Vizita reprezintă începutul unui proiect inițiat de Custodele Coroanei române în comunitățile dunărene, pentru a încuraja educația în rândul tinerilor, cultura minorităților etnice, conservarea patrimoniului construit și protejarea mediului înconjurător.
La începutul lunii aprilie, după doi ani de amânări, din cauza pandemiei și a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, Majestatea Sa Margareta împreună cu Alteța Sa Regală Principesa Sofia au vizitat județele dunărene Tulcea și Brăila. Precum înaintașii săi, Regele Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea sau Regele Mihai, Majestatea Sa Margareta este profund atașată de minoritățile etnice ale României. Vizita reprezintă începutul unui proiect inițiat de Custodele Coroanei române în comunitățile dunărene, pentru a încuraja educația în rândul tinerilor, cultura minorităților etnice, conservarea patrimoniului construit și protejarea mediului înconjurător.
La începutul conflictului armat din Ucraina, Majestatea Sa i-a întâlnit, la frontiera de la Isaccea, pe membrii comunității de ucraineni din Tulcea, cei care i-au ajutat pe refugiații din țara vecină, împreună cu voluntarii Societății de Cruce Roșie. Le-au asigurat adăpost și hrană, dar și servicii de traducere, graiul vorbit de ei fiind asemănător cu limba ucraineană veche. Ucrainenii din Tulcea și celelalte minorități etnice și-au prezentat acum tradițiile, meșteșugurile și folclorul. Așa au ajuns oaspeții regali să afle povestea pietrarilor și a agricultorilor italieni din satele tulcene. O călătorie în care densitatea emoțiilor a fost concurată doar de varietatea lor. În Tulcea îi găsim pe rușii lipoveni, pe greci, și pe armeni. Am aflat cum se împletesc plasele de pescuit, cum se construiesc canotcile, cum se prelucrează stuful, dar și cum se lucrează costumele de sărbătoare. I-am cunoscut pe micii artiști ai zonei, pe elevii cu rezultate excepționale, precum și pe cei înscriși în programele sociale.
Călătoria a continuat spre Brăila, unde Custodele Coroanei și Principesa Sofia au constatat din nou că omenia poate determina pacea între comunitățile religioase - creștini ortodocși și catolici, musulmani și iudei pot trăi laolaltă. Dobrogea cea spectaculoasă în diversitatea ei, este o lume aparte, în care rareori minoritățile se amestecă și în care, probabil, chiar acesta e secretul care oferă armonie. De-a lungul timpului, statul român și Casa Regală au avut permanent grijă ca minoritățile etnice locuitoare pe meleagurile românești să se simtă acasă. Majestatea Sa Margareta a reușit în această vizită să pună bazele unor noi colaborări, pentru ca, în Dobrogea, comunitățile etnice să se dezvolte pe mai departe.
credit foto: romaniaregala.ro
„Ora Regelui” se vede la TVR 1, sâmbătă, 20 mai, de la ora 14.30, iar la TVR Internațional – tot sâmbătă, de la ora 16.30. TVR Moldova difuzează ediţia joi, 25 mai 2023, ora 16.00.
Director de imagine: Claudiu Petringenaru
Montaj: Nicolaie Cernat
Producător: Lidia Voicu
Realizator: Bogdan Șerban-Iancu