Duminică, 18 februarie, de la ora 11.30 pe TVR 3, o ediție în premieră a emisiunii „Locuri, oameni și comori" a răspuns la întrebarea: Este Bucureștiul cel mai? Bucureștiul este cel mai cunoscut, cel mai frumos, cel mai interesant, cel mai iubit oraș din România?
Chiar dacă nu răspundem toți afirmativ la întrebarea de mai sus, nimic nu ne împiedică să spunem lucruri frumoase despre capitala noastră, care poate acum nu e așa cum ne-am dori-o, dar sub multe aspecte este un oraș al recordurilor și al premierelor.
Cinstea care revine întemeietorului acestui oraş pare a fi disputată de către Bucur Ciobanul, candidatul tradiţiei şi al legendei, şi de către controversatul Vlad Ţepeș, omul primului document cunoscut care atestă existenţa capitalei noastre la 20 septembrie 1459.
Cercetări istorice şi în principal arheologice recente au scos la iveală vestigiile unei cetăţi, probabil prima, databilă încă din a doua jumătate a veacului al XIV-lea. Atunci se nasc Bucureştii şi, în jurul acelei prime fortificaţii de 160 mp, vor fi ctitorite rând pe rând Curtea Domnească, biserica lui Mircea Ciobanul (1558-1559), uliţele negustorilor şi meseriaşilor.
Dâmboviţa a fost un liant al aşezării urbane care şi-a căutat dimensiunile naturale, extinzându-se mai cu seamă spre nord, în zona lacurilor. Amintirea vechilor sate se păstrează şi astăzi în numele unor cartiere. În anul 1659, Bucureştii devin definitiv capitala Ţării Româneşti sub domnitorul Gheorghe Ghica. (sursă: Institutul Național de Statistică, Despre București – DRS-BUCUREȘTI (insse.ro)
Credit foto: arhivă - wikimedia