loader
Foto

Moștenirea culturală a Băilor Govora

La sfârșitul secolului al 19-lea, în contextul dorinței din epocă de a beneficia, pe teritoriul tânărului Regat al României, de stațiuni balneare similare cu cele din vestul Europei, se înființa un oraș nou, realizat de stat, pe baza unui regulament modern, ca obiectiv de sănătate publică, Băile Govora.

 

După ce a străbătut anii, devenind cunoscută și dezvoltându-se, în pas cu vremurile, din 1990, Govora traversează o perioadă dificilă, când, în ciuda patrimoniului remarcabil pe care încă îl deține, pare mai degrabă uitată, de autorități, de turiști și chiar de cei care locuiesc aici.

Ce facem cu patrimoniul balnear? Cum readucem la viață stațiunea? Cum salvăm clădirile lăsate în paragină? Cum îmbinăm vechiul cu noul ? – sunt întrebări la care încearcă să răspundă tinerii specialiști de la StudioGovora, cei care și-au propus să documenteze moștenirea culturală a Băilor Govora și să dezvolte proiecte pentru revitalizarea acesteia.

(w882)

De 5 ani, StudioGovora organizează Zilele Arhitecturii Balneare la Govora, desfășurând activități care se adresează tuturor generaților, localnicilor, dar și turiștilor, în dorința de a pune în evidență atât patrimoniul cultural, cât și cel natural al stațiunii.

Marți, 1 octombrie, de la ora 17:30, TVR 3 a difat o emisiune ”Lumea de aproape” dedicată stațiunii Băile Govora.

O ediție difuzată în premieră pe 23 septembrie, la TVR Craiova

Producător Mirela Giodea

 
Sulița-de-Sus: O cronică a timpului în inima Bucovinei

Sulița-de-Sus: O cronică a timpului în inima Bucovinei

publicat: miercuri, 02 aprilie 2025

În inima Bucovinei, un tărâm unde munții șoptesc povești deasupra izvoarelor, iar vântul mai poartă ecourile cântecelor străvechi, se află un loc ...

Contravorbe: Neagră sau albă, o pisică este bună dacă prinde șoareci | VIDEO

Discuția despre China este concentrată adesea pe temeri și prejudecăți, ignorând complexitatea ascensiunii sale economice și culturale.

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

 

#TVRminoritati