TVR Cultural a redifuzat, între 24 și 30 iulie, dialogurile Danielei Zeca Buzura cu regizoarea Carmen Lidia Vidu, politologul Ioan Stanomir, cercetătoarea Simona Preda, violoncelistul Adrian Naidin, antropologul Alexandru Bălășescu și artistul vizual Dan Perjovschi. Emisiunea „Mic dejun cu un campion” este transmisă la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 10.00.
Un text de Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii „Mic dejun cu un campion”
Carmen Lidia Vidu - regizoare
- Luni, 24 iulie, ora 10.00
„Atât ştiu să fac, să lucrez”, a explicat Carmen Lidia Vidu, invitată la „Mic dejun” anul acesta.
Este regizoare de teatru, film și spectacole multimedia, realizatoare de film documentar și scurtmetraj, arte vizuale şi performative, curator evenimente expoziţionale, iar din 2017 - directoarea multimedia al Festivalului Internaţional „George Enescu”.
Îi este recunoscută valoarea nu doar prin faptul că a fost cea mai tânără regizoare care a debutat pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, în 2007, cu spectacolul „Privighetoarea şi trandafirul” sau prin premiile cu care a fost recompensată – GOPO şi UNITER, Marele Premiu la Ljublijana, Premiul de Excelență pentru Artă Dramatică oferit de Primăria Arad, Premiul Female Award în cadrul Independent Days Film Festival, ş.a. – ci şi prin inovaţia limbajului teatral, prin felul în care îmbină mijloacele diverse ale artelor spectacolului.
Dincolo de calităţile profesionale, atitudinea sa civică tranşantă şi curajoasă a propulsat-o în galeria oamenilor care au ceva de spus şi nu se dau în lături de la acţiune concretă.
„Am curaj, sunt un om puternic”, i-a spus Carmen Lidia Vidu Danielei Zeca Buzura.
Ioan Stanomir - politolog
- Marți, 25 iulie, ora 10.00
Deşi a absolvit în 1995 Facultatea de Drept, cu o lucrare de doctorat în domeniu, iar în 2000 îşi susţinea licenţa la Facultatea de Litere, Ioan Stanomir este cunoscut, apreciat și urmărit nu doar pentru activitatea sa de profesor universitar şi cercetător în constituționalism comparat, istoria ideilor politice şi studii culturale în perioada comunistă, ci și pentru cea de scriitor.
Stanomir este profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. A fost președinte al Comisiei Prezidențiale de analiză a regimului politic și constituțional din România (2008 - 2009) și președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (2010 - 2012).
La „Mic dejun cu un campion”, a discutat cu Daniela Zeca Buzura despre cea mai recentă carte a sa, „Mama. Un jurnal al dragostei și despărțirii”.
„Mi-a fost greu, în primul rând, pentru că se leagă de experienţa personală şi pentru că, sunt convins, nu am scris-o singur. Tonul cărţii se datorează mamei mele. Este foarte diferit de tot ce am scris până acum şi am lucrat foarte mult. Aproape patru ani. Scrisul m-a eliberat într-un fel. Este un roman al iubirii şi al pierderii, două sentimente existenţiale, al pierderii şi al regăsirii”, a explicat Stanomir.
Simona Preda - cercetătoare
- Miercuri, 26 iulie, ora 10.00
„Cred că, într-o societate patriarhală, femeile frumoase au de muncit dublu, pentru că trebuie să demonstreze că nu sunt doar frumoase, ci trebuie să se facă şi ascultate. Nu doar privite. Pe undeva, frumuseţea încurcă’’, spunea Simona Preda, invitata Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion”.
A studiat filosofia, istoria artei, jurnalismul şi istoria. Lucrarea sa de doctorat, cu care a debutat editorial, „Patria română, ţară de eroi” – care prelua un îndemn mobilizator din 1982 - prefaţată de Vladimir Tismăneanu, a lansat-o, certificându-i valoarea.
„Am fost o pionieră care se visa prinţesă”, mărturisea Simona Preda, care ne-a restituit câteva figuri puternice şi influente ale Casei Regale, aristocraţiei şi ale intelectualităţii româneşti, un subiect tabu timp de decenii.
Regina Maria, Regina Elena, Maruca Cantacuzino, Martha Bibescu, suita de oameni de cultură care colora o atmosferă atât de necunoscută nouă, sunt cât se poate de reale şi devin, prin harul de scriitoare şi acribia de cercetătoare ale Simonei Preda, personaje despre care putem citi astăzi cu lejeritate şi interes.
Adrian Naidin - violoncelist
- Joi, 27 iulie, ora 10.00
Adrian Naidin a primit cu bucurie invitaţia la „Mic Dejun cu un Campion”, emisiune pe care mărturiseşte că o urmăreşte constant, chiar şi atunci când se află în turnee prin ţară. Nu a venit singur, ci, aşa cum obişnuieşte, cu violoncelul său, pe care nu-l consideră un instrument, ci un companion credincios.
Adrian Naidin interpretează piese din repertoriul clasic, dar aria sa de reprezentare este mult mai diversă. Creează muzică pentru piese de teatru şi compoziţii proprii pentru orchestră, se alătură spectacolelor de poezie şi dans, trupelor de folclor, celor de muzică flamenco, jazz sau muzică tradiţională românească şi grecească.
Consideră muzica o cale spre mântuire, iertare şi iubire: „Cel mai mare artist este natura, dar deasupra ei este Dumnezeu. Apoi vin oamenii. Noi, artiştii, suntem nişte intermediari între teluric şi celest”, spunea Adrian Naidin.
Alexandru Bălășescu - antropolog
- Vineri, 28 iulie, ora 10.00
Cu un doctorat obţinut la Universitatea din California/Irvine şi un masterat în etnologie la Universitatea din Lyon, cu o carieră profesorală în Statele Unite, Europa şi Orientul Mijlociu, dar şi cu activitate în diplomaţia culturală ca director adjunct al Institutului Cultural Român la Istanbul, Alexandru Bălăşescu îndeplineşte toate atributele unui campion veritabil.
Antropolog, profesor, scriitor şi publicist, a venit la „Mic Dejun” pentru ca, împreună cu Daniela Zeca Buzura, gazda emisiunii, să împărtăşească nu doar idei, ci şi amintiri personale despre multe locuri pe care le-a vizitat şi care au rămas în memoria paginilor pe care le-a scris şi a volumelor pe care le-a publicat.
CITIȚI ȘI: „ÎNAPOI LA ARGUMENT”: PATAPIEVICI, ÎN DIALOG CU ANTROPOLOGUL ALEC BĂLĂȘESCU | VIDEO
„Ce am învăţat în ani de studii şi de călătorii este că nu trebuie să judeci pe nimeni şi nimic. Ca cercetător, trebuie să ai o privire care nu judecă şi care e şi ludică în acelaşi timp.
Pentru mine, este important să privesc ce se întâmplă în spaţiul intelectual legat de antropologie. În anumite zone există o osificare ideologică, iar eu, ca antropolog, nu pot să nu mă mir. Antropologia este, prin vocaţie, întrebătoare. Trebuie să fii curios până la obsesie ca să înţelegi.
Putem aprecia, aşa ca un exerciţiu amuzant, că, generic, antropologul este bufonul perpetuu. Bufonul este singurul personaj de la curtea regelui care poate spune adevăruri pe care alţii nu le pot exprima, tocmai pentru că el este privit ca o curiozitate. El e singurul care poate spune că „Împăratul e gol”. Şi nu este pedepsit”, a arătat Alexandru Bălășescu.
Dan Perjovschi - artist vizual
- Duminică, 30 iulie, ora 10.00
Dan Perjovschi este unul dintre cei mai redutabili şi de succes artişti români contemporani care, prin tipul de artă pe care l-a practicat încă de la începutul carierei sale, prin atitudine şi combativitate, s-a afirmat ca unul dintre liderii generaţiei sale.
Artist plastic, jurnalist, scriitor, activist - în cel mai bun sens al cuvântului-, o vreme secretar de stat în Ministerul Culturii pentru Arte Vizuale, fondator, alături de soţia sa, al Centrului de Cercetare în Artă Contemporană de la Sibiu, Dan Perjovschi a încercat şi a reuşit în bună măsură să se impună ca un artist foarte special.
„În ultimii 15 ani am călătorit foarte mult. Mă simt ca la serviciu. Îmi iau carneţelul şi plec. Este felul meu de a-mi trăi viaţa acum. Iar, acolo unde ajung, încerc să înţeleg cultura respectivă, tradiţiile ei, să reacţionez cu umor şi cu un strop de subversivitate asumată.
Întotdeauna întreb ce pot face. Nu vreau să provoc şocuri sau probleme celor care m-au invitat. Eu nu vreau să fac scandal. Şi aici este o altă problemă a artei contemporane. Mulţi fac scandal intenţionat. Nu e genul meu. Eu enunţ problema, reacţionez şi trec mai departe.
Sunt ca un scanner al memoriei. Ăsta este activismul meu’’, a explicat Dan Perjovschi.