Despre asistența medicală în vederea asigurării calității vieții pacienților cu boli cronice progresive ați aflat în ediția ”Un doctor pentru dumneavoastră” redifuzată luni, 31 iulie, la TVR Internațional, de la ora 19:00.
Medicina paliativă și terapia durerii
Invitat: dr. Simona Fuchs, diplomat al Academiei Europene de Anestezie, medic specialist anestezie, terapie intensivă și medicină de urgență, Austria
Îngrijirea paliativă presupune o abordare medicală orientată spre îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor care se confruntă cu boli cronice progresive care, de cele mai multe ori, prezintă risc pentru viaţă. Dincolo de durerea fizică care provine de la simptomele bolii şi reacţii de la tratamente, există şi o durere psihică cu care se confruntă pacienţii şi familiile, care adesea conduce la furie, depresie, anxietate. Aflăm care sunt limitele medicinei paliative şi care este rolul canabinoidelor în terapia durerii.
Expoziția „Povestea cânepii”, trecut, prezent şi viitor - reportaj
Dintotdeauna, plantele au fost folosite pentru tratarea bolilor. Pe măsură ce ne îndepărtăm tot mai mult de natură, în lumea interfețelor digitale, inteligenței artificiale, cu atât o privim mai mult ca pe un antidot în viețile noastre „high-tech” este de părere Asociaţia „Planta Romanica”, cea care îşi asumă misiunea de a promova plantele, de a le crea un mediu favorabil şi care, împreună cu Asociaţia Culturală Astra Dobrogeană din Constanța şi în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din București au organizat expoziţia „Povestea cânepii. La eveniment, producători din toată țara care folosesc cânepa, ne-au mărturisit că, din păcate, o plantă atât de valoroasă nu este folosită la potenţialul ei. Vorbim despre o plantă care ne poate da confort, sănătate și ar putea fi planta anului 2023. Merită dacă ne reamintim că, în 1989, România ocupa locul 4 în lume la producția de cânepă și locul 1 în Europa.
***
Moderator Ana Maria Ghiur
Jurnalist tv Lucian Băbeanu
Producător tv Monica Ancuța
***