Între 14 și 20 august, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Radu Boroianu, Ovidiu Lipan Țăndărică, dr. Maria Dorobanțu, Andrei Ursu, gen. (r) Constantin Degeratu și Valentin Teodosiu. Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.
Un articol de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”
Radu Boroianu – regizor
- Luni, 14 august, ora 10.00
Descendent din spiţa a două vechi familii româneşti, crescut în spiritul valorilor liberale, regizorul Radu Boroianu (n.1942) se numără printre fondatorii Partidului Naţional Liberal din anii 1990. Este regizor și manager cultural. Parcursul său profesional acoperă o vastă arie culturală: director de teatru, traducător şi colecţionar de artă.
A fost ministru al Informațiilor Publice, secretar de stat în Ministerul Culturii, senator și ambasador în Elveția. În anul 2015, Radu Boroianu s-a retras din viața politică. Între anii 2015 și 2017, a fost președinte al Institutului Cultural Român (ICR). În 2019, a publicat primul volum al romanului autobiografic - „Despovărarea”.
Radu Boroianu a fost invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun” în anul 2015, chiar după ce acesta preluase conducerea ICR.
Dr. Maria Dorobanțu - medic cardiolog
- Marți, 15 august, ora 10.00
Prof. dr. Maria Dorobanţu este medic primar de cardiologie și medicină internă, membră corespondentă a Academiei Naţionale de Medicină din Franţa şi membră a Academiei de Ştiinţe Medicale din România.
Doctor în științe medicale, conducătoare de lucrări de doctorat, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie București „Carol Davila” şi profesor-invitat, la Northwestern University Feinberg School of Medicine, division of Cardiology, Chicago, SUA.
Este fondatoare și președintă de onoare a Societății Române de Hipertensiune și membră corespondentă a Academiei Române.
Activitatea sa de cercetare şi profesorală s-a reflectat în cele peste 500 de lucrări ştiințifice și articole în reviste internaţionale și în cărți de specialitate, acestea fiind doar câteva dintre titlurile şi competenţele profesionale ce însumează de fapt, o viaţă în spital, la catedră, în sălile de operaţii şi laboratoare, alături de pacienţi, studenţi, colaboratori, oameni de ştiinţă şi colegi.
Maria Dorobanţu este un om şi un intelectual care a traversat multe epoci şi momente dificile. Dar firea sa hotărâtă n-a lăsat-o niciodată să renunţe la propria luptă şi la cauza celorlalţi.
Dr. Dorobanțu a fost invitată la „Mic dejun” în 2022.
Ing. Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu
- Miercuri, 16 august, ora 10.00
Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, a fost invitat la „Mic dejun cu un campion” în 2022, când a fost lansat volumul „Trăgători şi mistificatori. Contrarevoluţia Securităţii în decembrie 1989”, o carte pe Andrei Ursu a semnat-o alături de Roland O. Thomasson (SUA) și istoricul Mădălin Hodor.
„Tatăl meu a murit pentru libertate. Era de datoria mea să elucidez cât se poate acest fapt care l-a răpit de lângă familie. Dar nici nu putea face altfel. Nu ar fi fost cinstit cu sine. Dar astăzi trebuie să aflăm adevărul”, spunea Andrei Ursu, inginer și cercetător acreditat la CNSAS, anul trecut, la „Mic dejun”.
Om de cultură, poet, inginerul Gheorghe Ursu a publicat în 1970 un volum de versuri prefaţat de Nina Cassian. Memorialistica sa, cuprinsă în 61 de caiete de Jurnal (1949 - 1985) – o adevărată radiografie a comunismului - au fost tăinuite în arhiva Securităţii, iar după 1990 au dispărut. Îi era ruşine de mizeria în care fusese adus poporul român şi, mai ales, că era obligat să-l ridice în slăvi pe Ceauşescu.
Din această perspectivă, Jurnalul analiza procesul de degradare ce a dus la lipsa de atitudine colectivă, la acceptarea necondiţionată a minciunii. O realitate ce nu putea fi ignorată. Problemele persistă şi astăzi, la mai bine de 30 de ani de la Revoluţie. De aceea, cazul Gheorghe Ursu este unul emblematic, mistificările continuă, iar societatea românească este atât de bulversată şi astăzi de cei 50 de ani de comunism.
„Cel mai mare pericol este ca un conducător să stea mai mult de cinci ani în fruntea statului. Poporul se învaţă umil, iar el se învaţă dictator” , spunea Gheorghe Ursu.
În 27 iulie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a achitat pe ofițerii de Securitate Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, acuzați de procurori că l-au torturat și bătut pe Gheorghe Ursu până l-au omorât.
CITIȚI ȘI: Torţionarii lui Gheorghe Ursu, achitaţi definitiv. Judecătorii nu-i recunosc lui Ursu disidenţa faţă de regimul Ceauşescu. IICCMER: Decizia contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept
Ovidiu Lipan Ţăndărică - muzician
- Joi, 17 august, ora 10.00
La 69 de ani, Ovidiu Lipan Ţăndărică este un artist la fel de actual ca în perioada de glorie a formaţiei „Roşu şi Negru”, cu care a debutat, sau a „Phoenix”-ului, cu care s-a afirmat şi cu care şi-a câştigat notorietatea. Timpul pare că nu l-a atins, doar l-a înnobilat cu şi mai mult farmec.
Ţăndărică este iubit şi respectat pentru credinţa şi spiritualitatea sa profundă, pentru talentul său de geniu, pentru promovarea valorilor autentice şi, mai ales, pentru stilul său inconfundabil care se simte, se trăieşte şi se dăruieşte fără nici o oprelişte. Ovidiu Lipan Ţăndărică face parte, fără nicio îndoială, din istoria cea mai valororasă a muzicii rock de la noi.
G-ral (în rezervă) Constantin Degeratu – fost Şef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1997 - 2000)
- Vineri, 18 august, ora 10.00
Personalitate complexă şi uneori controversată, generalul (r) Constantin Degeratu este imaginea Armatei Române, reconfigurată după primirea în NATO şi participările la misiunile de menţinere a păcii în Kosovo, Irak şi Afganistan.
Militar de carieră, moştenind în gene iubirea pentru uniformă – şi tatăl său a fost militar, Constantin Degeratu povestește, cu o capacitate uimitoare de reflecţie şi sinteză, povești din cariera şi viaţa sa de familie, dar şi din lumea disciplinei şi a constrângerii militare.
Constantin Degeratu a fost invitatul „Mic dejun cu un campion” în anul 2015.
Valentin Teodosiu - actor și voice-over
- Duminică, 20 august, ora 10.00
„Degeaba ai talent dacă nu-l cultivi. Dacă pierzi trenul tău, a doua oară poate nu mai trece”, spune Valentin Teodosiu - „vocea” - unul dintre cei mai iubiţi actori români. A jucat în peste 100 de roluri în film, alături de actori români dar şi de celebrităţi internaţionale ca Wesley Snipes sau Liz Hurley şi încă mulţi alţii.
A acoperit cu personalitatea sa un repertoriu teatral de invidiat. A jucat în multe seriale, piese radiofonice şi de televiziune. Turnee, spectacole, familia, copiii, o dăruire necondiţionată, o plăcere de a fi alături de public, de colegi, zilele de pregătire, momentul extraordinar în care bate gongul şi se micşorează lumina în sala de spectacol, făcând loc miracolului de pe scenă sau când clacheta regizorului de platou cade şi se aude comanda: „Motor!”, toate acestea sunt o lume atât de plină, atât de fascinantă, atât de prezentă şi devoratoare, încât uită de vârstă şi problemele de tot felul.
„Asta mă ţine tânăr. Eu am impresia că încă mai am măcar 40 de ani şi-mi vine să sar şotronul dacă asta mi se cere. Dar, când mă uit în oglindă, mă gândesc şi-mi spun cu glas tare: «Bă, tre’ să stai mai potolit!»”.