate detecta arme, droguri sau alte materiale periculoase în câteva secunde.
Împreună cu întreaga echipă de cercetare, pe care a ştiut să o construiască, să o motiveze şi să o păstreze chiar şi în anii de cumpănă, Mircea Tudor a câştigat marele premiu la Salonul de Inventică de la Geneva, în 2009, cu Roboscan.
După doar 4 ani, acelaşi Mircea Tudor câştiga din nou Marele premiu, cu un scanner complet automatizat de avioane, fiind singurul inventator din lume care a fost premiat de două ori la prestigiosul Salon. Tot el a pus bazele unui Centru de cercetare aplicativă, care este o veritabilă şcoală pentru tinerii cercetatori români.
Astăzi, scannerele de camioane şi de avioane inventate de o companie românească ajută la prevenirea traficului ilegal de persoane sau de obiecte periculoase în multe ţări din lume.
În editia din 22 aprilie a emisiunii „Români universali”, am aflat povestea unui român care şi-a dedicat viaţa şi banii muncii de cercetare, ajungând să creeze o tehnologie unică în lume, cu un imens impact în viaţa comunităţilor. Ce sacrificii a făcut şi ce l-a motivat să creadă într-un proiect pe care mulţi înaintea lui l-au considerat utopic? Am aflat luni, 22 aprilie, de la ora 22.00, când Cristian Tabără ne-a propus să-l cunoaştem pe Mircea Tudor, într-un nou episod „Români universali”, la TVR 1.
***
Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar câteva dintre contribuţiile românilor la dezvoltarea omenirii. Invențiile sau intervențiile fundamentale (științifice, sociale, politice, militare sau economice) care au construit societatea modernă şi care aparțin unor români sau unor personalități de origine română sunt prea puţin ştiute. Numele multora dintre ei au fost deja date uitării sau sunt amintite doar în cărţi de specialitate. Pentru că aceşti români merită să fie cunoscuţi, dar şi pentru că poveştile lor sunt extrem de interesante şi folositoare, Cristian Tabără ne prezintă, din 1 aprilie, seria documentară „Români universali”, o serie ce ne spune istorii incredibile ale unor oameni – români – care au lăsat lumii o moştenire importantă. O urmărim în fiecare seară de luni, de la ora 22.00, la TVR 1.
Realizator: Codruţa Angelescu
Director imagine: Mihai Pătraşcu
Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără