Între 20 și 24 noiembrie, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor dialogurile Danielei Zeca Buzura cu actorii Maia Morgenstern și Marius Bodochi, istoricul Adrian Cioroianu, medicul Jean-Jacques Askenasy și omul de afaceri Mircea Divricean.
Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”
Marius Bodochi – actor, regizor, profesor (ediție din 2018)
- Luni, 20 noiembrie, ora 10.00
„Nu mă uit înapoi, nici cu tristețe, nici cu mânie. Pur și simplu, nu mă uit înapoi. Teatru este acum”, spunea Marius Bodochi, în 2018, invitat la „Mic dejun cu un campion”.
Marius Bodochi, actor, profesor de teatru și regizor, este un artist care își ia viața foarte în serios, iar rolurile pe care le-a jucat, în filme, pe scenă sau la televizor, i-au umplut existența cu experiențe cu care, așa cum singur mărturisește, nu s-ar fi confruntat niciodată, dacă n-ar fi avut această meserie.
În 2004, a primit Ordinul „Meritul cultural” clasa I, din partea președintelui României.
***
Adrian Cioroianu - istoric, profesor la Facultatea de Istorie, din cadrul Universității București (ediție din 2018 )
- Marți, 21 noiembrie, ora 10:00
Adrian Cioroianu - profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București, cercetător, scriitor, moderator, fost ambasador, fost delegat permanent al României pe lângă UNESCO până în 2020 și ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu, fost europarlamentar și senator.
Adrian Cioroianu a discutat cu Daniela Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion”, în 2018, despre greşelile pe care nu ar trebui să le repetăm după prima sută de ani de modernitate a României întregite.
„Istoria nu se termină niciodată. Cine afirmă că, în condiţii prielnice, putem vedea luminiţa de la capătul tunelului nu ştie ce spune. Mereu vor fi probleme. Ele se succed încontinuu. Sunt mereu aceleaşi, altfel. Asta e istoria”, explica Adrian Cioroianu.
În lucrarea sa, „Un centenar și mai multe teme pentru acasă”, acesta spune că aspectele esenţiale ale istoriei României care ne marchează grav în acest moment sunt: simţul hipercritic al românului, declinul catastrofal al demografiei, determinismul geografic, globalizarea care ne vindecă de patriotism, intelectualitate şi educaţie, politizare şi corupţie, ciclicitatea istoriei, criza leadership-ului la nivel global şi dispariţia liderului providenţial, transformarea sistemelor politice. Toate acestea sunt teme care au marcat spaţiul public de acum 100 de ani, rămase la fel de actuale şi astăzi.
Adrian Cioroianu prezintă, din anul 2013, emisiunea „5 minute de istorie” la Televiziunea Română.
***
Jean-Jacques Askenasy, cercetător și medic (ediție din 2018)
- Miercuri, 22 noiembrie, ora 10:00
„Vorbesc în limba română şi apoi, traduc în ebraică, de unde dovada că România este patria mea profundă”, mărturisea Jean-Jacques Askenasy.
Cercetător şi medic, un pionier al studiului terapiilor somnului format la şcoala românească de neurologie a savantului Gheorghe Marinescu, Jean-Jacques Askenasy este astăzi o somitate mondială a domeniului medical. 1972 a fost momentul în care se hotărăşte să emigreze în Israel.
„Pentru mine, faptul de a fi studiat neurologia în România a fost ca un paşaport internaţional”, mărturisea fără rezerve Jean Askenasy.
În Israel a început cu activităţi de voluntariat în zone defavorizate. Era recunoscut drept „un medic ilustru al situaţiilor de criză”. Și-a desăvârșit cercetările în domeniul neuroştiinţei. Meritele sale au fost recunoscute şi a fost numit director al Centrului de Medicină a Somnului de pe lângă Centrul Medical „Sheba”.
Organizează cursuri de „medicină a somnului” la Universitatea din Tel Aviv. Faima sa este direct proporţională cu meritele profesionale care îi deschid o cale academică de necontestat. Sunt doar câteva repere biografice dintr-un parcurs profesional merituos şi îndelungat.
Dintre numeroasele demnităţi pe care le-a ocupat nu putem spicui decât câteva: preşedinte al Asociaţiei pentru Medicina Somnului din Israel; membru de onoare al Societăţii franceze de Neurologie; membru asociat al American Academy of Neurology; membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale, al Societăţii Române de Biologie Celulară şi al Academiei Oamenilor de Știinţă din România. Vine deseori în ţară unde are numeroşi prieteni. În 2016, a fost primit ca membru de onoare al Academiei Române.
„Întoarcerea în România mă face mai tânăr. Unii, când pleacă, îşi neagă obârşia. Sunt jumătate - oameni. Eu sunt un israelian corect şi mândru, dar respect ţara de unde am plecat şi ce am primit în România’’, mărturisea zâmbind.
***
Maia Morgenstern - actriță, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat (ediție din 2018)
- Joi, 23 noiembrie, ora 10:00
„Suntem importanți, dacă facem ceva curajos, valoros și nu doar pentru că ne aflăm alături de alții, într-un pluton de prestigiu”, spunea Maia Morgenstern, invitată la „Mic dejun cu un campion” în anul 2018.
De o răpitoare frumuseţe, cu o interpretare pătimaşă a fiecărui rol, cu o dăruire totală pe scenă, Maia Morgenstern a debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, acolo unde se formau cei mai talentaţi tineri actori care terminau Institutul de Teatru. După cei trei ani de stagiatură, au urmat Teatrul Naţional Bucureşti şi Teatrul Evreiesc de Stat.
Faima ei a depăşit demult graniţele României, fiind una dintre cele mai apreciate figuri ale scenei şi ecranului. Cu toate acestea, ea spune că principalele sale realizări şi satisfacţii sunt copiii şi viața plină de evenimente pe care o trăieşte, oamenii cu care s-a întâlnit sau provocările neaşteptate la care a trebuit să facă faţă.
O personalitate a generaţiei optzeciste, Maia Morgenstern este şi directoarea unui teatru cu peste 70 de ani de istorie (de când a devenit instituție de stat), singurul teatru de limbă idiș din Europa.
***
Mircea Divricean - om de afaceri și consul de onoare al României în Utah, SUA (ediție din 2018)
- Vineri, 24 noiembrie, ora 10:00
La „Mic dejun”, o istorisire din suflet, de la Mircea Divricean, un român de peste Ocean, care păstrează întotdeauna la rever o insignă ce reprezintă reprezintă drapelul României, alături de cel american.
„Trebuie să fim guvernaţi de inteligenţa inimii. Dar nu numai atât, de minte şi suflet, de dorinţa de a ajuta, de a progresa, de a ne uita cu atenţie la nevoile celor din jur”, spunea Mircea Divricean, CEO Kostopulos Dream Foundation şi consul de onoare al României în statul Utah, invitat la „Mic dejun cu un campion” în anul 2018.
Mircea Divricean și fratele său, Mihai (Michael, cum l-au naturalizat americanii), sunt consideraţi două dintre cele mai importante ’’achiziţii’’ ale establishment-ului american din Utah. De peste douăzeci de ani, Mircea Divricean este un ambasador al inteligenţei, carităţii şi spiritului anteprenorial românesc, fiind implicat într-o mulţime de organizaţii caritabile din America şi de pe continentul european.