loader
Foto

Galerie foto

Scriitorul Florin Toma, la „Mic dejun cu un campion”: În general, sunt fericit și, în afară de multe griji, n-am nicio problemă | VIDEO

În prima săptămână din luna iulie, TVR Cultural le-a propus telespectatorilor să revadă dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorul Ioan Andrei Ionescu, cunoscuta realizatoare de televiziune Sanda Țăranu, prof. emerit Mihai Coman, fostul decan al Facultății de Jurnalism din București, scriitoarea Gabriela Adameșteanu, violonistul Alexandru Tomescu și scriitorul Florin Toma.

 

Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”

Ioan Andrei Ionescu - actor (ediție din 2016)

  • Luni, 1 iulie, ora 10.00

Actor de teatru, film şi televiziune, Ioan Andrei Ionescu colaborează atât la proiecte underground, cât şi pe scenele prestigioase ale Naţionalului bucureştean sau ale altor teatre mari din ţară. Este implicat în proiecte sociale, îşi exprimă apăsat şi cu claritate convingerile, nu exclude o implicare politică în viitor, pentru venirea unor oameni cu viziune autentică.

Drumul în viaţă îl poartă pe potecile credinţei, respectului, răbdării, milei, bunăvoinţei, perseverenţei. Un parcurs iniţiatic, de la care nu ar dori să se abată niciodată şi care începe cu credinţa şi se termină cu perseverenţa. Adică, cu îndârjita voinţă de a nu se da bătut niciodată.

„Nu te opri, mergi înainte. Cu orice preţ”, era îndemnul lui Ioan Andrei Ionescu pentru telespectatorii „Mic dejun”, în anul 2016.

****

Sanda Țăranu - moderatoare și realizatoare de televiziune (ediție din 2016)

  • Marți, 2 iulie, ora 10.00

Sanda Ţăranu (n.1939) este, poate, una dintre cele mai relevante branduri ale Televiziunii Române.

„Nu am făcut disidenţă. Sunt o muncitoare, nu o luptătoare şi, atunci, cred că, aşa cum a hotărât Dumnezeu, a fost bine’’, mărturisea Sanda Ţăranu în 2016, la „Mic dejun cu un campion”.

Sanda Ţăranu este întruchiparea perfectă a jurnalistului care o viaţă s-a dăruit cu adevărat telespectatorilor.

„Nu, nu sunt un campion. Vă rog să nu-mi mai spuneţi aşa!”, spunea Sanda Ţăranu, în debutul conversaţiei cu Daniela Zeca Buzura.

****

Prof. emerit Mihai Coman, fostul decan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) – Universitatea Bucureşti (ediție din 2016)

  • Miercuri, 3 iulie, ora 10.00

„În doar 25 de ani de la 1989, a construit o instituţie de jurnalism de nivel european, aşa încât toţi tinerii profesionişti ai domeniului se revendică de la ceea ce a rămas drept „Şcoala lui Coman”, spunea Daniela Zeca Buzura, în anul 2016.

Autor de cărţi, studii şi manuale, prof. univ. dr. Mihai Coman este şi primul coordonator de doctorat în ştiintele comunicării din România, creator şi coordonator al colecţiei Media a Editurii Polirom. Este distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanţa pentru contribuţii remarcabile aduse în domeniul Ştiinţelor Comunicării.

În prezent, este coordonator de doctorate în cadrul Școlii Doctorale a FJSC.

****

Scriitoarea Gabriela Adameșteanu (ediție din 2016)

  • Joi, 4 iulie, ora 10.00

„Când mă uit la mine ca la o persoană străină, Gabriela Adameşteanu, presupun că am o anumită doză de vitalitate, un impuls de a merge mai departe, chiar în momente dificile”, mărturisea Gabriela Adameșteanu, autoarea unor cărţi de mare succes ale literaturii române contemporane, invitată la „Mic dejun” în anul 2016.

A scris. A publicat. I-au fost reeditate romanele. Cărţile sale au continuat să fie traduse în mai multe limbi şi a mai adăugat la portofoliul – deja notoriu – încă o serie de premii onorante.

„Sunt o fire relaxată. Asta cred că se vede cel mai bine după intervalele de timp dintre cărţile mele”, explica scriitoarea.

CITIȚI ȘI: EDIȚIE DE COLECȚIE „ROMÂNIA LITERARĂ TV”: SCRIITOAREA GABRIELA ADAMEȘTEANU, ÎN DIALOG CU CRISTIAN PĂTRĂȘCONIU | VIDEO

****

Violonistul Alexandru Tomescu (ediție din 2016)

  • Vineri, 4 iulie, ora 10.00

„Îmi doresc să las copiilor mei un loc mai bun şi să ştiu că am contribuit cu ceva la schimbare”, mărturisea, în 2016, Alexandru Tomescu, un artist care a ales România, deşi ar fi putut fi celebru oriunde în lume.

Rugiero Ricci, ascultându-i interpretarea „Campanellei” lui Niccolo Paganini, îl cota la superlativ încă din promiţătoarea adolescenţă de muzician: „Este un mare talent. Iată un virtuoz al instrumentului’’, iar bursa datorită căreia a beneficiat de vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost o oportunitate la care avea tot dreptul.

Turneele, concertele, proiectele pe care le iniţiază sau la care este parte sunt puse în slujba muzicii clasice, cu intenţia explicită de a fi aproape de oameni, în dorinţa de a înlocui frustrarea că sunt neinstruiţi pentru a asculta şi savura muzica, cu satisfacţia totală a înţelegerii şi trăirii ei.

****

Scriitorul Florin Toma (ediție din 2024)

  • Duminică, 6 august, ora 10.00

Fost profesor de ţară, Florin Toma s-a încăpăţânat să creadă în talentul său de condeier cu har, a scris şi s-a afirmat nu doar ca scriitor, ci şi ca redactor şi cronicar fervent.

Din 1990, este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Din 2009, este responsabilul secţiunii „Proză” şi semnatar al cronicii de artă plastică la redacţia revistei „Viața Românească”. A colaborat vreme de doi ani cu rubrici la revista online „Literatura de azi”, este foarte activ în social media şi colaborează deseori cu postul public Radio Romania Cultural, la emisiunea „Arte frumoase”.

În general, sunt fericit și, în afară de multe griji, n-am nicio problemă”, spune Florin Toma, la „Mic dejun”.

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati