loader
Foto

„Madrigal la Art Safari”: Despre semnificația concertelor Madrigal, în România apăsată de dictatura comunistă

Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 18.45, TVR Cultural a difuzat cel de-al treilea episod al producției „Madrigal la Art Safari”, despre concertele Madrigal din perioada comunistă și semnificația lor pentru românii sufocați de dictatură.

 

„Într-o perioadă când România era privită cu ochi critic din exterior, când oamenii de rând sufereau de frig și foame, regimul comunist consolida o imagine falsă a României la nivel extern: cea a unei țări prospere, a unei societăți fără lipsuri și a unui regim politic ce susținea cultura la cel mai înalt nivel. Nimic mai fals. Cultura și muzica erau doar instrumente de propagandă, iar maestrul Marin Constantin știa cel mai bine acest lucru.

Lacrimi, emoții, refugiu, împlinire sufletească: așa se pot traduce concertele Corului Madrigal din acea perioadă.

CITIȚI ȘI: „MADRIGAL LA ART SAFARI”, PENTRU IUBITORII DE MUZICĂ, DE LUNI PÂNĂ VINERI, LA TVR CULTURAL | VIDEO

Și, dacă ansamblul coral care a adus prestigiu României în afară concerta cu succes pe marile scene internaționale, stârnind admirația incontestabilă a publicului, la nivel intern, Corul Madrigal a fost perceput drept o oază de relaxare, de evadare din cenușiul cotidian, de zâmbet pe fețele triste ale unui popor nefericit.

Și astfel, în același mod, se pot caracteriza și experiențele muzicale de pe Valea Jiului, unde Corul Madrigal a oferit, cu bucurie și multă emoție, minerilor și locuitorilor acelei zone, întâlnirea cu marea muzică. La Art Safari, „Madrigal 60” spune povestea acestor concerte, evocând momente emoționante din acea perioadă, determinându-ne, astfel, să nu uităm”, explică Valentina Băințan, producătoarea seriei.

Seria „Madrigal la Art Safari”, ce constă în 15 episoade despre istoria Corului Madrigal - Marin Constantin, este prezentată de Emil Pantelimon și Valentina Băințan.

***

Concept serie: Emil Pantelimon, Valentina Baintan

Echipa video: Andrei Tones, David Diaconescu, Portik Zsolti

Coordonare proiect: Marius Portik

Producător: Valentina Băințan

 
Festivalul de Folclor al Minorităților Arad 2024: O sărbătoare a diversității culturale | VIDEO

În anul 2024, orașul Arad a avut plăcerea de a găzdui cea de-a 24-a ediție a Festivalului de Folclor al Minorităților, un eveniment remarcabil ...

„Zilele schimbării la faţă”: O sărbătoare a culturii sârbe în diasporă | VIDEO

În acest an, comunitatea sârbească a marcat cu bucurie cea de-a 31-a ediţie a „Zilelor Schimbării la Faţă”, un eveniment deosebit de important în ...

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

„Blockpost”, premieră la Timișora | VIDEO

publicat: miercuri, 06 noiembrie 2024

„Blockpost” reprezintă o coproducție teatrală deosebită, reunind talentul artistic din România și Ucraina într-un moment de profundă relevanță ...

 

#TVRminoritati