loader
Foto

Dialogul dintre Daniela Zeca și pianistul Dan Grigore, redifuzat duminică. Invitații săptămânii | VIDEO

În săptămâna 13-19 februarie, telespectatorii TVR Cultural au revăzut dialogurile Danielei Zeca Buzura cu Vlad Tăușance, Alex Ștefănescu, Dan Grigore, părintele Nicolae Bordașiu și Horia Andreescu.

 

Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.

Vlad Tăuşance - jurnalist, trainer, consultant în comunicare

  • Luni, 13 februarie, ora 10:00

Vlad Tăuşance a venit în 2015 la „Mic dejun cu un campion”. Avea atunci 35 de ani și era omul din spatele succesului online al lui Klaus Iohannis, fiind responsabil pentru comunicarea online în campania electorală din 2014.

Vlad Tăuşance nu se sfia să se exprime fără inhibiții și spunea că vrea să fie fericit, chiar dacă pentru asta schimbase, de mai multe ori, potecile vieţii. A discutat cu Daniela Zeca Buzura despre poezie, conferinţe, campanii, discursuri motivaţionale, traininguri, articole de presă și proiectele sale diverse - de la cele sociale, la cele educaţionale şi culturale.

Alex Ștefănescu – scriitor, critic şi istoric literar

  • Marți, 14 februarie, ora 10:00

Alex Ştefănescu este autorul unei cărţi fundamentale pentru istoria recentă - „Istoria Literaturii Române Contemporane”, începând cu 1940, de unde o lăsase George Călinescu, până în prezent. Apărută în 2005, rodul a peste 10 ani de studiu, această lucrare a fost legitimată prin recompensarea ei cu două premii excepţionale: cel al Academiei Române şi cel al Uniunii Scriitorilor.

Fondator de editură, fost membru în consiliul de administraţie al TVR (până în 2002), câştigător al premiilor APTR pentru talk-show şi emisiune de cultură, Alex Ștefănescu a fost interlocutorul Danielei Zeca la „Mic dejun cu un campion” în 2016.

 

Marius Manole – actor

  • Miercuri, 15 februarie, ora 10:00

„Marius Manole este chiar definiţia spectacolului. Cel care se iluzionează crezând că l-a prins într-o schiţă de portret nu are decât să constate că l-a pierdut deja ca pe un fluture în zbor’’, schiţa Daniela Zeca portretul actorului, invitat la „Mic dejun” în 2016.

Absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi în 2001, actorul Marius Manole este unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai generaţiei sale. Talentul său este recunoscut prin numeroasele invitaţii pe care le primeşte din partea multor teatre din Bucureşti şi din ţară, pentru a fi distribuit în spectacolele lor. A jucat şi în producţii de televiziune şi lungmetraje, a moderat emisiuni de radio, se implică în programe şi proiecte diverse. Nu o dată a fost recompensat cu premii de specialitate, dar şi cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D - „Arta spectacolului”, acordat de Preşedinţia României.

Horia Andreescu – dirijor şi profesor

  • Joi, 16 februarie, ora 10:00

Horia Andreescu i-a trecut prin inimile noastre pe Enescu, Beethoven, Bach, Dvorak, Ceaikovski şi atâţia alţii. Dar mai ales pe Enescu cu „Poema română” - imnul regal - cu rapsodiile, cu suitele, cu viaţa şi cu destinul său, de dincolo de timp. De altfel, pasiunea cu care vorbeşte despre George Enescu este aproape mistică. Iar exemplul acestuia l-a urmărit toată viaţa, cu statornicie.

Excelenţa profesională i-a fost recunoscută în 2002, ca laureat al Premiului Comitetului Naţional UNESCO pentru dezvoltare culturală, şi, în 2006, prin decernarea Ordinului Naţional ’’Pentru Merit’’ în grad de Mare Cruce.

Dirijorul Horia Andreescu a fost invitatul Danielei Zeca Buzura în 2016.

 

 

Pr. Nicolae Bordașiu – profesor de teologie, preot la Biserica Silvestru din Bucureşti

  • Vineri, 17 februarie, ora 10:00

În 2015, interlocutorul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion” a fost părintele Nicolae Bordașiu, de la Biserica Sf. Silvestru din București.

Nicolae Bordașiu (1924-2018), preot și profesor de teologie, a făcut parte din grupul „Rugul Aprins”, format din călugări, dintre care unii aveau un trecut legionar. A fost vânat de Securitate și a făcut închisoare între 1955 și 1964.

A fost decorat în 2017 cu cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, Crucea Patriarhală.

Dan Grigore – pianist şi profesor

  • Duminică, 19 februarie 2023, ora 10:00

În 1999, a fost primul muzician român distins cu Ordinul „Cavaler al Artelor şi al Literelor’”, distincție acordată de Guvernul francez. Onorant şi nu numai atât, pentru că, aşa cum avea să mărturisească, era şi prima dată când primea o distincţie de un asemenea nivel. Este cotat ca unul dintre cei mai importanţi pianişti ai lumii secolului XX şi printre cei patru mari instrumentişti români ai tuturor timpurilor.

Cu brevet de aviator, mare amator de fotbal şi de şah, dar şi de glume bune, marele pianist Dan Grigore a fost interlocutorul Danielei Zeca Buzura în 2016. O discuţie care vă va face să reflectaţi, să vă amuzaţi, să vă fie dor, să râdeţi de hazul multor situaţii evocate de cei doi, într-o confesiune care vă va plăcea cu siguranţă.

 

 

Un articol de Ileana Ploscaru Panait.

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati