Între 11 și 15 decembrie, TVR Cultural a redifuzat dialogurile Danielei Zeca Buzura cu preotul și profesorul Wilhelm Dancă, actrița Daniela Nane, doctorul Adrian Streinu-Cercel, în prezent senator PSD, scriitoarea Tatiana Niculescu și jurnalistul Adelin Petrișor. Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este difuzată la TVR Cultural de luni până vineri și duminică, de la ora 10.00.
Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea „Mic dejun cu un campion”
Preot prof. Wilhelm Dancă – teolog şi filosof (ediție din 2019)
- Luni, 11 decembrie, ora 10:00
„Îmi place să stau de vorbă cu Dumnezeu şi cu oamenii”, mărturisește Wilhelm Dancă, preot al Episcopiei Romano-Catolice din București, membru corespondent al Academiei Române și, din 2017, membru al Academiei de Științe și Arte din Salzburg.
Din 2012, este profesor de teologie fundamentală și decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din București. Wilhelm Dancă este un eminent teolog şi filosof, un teoretician exemplar al creştinismului.
„Teologia are nevoie de filosofie, pentru că teologia gândește credinţa, iar gândirea în activitatea sa foloseşte concepte şi limbaje filosofice”, explica teologul.
Wilhelm Dancă a fost invitat la „Mic dejun cu un campion” în 2019, cu doar o săptămâna înainte de vizita Papei Francisc în România (31 mai-2 iunie).
***
Daniela Nane – actriţă, trainer şi coordonator proiecte educaţionale (ediție din 2019)
- Marți, 12 decembrie, ora 10:00
Daniela Nane este una dintre actriţele generaţiei de mijloc a teatrului românesc, care străluceşte în spectacolele în care este distribuită. Actriţă, mamă, o femeie cu ochi de o expresivitate aparte, un bun manager şi trainer pentru şcoala pe care o conduce, Daniela Nane ne-a arătat că frumuseţea se învaţă. Dincolo de datele moştenite, frumuseţea dată de Dumnezeu trebuie dublată de o inteligenţă a minţii şi sufletului, pentru a fi deplină. Fostă Miss România, Daniela Nane a ştiut să depăşească bariera frumuseții fizice. Despre rolurile Danielei Nane în teatru și în filme, citiți aici.
***
Dr. Adrian Streinu-Cercel, specialist în boli infecțioase și senator (ediție din 2019)
- Miercuri, 13 decembrie , ora 10:00
Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, fost manager general al Institutului Național de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, specialist în boli infecțioase, epidemiologie, microbiologie și virusologie, senator PSD în legislatura 2020-2024, a fost invitat la „Mic dejun cu un campion” în anul 2019.
Adrian Streinu-Cercel spunea că a ajuns medic din credința că a te dedica oamenilor este un gest firesc. Şi cum ar fi putut să o facă mai bine decât să alegă între a fi doctor de suflete, ceea ce i-ar fi plăcut – „în familia din partea mamei, de pe la 1700 până 1940 au fost preoţi” - sau medic curant, urmând modelul profesiei tatălui.
***
Tatiana Niculescu – scriitoare şi jurnalistă (ediție din 2019)
- Joi, 14 decembrie, ora 10:00
Tatiana Niculescu este scriitoarea care a impus în literatura română contemporană genul biografiei. Scriitoarea a fost invitată la „Mic dejun la un campion” în anul 2019. Ceea ce impresionează la Tatiana Niculescu este documentarea meticuloasă, alegerea subiectelor – de cele mai multe ori spinoase sau controversate – ştiinţa construcţiei textului.
Scriitoarea dovedeşte, cu fiecare carte pe care o scoate pe piaţă, că stăpâneşte o reţetă de succes ce se materializează de regulă cu un bestseller epuizat rapid şi cu multe reeditări cerute de public.
Între 1995 și 2008, Tatiana Niculescu a fost redactor și realizator de programe, iar apoi redactor‑șef la secția română a postului de radio BBC World Service, la Londra și București. Între decembrie 2014 și aprilie 2015, a fost purtătoare de cuvânt a Administrației Klaus Iohannis.
***
Adelin Petrişor – jurnalist de război (ediție din 2019)
- Vineri,, 15 decembrie, ora 10.00
Adelin Petrişor este unul dintre cei mai titraţi reporteri de război din România, un om recunoscut internaţional pentru reportajele sale exclusive, difuzate chiar în timpul desfăşurării unor evenimente de maximă gravitate şi pericol.
Adelin Petrișor lucrează la Televiziunea Română din 2010. De-a lungul anilor, a acoperit evenimente precum Primăvara Arabă, căderea regimului Gaddafi din Libia, a fost în Coreea de Nord, în aprolie 2012, a transmis din Irak, Afganistan și Siria. În timpul pandemiei de coronavirus, a fost primul jurnalist care a realizat un reportaj în secţiile de terapie intensivă.
„Cu o carieră de reporter care acoperă peste douăzeci şi cinci de ani de activitate, în cele mai fiebinţi şi instabile zone de conflict din lume, Adelin Petrişor este fără îndoială un jurnalist tânăr, îndrăgostit de meserie, care a pus mai presus de viaţa personală - asupra căreia păstrează o notabilă discreţie – vocaţia de a fi mereu în primele rânduri.
Jurnalistul de teren, şi, mai ales, cel din zonele de conflict este un combatant aflat mereu în acelaşi pericol ca şi militarii de pe câmpul de luptă. Ceea ce-l diferenţiază pe un jurnalist de un altul este atitudinea, felul în care ajunge la informaţie, cum „speculează” conjunctura pentru ca noi, telespectatorii din lumea întreagă să avem acces rapid şi obiectiv la evenimentele aflate în derulare. Munca sa nu este doar o relatare seacă, ci o sinteză, cunoştinţe ample asupra politicilor regionale, psihologiei colective, tacticilor de război, într-un cuvânt, un complex de condiţionări, nelipsit de elementul surpriză care poate răsturna în orice clipă situaţia.
Abilităţile de comunicare, stăpânirea de sine, curajul, conştiinţa şi performanţa profesională, devoţiunea, camaraderia, analiza justă a situaţiei din teren, diplomaţia, toate acestea conturează profilul unui bun jurnalist căruia Adelin Petrişor i se înscrie fără nicio rezervă”, notează Ileana Ploscaru Panait.