loader
Foto

„Memoria vegetală” a românilor din Voivodina

Sezonul nou al seriei de emisiuni „Prezențe românești” a continuat la TVR Internațional, vineri, 15 martie, de la ora 19.30, cu o ediție dedicată situației documentelor vechi din Banatul sârbesc.

 

În Voivodina, patrimoniul cultural, inclusiv fondul bibliofil vechi de sute de ani, îndură condiții vitrege. Vorbim în primul rând despre condițiile naturale, care sunt impuse de o zonă cu o hidrologie aparte: apa din pânza freatică este absorbită  de zidurile clădirilor și se transformă, la un moment dat, în agresori ai bunurilor culturale.

(w500) Carte V

Sporii și mucegaiurile, favorizate de  umiditatea excesivă din bisericile, muzeele și chiar casele oamenilor, atacă nemilos și hârtia unor cărți bisericești de la 1600, ce pot fi considerate opere de artă, dar și materialul vegetal din care sunt făcute iile ori alte țesături vechi de peste o sută de ani.

Am adoptat  metafora „memoria vegetală” a lui Umberto Eco tocmai pentru a atrage atenția asupra funcției de tezaurizare și rememorare  a ceea ce înseamnă „românesc deosebit de fragil” în Banatul sârbesc.  Sunt dovezi vulnerabile, supuse unor agresiuni fizice, ce țin de mediu, dar și în pericol de uitare și dispariție.

(w500) Carte V

Lipsa unor specialiști în conservare și arhivare, precum și lipsa fondurilor necesare pentru igienizarea acestor documente vechi sunt aduse în atenția autorităților atât din Provincia Autonomă Voivodina, cât și din România.

(w500) Carte V

***

Program de difuzare la TVR Internațional, ora României:

15 martie - ora 19.30

17 martie - ora 2.30

21 martie - ora 11.30

22 martie - ora 5.00

Edițiile emisiunii „Prezențe românești” sunt disponibile online pe TVR+.

***

Realizator și producător: Mihaela Iamandei

Director de imagine: Claudiu Petringenaru

 
De Paşti, cu „Exclusiv în România”, în mijlocul comunităţii de ucraineni, din Rogojeşti, Botoşani | VIDEO

„Suflet ucrainean, duh ortodox în Botoșani” - un episod cu totul special au pregătit Cristian Tabără şi Cristina Şoloc pentru ziua de Paşti. ...

Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: marţi, 30 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele am vorbit în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Prim-Plan Obiectiv: Ziua Romilor | VIDEO

Prim-Plan Obiectiv: Ziua Romilor | VIDEO

publicat: marţi, 09 aprilie 2024

Luni, 8 aprilie, de la ora 16.00, în direct la TVR Craiova, am discutat despre cei 30 de ani de arhitectură cu președintele Ordinului ...

 

#TVRminoritati