loader
Foto

Galerie foto

Locuri de pelerinaj din Oltenia: Mânăstirea Lainici

La granița dintre nordul Olteniei și sudul Ardealului, printre munți și văi , se ridică una dintre cele mai vechi , frumoase și cunoscute așezări monahale din România: Mânăstirea Lainici. Istoria acesteia, ctitorii şi sfinţii care au slujit-o, atrag an de an credincioşi de peste tot, în căutarea harului sfânt sau a unor clipe de reculegere şi linişte sufletească.

 

Numele mănăstirii este de origine greacă și s-ar putea traduce ca „trecătoare prin munții de piatră", sau poate că numele unui trib geto-dacic al lailor a fost preluat și așa s-a transformat în Lainici.

De numele Sfântului Nicodim de la Tismana se leagă și înfăptuirea Mânăstirii Lainici. În căutarea locurilor potrivite sihăstriei, a ajuns în Valea Jiului, unde a ridicat un schit din lemn. Se întâmpla prin secolul al XIV-lea. Primul stareț al mânăstirii, Atanasie Schimnicul, reface schitul și ridică o nouă bisericuță din lemn prin sec. al XVII-lea.

Mânăstirea se reconstruiește din temelie la începutul sec. al XVIII-lea

Ca o mărturie a vremurilor demult apuse, străvechea bisericuță încântă ochiul privitorului cu portretele ctitorilor și cu originalitatea picturii, desăvârșită la 1817, în frescă, care respectă canonul iconografic bizantin.

(w882) Memoria lo

Mai multe informații despre acest lăcaș de cult aflați emisiunea „Memoria locului”, redifuzată pe TVR 3 miercuri, 27 noiembrie, de la ora 13.30.

Producător: Simona Carauleanu

Sursa foto: capturi din emisiune

 

 
Sulița-de-Sus: O cronică a timpului în inima Bucovinei

Sulița-de-Sus: O cronică a timpului în inima Bucovinei

publicat: miercuri, 02 aprilie 2025

În inima Bucovinei, un tărâm unde munții șoptesc povești deasupra izvoarelor, iar vântul mai poartă ecourile cântecelor străvechi, se află un loc ...

Contravorbe: Neagră sau albă, o pisică este bună dacă prinde șoareci | VIDEO

Discuția despre China este concentrată adesea pe temeri și prejudecăți, ignorând complexitatea ascensiunii sale economice și culturale.

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

Tradiția Fărșangului în Dudeștii Vechi | VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Fărșangul, echivalent cu "lăsatul secului" românesc, reprezintă o sărbătoare importantă pentru comunitatea bulgară din Banat.

 

#TVRminoritati