Vă invităm în culisele celei mai noi emisiuni concurs dedicate limbii române - „Care pe care”, de la TVR 1. Ruxandra Gheorghe Negrea ne povesteşte despre concurenţi, probe, premii... inclusiv pentru cei de acasă.
Românilor le plac concursurile! Iar „Care pe care”, noul concurs de la TVR 1 care testează cunoştinţele de limba română, e pe placul lor. Despre primii concurenţi care au intrat în arena cuvintelor corecte, dar şi despre frumuseţea jocului pe care TVR 1 ni-l propune în fiecare zi de luni până joi, ora 18.00, am aflat mai multe de la gazda emisiunii, Ruxandra Gheorghe Negrea. Tot ea ne anunţă şi concursul pentru telespectatori, aşa că, fiţi pe fază!
„Filmările sunt în desfăşurare şi urmează ediții senzaționale!”, promite Ruxandra Gheorghe-Negrea, prezentatoarea noului concurs de limba română de la TVR 1. „M-am reîntâlnit în studio cu oameni pe care i-am intervievat pe stradă la emisiunea Vorbește corect! acum mai bine de 15 ani. Unul dintre concurenți și-a amintit că era în clasa a IX-a și că, într-o zi, la Piața Romană, l-am oprit să îl întreb despre un dezacord… a știut răspunsul și a primit cadou o carte. Și nu este singurul exemplu...”, ne-a povestit încântată Ruxandra Gheorghe despre primele întâlniri cu concurenţii la „Care pe care”.
Dar ce fel de concurenţi vin la „Care pe care”?
Primii care au intrat în arena cuvintelor corecte la „Care pe care” au venit din toată țara... Cluj, Alba, Hunedoara, Constanța, Suceava și București. Au călătorit ore întregi cu trenul până în capitală, ca să își testeze cunoștințele de limba română. Mulți dintre ei sunt experimentați, participă la concursuri de cultură generală de ceva timp. Printre primii concurenți s-a numărat și un domn din Constanța care a participat la celebrul concurs lansat de Televiziunea Română în anii '90 - Robingo - și, de atunci, nu ratează nicio competiție de profil. „Fane Robingo”, cum i se spune, a câștigat și prima ediție „Care pe care”.
Sunt concurenți pasionați de concursurile de televiziune și chiar vin să câștige. Vor să își adauge în palmares și acest titlu: de campion la limba română. Unii dintre concurenți au venit să își testeze capacitatea de a vorbi în public și în fața camerelor de filmat, să vadă dacă își pot gestiona emoțiile atunci când se află în lumina reflectoarelor și sunt sub presiunea timpului. Doi tineri IT-iști, angajați ai unor mari companii, au venit special la concursul nostru să își testeze abilitatea de a vorbi liber, fără ca vocea și mâinile să le tremure de emoții. Alți concurenți sunt pur și simplu pasionați de limba română și vor ca, prin exemplul lor, să promoveze vorbirea corectă. Sunt câţiva care mi-au spus că au venit la „Care pe care” în semn de recunoștinţă pentru profesorii lor de limba română.
Cum au primit participanţii probele? Ce le-a placut? Ce li se pare dificil?
„Care pe care” este mai mult decât un concurs de întrebări și răspunsuri, este un joc cu obstacole care provoacă participanții și îi ambiționează să se concentreze la maximum și să treacă de toate etapele, ca, în final, să ajungă la duel. Dificultatea probelor de limba română crește treptat. Dar cresc și sumele de bani cîştigate pentru răspunsurile corecte. Concurenții trebuie să dea dovadă de rapiditate în gândire, viteză de reacție, stăpânirea emoțiilor. În funcție de cum își gestionează timpul, emoțiile și viteza de reacție, ei pot fi răsplătiți cu bani, sancționați sau chiar eliminați. Ca în orice joc. Nu li se cere doar să vorbească românește corect, dar să facă acest lucru contra cronometru!
Frumusețea competiției noastre stă şi în răsplată: toți participanții își păstrează banii câștigați până la părăsirea jocului. Toți concurenții pleacă acasă cu bani.
„Calcă parcă are ouă-n…”- Proba proverbelor și expresiilor românești a adus câștiguri tuturor concurenților care s-au întrecut în prima săptămână. Unii concurenți au câștigat 500 de lei în 15 secunde. E o probă individuală și fiecare concurent are această șansă.
A doua probă, care testează viteza de reacție a concurenților prin alegerea enunțului corect, ne-a arătat săptămâna trecută că oricâtă gramatică ai ști, dacă nu iei decizia rapid, pierzi. „Ori una ori alta” sau proba butonului roșu le-a dat mult de furcă unora dintre concurenți. Încercați și voi! Dați răspunsul într-o secundă! Cum e corect: „Fata al cărei câine a lătrat este Ana” sau „Fata al cărui câine a lătrat este Ana”.
Odată cu proba a treia, „Vânătoarea de greșeli”, am văzut și răsturnări de situații, concurenți la care nu ne așteptam au fost eliminați doar pentru că nu și-au canalizat atenția unde trebuia. În această rundă, participanţii vizionează clipuri și, tot contra cronometru, trebuie să vâneze greșelile de limba română. Greșelile trebuie ochite și notate rapid pe tablete, fiecare „vânat” autentic valorează 200 de lei. Dacă în acel fragment sunt, de exemplu, 5 greșeli, iar vânătorul este iscusit și le găsește pe toate, câștigă dintr-un foc 1.000 de lei.
De unde și până unde...: A freca menta? Cei mai mulți concurenți au dat de greu la proba a patra, unde li se cere să spună de unde provine o expresie sau un cuvânt, să demonstreze că știu originea unor expresii sau cuvinte pe care le folosim zi de zi, dar a căror proveniență nu o cunoaștem.
Duelul „Greucenilor” - proba finală, se dă întotdeauna între cei mai buni concurenți, cei care au dovedit că pot trece de probele de foc ale limbii române. La proba sinonimelor ne crește tensiunea tuturor, și celor doi combatanți, dar și nouă, în regie și în platou. Câștigătorul duelului își dublează suma. Concurenții cei mai buni pot câștiga peste 6.000 de lei într-o oră.
Cum devii concurent la „Care pe care”?
E foarte simplu să devii concurent la „Care pe care”. Intri pe www.tvr.ro, secțiunea Preselecții și completezi un chestionar. Un coleg din echipă te va contacta pentru un interviu video. Unul dintre concurenți a mărturisit că a fost fermecat de colega noastră care l-a intervievat și a venit pur și simplu de drag. A și câștigat! Mulți bani și două dicționare: DOOM, ediția 2021 și DEX, ediția 2016, cele mai noi apariții.
Limba română ne antrenează mintea! Din 16 mai începe concursul pentru telespectatori
„Care pe care” este o emisiune interactivă care antrenează întreaga comunitate, atât pe concurenţii din platou, cât şi pe cei de acasă. Din 16 mai, la „Care pe care” începe şi concursul pentru telespectatori.
Runda a patra, „De unde şi până unde”, este deschisă şi telespectatorilor care sunt invitaţi să participe la concursul „Care pe care” printr-un răspuns pe WhatsApp. Concurenţii din platou au la dispoziţie 30 de secunde să scrie de unde şi până unde vine un anumit cuvânt sau o anumită expresie, să trimită în scris povestea din spatele acelui cuvânt sau acelei expresii. Concurenţii pot scrie câteva cuvinte cheie care să demonstreze fără echivoc că ştiu originea expresiei. Patru astfel de expresii sunt analizate în emisiune. Primul telespectator care trimite răspunsul corect pentru prima expresie analizată în emisiune este selectat să participe la „Care pe Care” fără să mai susţină interviul din etapa de preselecţie. Cei care se încumetă să ne scrie au la dispoziţie numărul de WhatsApp al emisiunii, care va fi afişat pe ecran.
Şi echipa „Care pe care”, tânără şi muncitoare, se lasă antrenată în noul concurs de la TVR 1 ...
„Suntem o echipă tânără și plină de viață, entuziasmată că lucrează la un proiect inedit în România. Simțim emoția și tensiunea concurenților, dar pe parcursul filmării, discuțiile devin antrenante, uităm toți de stres și ne concentrăm chiar și noi cei din echipă să vedem cum am răspunde dacă am fi la pupitru… Pe platoul de filmare sau în culise, toți vorbim aceeași limbă… limba română! Atent supravegheată de consultantul lingvist al emisiunii, Adina Dragomirescu, directorul Institutului de Lingvistică Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti din cadrul Academiei Române”, a mai adăugat Ruxandra Gheorghe Negrea.
Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, se vede din 8 mai la TVR 1. Urmărim „Care pe care”, cu Ruxandra Gheorghe Negrea, de luni până joi, de la ora 18.00.